Autor Wątek: [Santa Fe CM] olej Orlen Platinum 5w-30  (Przeczytany 19604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartimo

• Giełda
[Santa Fe CM] olej Orlen Platinum 5w-30
« dnia: 25 Luty 2015, 11:55:35 »
Witajcie.
Zbliża mi się termin wymiany oleju. Mam zalany Liqui Moly Top Tec 4200 5w-30.
W warsztacie powiedziano mi że nie ma po co płacić więcej za Liqui Moly oraz zaproponowano mi olej Orlen Platinum 5w-30. Nie mam doświadczeń z olejami Orlen.
Co sądzicie o oleju Orlen Platinum? Można go zalać czy lepiej poszukać innej marki?

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Santa Fe CM] olej Orlen Platinum 5w-30
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Luty 2015, 21:18:48 »
Cytat: "bartimo"
zaproponowano mi olej Orlen Platinum 5w-30

Który ? http://www.orlenoil.pl/PL/Motoryzacja/SamochodyOsoboweIDostawcze/Strony/default.aspx

Offline bartimo

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2015, 09:29:40 »
Nie wiem który. Mechanik sprzedaje i proponuje te oleje przy wymianie. Pytanie ogólnie o oleje tej marki? Czy można to zalać do auta czy lepiej wybrać np. Mobil1 lub  Castrol?

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2015, 09:59:03 »
Założę się, że ten mechanik ma na tym oleju taki zarobek, że nagania sobie dla kasy. Oleje Orlen nie są złe, silnik się nie zatrze  :lol: ale są oleje lepsze.

Offline bartimo

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Luty 2015, 11:30:13 »
Pewnie tak jest. Więc jaki olej polecacie do Santa Fe?

gto.ferrari.599

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Luty 2015, 12:04:40 »
Zależy ci na kasie i robisz dużo kilometrów... lej zgodny ze specyfikacją tani olej i wymieniaj co 10000km; Jeżeli robisz mało kilometrów (auto więcej stoi niż jeździ) to zalej coś lepszego/markowego/droższego i też co 10000km/max. 15000km zmieniaj... Hyundaie są czułe na olej ale najważniejsza jest regularna wymiana i głupotą jest robienie 30000km np. w i30 na 1 oleju (bo po 3 wymianach-120000km już jest turbina do regeneracji)...
Czy olej z filtrem jest faktycznie taki "drogi" żeby go tak rzadko wymieniać?
Pozdrawiam

Offline bartimo

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Luty 2015, 12:33:10 »
Robię rocznie około 13-15 tyś km. Do tej pory w innym aucie (VW Sharan tdi) lałem Castrola a później Mobil1. Nie narzekałem na te oleje. Mechanik zaproponował mi Orlen Platinum, do którego nie mam przekonania...
Napisałem bo chciałem poznać Wasze opinie...?

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Luty 2015, 16:26:18 »
Wiesz,  generalnie to też jest loteria...
Trafiają się podbóki markowych olejów, zazwyczaj w "promocyjnych" cenach. Ludzie kupują, bo myślą że to okazja, a potem nie wiadomo skąd biorą się problemy. Myślę, że marka oleju ma drugorzędne znaczenie, grunt to odpowiednia lepkość i źródło pochodzenia.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Luty 2015, 19:54:24 »
osobiście polecam wszelkie oleje Motul'a . ciężko trafić na podróbkę a nie jak to jest w przypadku olejów castrola - loteria trafisz dobry lub podrobiony . przede wszystkim nie kupuj oleju w supermarkecie bo tam na pewno jest podróbka albo olej leży już długi czas i traci swe parametry .

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Luty 2015, 20:46:09 »
Bartimo oszczędnie zarządzasz informacjami. Pewnie masz w aucie Dpf więc olej musi spełniać normę C3 lepkość 5W30 i wtedy ten  olej http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/Produkt.aspx?produkt=PLATINUM_MAXENERGY_EURO4_5W-30.aspx będzie właściwy i w odróżnieniu od tego LM i innych podobnych olejów uznanych marek nie jest typu HC tylko olejem z bazą syntetyczną.

Cytat: "vanhelsing"
Oleje Orlen nie są złe, silnik się nie zatrze
Czy o firmie Tata Motors też można powiedzieć że produkuje takie sobie auta chyba nie jak weźmiemy pod uwagę że jest właścicielem takich marek jak Jaguar czy Land Rover. Każda firma ma w ofercie różne produkty np Lotos produkuje oleje klasy 0W  ceną powyżej 200 pln.

Cytat: "niebieskiultras"
Przede wszystkim nie kupuj oleju w supermarkecie bo tam na pewno jest podróbka

Nie zgadam się z tym stwierdzenie gdyż markety zaopatrują się w chemię u oficjalnych dystrybutorów w Polsce, a nie z allegro.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Luty 2015, 22:40:23 »
Kosmos . Widzisz a ja spotkałem w takich sklepach podróbki  wazniejsza jest jednak inna rzecz kupując w takich sklepach .mianowicie to  Przede wszystkim w takich sklepach ten olej stoi na półce baaaaardzo długo wiec to go z miejsca dyskwalifikuje bo taki olej jest stary  . Osobiście wole kupic olej w hurtowni motoryzacyjnej niż np w takim realu

gto.ferrari.599

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Luty 2015, 10:50:22 »
Olej na sklepowej półce w zamkniętym opakowaniu ciężko żeby się zestarzał... Co to jest k**** ryba na sklepowej półce?...
Olej zaczyna się starzeć jak zostanie choćby raz użyty (związki w sadzy ze spalania benzyny/ropy i przedostające się benzyna/olej napędowy przez pierścienie tłokowe do oleju)...
Jeżeli by tego nie było, a silniki "superszczelne"(co nie jest możliwe) to potrzeba wymiany oleju byłaby tylko profilaktyką, a nie obowiązkiem...
Ach te dywagacje nt. oleju bez końca...
Pozdrawiam

Offline javelin

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Luty 2015, 12:48:02 »
Osobiście od lat do wszelkich pojazdów leję Valvoline MaxLife o zgodnej specyfikacji i jestem nad wyraz zadowolony. Cenowo też tragedii nie ma. To są oleje przeznaczone dla pojazdów z przebiegiem ponad 100 000 km.

Offline bartimo

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwiecień 2015, 12:20:52 »
Witam,
zdecydowałem się jednak na Liqui Moly i jestem już po wymianie :-)
Pozdrawiam

Offline Bartus

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] Olej silnikowy
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Luty 2017, 20:37:53 »
Witam szukałem na forum ale nic nie mogę znaleźć interesuje mnie jaki:

olej mam zalać do silnika 2.2 CRDi GLS

obecnie mam zalany Elf 10W40 wiem ze raczej tego oleju tam nie powinno byc....