Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] olej Orlen Platinum 5w-30

<< < (2/7) > >>

gto.ferrari.599:
Zależy ci na kasie i robisz dużo kilometrów... lej zgodny ze specyfikacją tani olej i wymieniaj co 10000km; Jeżeli robisz mało kilometrów (auto więcej stoi niż jeździ) to zalej coś lepszego/markowego/droższego i też co 10000km/max. 15000km zmieniaj... Hyundaie są czułe na olej ale najważniejsza jest regularna wymiana i głupotą jest robienie 30000km np. w i30 na 1 oleju (bo po 3 wymianach-120000km już jest turbina do regeneracji)...
Czy olej z filtrem jest faktycznie taki "drogi" żeby go tak rzadko wymieniać?
Pozdrawiam

bartimo:
Robię rocznie około 13-15 tyś km. Do tej pory w innym aucie (VW Sharan tdi) lałem Castrola a później Mobil1. Nie narzekałem na te oleje. Mechanik zaproponował mi Orlen Platinum, do którego nie mam przekonania...
Napisałem bo chciałem poznać Wasze opinie...?

Brt:
Wiesz,  generalnie to też jest loteria...
Trafiają się podbóki markowych olejów, zazwyczaj w "promocyjnych" cenach. Ludzie kupują, bo myślą że to okazja, a potem nie wiadomo skąd biorą się problemy. Myślę, że marka oleju ma drugorzędne znaczenie, grunt to odpowiednia lepkość i źródło pochodzenia.

niebieskiultras:
osobiście polecam wszelkie oleje Motul'a . ciężko trafić na podróbkę a nie jak to jest w przypadku olejów castrola - loteria trafisz dobry lub podrobiony . przede wszystkim nie kupuj oleju w supermarkecie bo tam na pewno jest podróbka albo olej leży już długi czas i traci swe parametry .

kosmos2011:
Bartimo oszczędnie zarządzasz informacjami. Pewnie masz w aucie Dpf więc olej musi spełniać normę C3 lepkość 5W30 i wtedy ten  olej http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/Produkt.aspx?produkt=PLATINUM_MAXENERGY_EURO4_5W-30.aspx będzie właściwy i w odróżnieniu od tego LM i innych podobnych olejów uznanych marek nie jest typu HC tylko olejem z bazą syntetyczną.

--- Cytat: "vanhelsing" ---Oleje Orlen nie są złe, silnik się nie zatrze
--- Koniec cytatu ---
Czy o firmie Tata Motors też można powiedzieć że produkuje takie sobie auta chyba nie jak weźmiemy pod uwagę że jest właścicielem takich marek jak Jaguar czy Land Rover. Każda firma ma w ofercie różne produkty np Lotos produkuje oleje klasy 0W  ceną powyżej 200 pln.

--- Cytat: "niebieskiultras" ---Przede wszystkim nie kupuj oleju w supermarkecie bo tam na pewno jest podróbka
--- Koniec cytatu ---

Nie zgadam się z tym stwierdzenie gdyż markety zaopatrują się w chemię u oficjalnych dystrybutorów w Polsce, a nie z allegro.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej