Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] olej Orlen Platinum 5w-30

<< < (5/7) > >>

lukaszpiast:
Wiem wpisywałem i są 2 VARVOOLINE FE 5w30 i jest VARVOOLINE 5w30 bez tego FE .  Sprzedawca dał mi ten pierwszy FE i mówił że będzie bardzo dobry do tego silnika a że nie wieże sprzedawcom pytam was koledzy o opinie i czy będzie dobry do naszych silników 2.2CRDI 150km.

Piotrek79:
W instrukcji zobacz jaką masz mieć klasę oleju. Do mojego 2.0 crdi jest b3 lub wyższa.
Ja leje taki na bańce jest ta klasa

lukaszpiast:
U mnie pisze w instrukcji ze olej API CH-4 lub wyższy , ACEA B4 lub wyższy ,czyli ten varvoline FE 5W30 który sprzedawca mi dal jest A5/B5 czyli jest wyższy wiec tez się nadaje dobrze myślę?

Piotrek79:
Tak będzie dobry.Valvo robi dobre oleje więc będzie ok.

lukaszpiast:
Słyszałem właśnie że VARVOOLINE robi dobrej jakości oleje , zastanawialem się jeszcze co do Motula ale wygrał VARVOOLINE jednak ;) zobaczymy czy zda egzamin VARVOOLINE FE 5W30 to olej lekkobiezny nigdy nie miałem z takimi olejami doczynienia zobaczymy jak to będzie w tym silniku 2.2CRDI . Na obecną chwilę poranne uruchomienie jest dużo cichsze płynniejsze bez żadnych klekotów jak było wcześniej , i na wyższych obrotach nie klekocze tylko tak gładko chodzi zobaczymy jak będzie dalej , na miarce stan nic nie ubywa , jak narazie same plusy dla tego oleju dopiero przejechałem coś koło 2tys km ..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej