Autor Wątek: [Lantra J2] Problemy z ruszaniem.  (Przeczytany 5991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mikooh

• Gość
[Lantra J2] Problemy z ruszaniem.
« dnia: 01 Kwiecień 2013, 01:44:27 »
Witam,
mój problem jest dość złożony.

od czasu wymiany sprzęgła, czyli jakieś 5 lat temu (lantra, 1999, 1.8 benzyna, 140tys.km., w rodzinie od nowości), rusza się specyficznie. pedał sprzęgła jest wysoko i trzeba delikatnie go puszczać z odpowiednim dozowaniem gazu, żeby nie puścić koła w miejscu.
większym problemem jest jednak to, że czasami samochód przy ruszaniu (w szczególności kiedy silnik jest gorący, poruszając się po mieście) wręcz podskakuje :-) i zabiera mi z 10/20 sekund żeby go wprawić w ruch. ten problem nie występuje przy długich trasach i sporadycznym zatrzymywaniu się i ruszaniu, nawet gdy silnik jest gorący.

od nowości ruszał dość agresywnie, a obecny problem ( to "podskakiwanie", "wyrywanie") nie występuje kiedy silnik jest zimny.

problem jest o tyle dziwny, że czasami występuje a czasami nie. sprzęgło zostało ponownie sprawdzone w tym samym warsztacie i stwierdzili, że wszystko jest ok... także inny warsztat, jednak bez rozbierania, stwierdził, że nic szczególnego nie zauważył.

miał ktoś z Was podobny problem? jakieś sugestie?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2013, 09:41:27 »
Łapa sprzęgła, wysprzęglik, pompa sprzęgła.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwiecień 2013, 16:48:34 »
Cytat: "mikooh"
od czasu wymiany sprzęgła

Spartolona wymiana, zakładam, ze łozysko było trochę krótsze niż oryginał. Trochę późno na reklamację....

Musisz to rozebrać i dokładnie obejrzeć wszystkie komponenty. Tam pod łapą nie ma przypadkiem takiej kulki?

Cytat: "mikooh"
pedał sprzęgła jest wysoko

Tzn łapie na samym końcu 'popuszczania'? To może byc też zuzyty docisk (słoneczko).

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwiecień 2013, 18:23:21 »
A wymieniałeś kompletne sprzęgło ? Dziwne, bo jeśli zaraz po wymianie już tak się to zachowywało to proste że coś źle zostało złożone. Ale z drugiej strony warto też rozeznać się w sterowaniu i tu mówię o pompie i wysprzęgliku. Jeśli jest skrzywiona łapa to też jest taki objaw. Wiem bo sam pokrzywiłem łapę i to ostro.

mikooh

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwiecień 2013, 02:45:54 »
- tak, chwyta dość późno pod koniec puszczania sprzęgła.

- wymieniono całe sprzęgło.

- na pierwszy rzut oka pompa i wysprzęglik wyglądają OK, łapy nie widzę całej. nie rozbierałem tylko zobaczyłem "orientacyjnie"

ale czy to nie jest dziwne, że mogę z tydzień jeździć bez problemu (tj. agresywne ruszanie pozostaje) a potem mieć trudność z ruszeniem?

znacie może kogoś do kogo mógłbym się zwrócić z naprawą w Poznaniu?

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwiecień 2013, 21:16:36 »
podobnie kolega miał w maździe i był to chyba wysprzeglik(siłownik hydrauliczny) albo cos z nim zwiazane nie pamietam dokładnie, bo wymienilismy sprzegło kompletne i problem był nadal.