Autor Wątek: [Lantra J2] Ogranicznik mocy, zwężka. Jak odzyskać moc ?  (Przeczytany 6202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kesser

• Gość
[Lantra J2] Ogranicznik mocy, zwężka. Jak odzyskać moc ?
« dnia: 01 Kwiecień 2013, 13:27:11 »
Witam
Mam lantrę 1,6 kombi 98/99 rok tzn. buda 99 ale z taśmy zeszła w 98 roku.
Silnik to 1,6 g4gr - na tabliczce ma 66KW zatanawia mnie jak one były ograniczane bo normalnie miały 84 KW. Kiedyś na innym forum już o to pytałem ale nie wiele z tego wyszło.
stara dyskusja

Czy to jest kwestia elektroniki czy np. jakiegoś ogranicznika w dolocie powietrza (podobne rozwiązanie było stosowane w civic'ach na niemiecki rynek).
Pytam ponownie bo parę lat upłyneło i więcej Lantr się pojawiło może ktoś się bawił w odzysk tych paru koni  ;-)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2013, 20:27:52 »
Jedyne o czym słyszałem i czytałem to pewnego rodzaju zwężka mocowana na dolocie przed przepustnicą. Zobacz - zazwyczaj był to kawałeczek blachy z otworem o mniejszej średnicy niż w przepustnicy i w ten sposób dławiono silnik.
Jeśli masz 1.6 i ktoś zrobił takiego muła to nie wyobrażam sobie jak to jeździ.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwiecień 2013, 09:43:42 »
Cytat: "Złośnik"
pewnego rodzaju zwężka mocowana na dolocie przed przepustnicą

Wiem, że tak było w Accentach. Warto sprawdzić i w tym aucie.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwiecień 2013, 17:18:30 »
Kasser podziwiam Twoją cierpliwość 6 lat myśleć i nie znać odpowiedzi. Tak poważnie to już w 2007 roku odpowiedziałeś sobie jeśli samochód z polskiego salonu to nie posiada zwężki (swoja drogą ile czasu trwa demontaż dolotu i przepustnicy żeby sprawdzić stan faktyczny) czyli zostaje sprawdzenie rodzaju komputera lub za 120 pln w Szczecinie pomiar mocy na kołach. Jeśli chodzi o części do silnika to niezależnie od mocy są takie same.

kesser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwiecień 2013, 19:41:43 »
Cytat: "kosmos2011"
Kasser podziwiam Twoją cierpliwość 6 lat myśleć i nie znać odpowiedzi. Tak poważnie to już w 2007 roku odpowiedziałeś sobie jeśli samochód z polskiego salonu to nie posiada zwężki (swoja drogą ile czasu trwa demontaż dolotu i przepustnicy żeby sprawdzić stan faktyczny) czyli zostaje sprawdzenie rodzaju komputera lub za 120 pln w Szczecinie pomiar mocy na kołach. Jeśli chodzi o części do silnika to niezależnie od mocy są takie same.

Fakt  ;-) trochę upłynęło, po prostu nie grzebię w aucie bo auto jest bezawaryjne  ;-), a poza tym  się na tym specjalnie nie znam. Dziś rozebrał mi to kolega tzn. wąż gumowy do przepustnicy i nie widać tam zwężki. Aż tak zdesperowany nie jestem żeby jej moc badać.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwiecień 2013, 21:58:23 »
Cytat: "kesser"
wąż gumowy do przepustnicy i nie widać tam zwężki

Zwężka może być ale między przepustnicą, a kolektorem ssącym.

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwiecień 2013, 11:17:13 »
Oczywiście , że jest miałem obydwie wersie, juz pisałem kiedys na ten temat .Ma zwężkę przy przepustnicy a dokładnie miedzy przepustnica a kolektorem ssąsym, na niej jest znak hyundaia i napis 66kw, inny komputer i najprawdopodobnie wtryski tez sa inne . Dla zainteresowanych mam zestaw na 114 km ( komp + wtryski )