Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Podnośnik hydrauliczny typu żaba - gdzie najlepiej  (Przeczytany 9185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacaw

• Giełda
Pytanie chyba banalne, ale co mi tam... lepiej zapytać i się wygłupić niż coś zepsuć. :-)

Generalnie chciałbym sobie zakupić takie podnośnik hydrauliczny typu żaba, bo ten firmowy jest trochę męczący przy wymianie kół. I mam taką wątpliwość, otóż ten dołączony ma takie głębokie wcięcie i ono pasuje do brzegu auta, natomiast w oglądanych przeze mnie "żabach" takiej nakładki nie widziałem.
Czy w takim przypadku lepiej jednak pozostać przy firmowym, czy też taką "żabę" można podeprzeć w nieco innym miejscu, a jeśli tak to najlepiej w jakim, aby nic przypadkiem nie uszkodzić ?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:54:30 przez Brt »

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[i20 PB] Podnośnik hydrauliczny typu żaba - gdzie najlepiej podeprzeć ?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2015, 14:25:21 »
Rozumiem, że martwisz się, czy przypadkiem czegoś nie uszkodzisz?
Faktycznie, że w tych „żabkach” końcówki łapy podnośnika są trochę inaczej wyprofilowane, także  jest duże ryzyko uszkodzenia czegoś. Na Allegro mają ofertę „żabek” wraz z gumami, czyli dodatkowa gumowa nakładka/podkładka na końcówkę łapy podnośnika. Albo można nabyć tu: http://pol-gum.com/gumy-na-lapy-podnosnikowpodkladki-gumowe.html

Podobne gumy są na podnośnikach w zakładach wulkanizacyjnych lub w ASO, także to chyba rozwiązuje problem dopasowania  :-D

W kwestii innego miejsca podparcia, to nie proponuję. Można sobie ładnie próg do środka samochodu wcisnąć.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marzec 2015, 13:40:56 »
Cytat: "Kudłaty_1975"
W kwestii innego miejsca podparcia, to nie proponuję. Można sobie ładnie próg do środka samochodu wcisnąć.

No właśnie tego się boję, bo może jestem przewrażliwiony, ale trochę głupio by było, gdybym wybrał jakieś złe miejsce i potem coś się wygięło. Więc chyba jednak zostanę przy firmowym podnośniku.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2015, 19:14:07 »
Możesz łapać za wzmocnienia(taka plyta w podłodze )   za progiem lub za wahacze lub za sanki .  -  takie rozwiązania sie stosuje jak auto nie ma progów lub podłogi ;)

andrew56-51

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2015, 23:18:27 »
Korzystam z żaby od trzech lat.Z drewnianej kantówki uciąłem kostkę o bokach 7cm.Na jednym boku naciąłem rowek taki jak w fabrycznym podnośniku.Kostkę kładę na łapę żaby a rant progu wskakuje w rowek.Drewno musi być twarde.

Offline Przemyslav

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2017, 17:49:19 »
Witajcie serdecznie. Zakupiłem żabę oraz dwie kobyłki (takie jak w załączniku). Chciałbym mieć dostęp do filtra oleju, wymiany oleju, czy spuszczenia płynu chłodniczego. W jaki bezpieczny sposób dla samochodu i dla siebie podłożyć ten osprzęt (pod które miejsca)? Przejrzałem trochę poglądowych zdjęć z innych Hyundai, ale chciałem się Was jeszcze podpytać?

P.S. Może macie jakieś zdjęcia od spodu, gdzie podłożyć.

Dzięki :)

Offline steyr

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpień 2017, 10:55:52 »
Najlepiej podkładać żabę/kobyłkę jeśli chodzi o przód pod tzw. "sanki" mocowania zawieszenia, a z tyłu za belkę. Można za podłoge, progi w punktach przewidzianych do podnoszenia fabrycznym podnośnikiem ale wtedy w łatwy sposób uszkadzamy sobie fabryczną konserwację.

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Październik 2019, 22:46:01 »
Polecam te kobyłki (podpory) - do wymiany płynu hamulcowego się przydają - w zupełności 3T wystarczą - ważne aby miały blokadę (jeśli samochód stoi na czterech bez kół - to jedna może być chwilowo nieobciążona) - i może przed przypadek przeskoczyć i opaść. Jeśli na początek zakup planujecie od dwóch aby sprawdzić - to wybierać jak najcięższe i z blokadą.