Forum > Santa Fe SM
Kilka pytań o santa fe 2,4 i 2,7 lata 2003-05
phuss:
Witam znawców tematu
Jeżeli można to poproszę o odpowiedzi na moje pytania, szperałem troszkę na tym forum i ogólnie w necie ale wszystko mi się pomachlaczyło :roll:
- wspomniane w temacie silniki czyjej są produkcji?
- w wersji 4WD która oś ciągnie na stałe?
- w wersji z automatyczną kistą ile jest biegów przednich?
dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
IgoReCzeK:
--- Cytat: "phuss" ---- wspomniane w temacie silniki czyjej są produkcji?
--- Koniec cytatu ---
Witam. Są to już silniki Hyundaia, oczywiście ich korzenie sięgają czasów, kiedy to zakupiono patenty od Mitsubishi, ale to już jest przynajmniej kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt lat od tego momentu. Pewne elementy mechaniczne być może jeszcze pozostały jeszcze takie same, ale jako całość produkowane jest prze Hyundaia (lub jego kooperantów) i unowocześnienia z innowacjami również pochodzą już od koreańskiej myśli technicznej. ;-)
--- Cytat: "phuss" ---- w wersji 4WD która oś ciągnie na stałe?
--- Koniec cytatu ---
Napęd przedni w wersji 2WD jest podstawowym i tak pozostaje w 4WD.
--- Cytat: "phuss" ---- w wersji z automatyczną kistą ile jest biegów przednich?
--- Koniec cytatu ---
"automatyczną kistą" - jeśli chodzi tu o ASB, to u mnie są 4 przy tym samym typie silnika (2.7l), więc obstawiam, że jest tak samo, choć do końca pewny nie jestem. ;-)
Pozdrawiam Igor.
phuss:
Igor
serdeczne dzięki za odpowiedź
jeszcze jedno pytanie
czy w aucie 2,7l z automatem przy prędkości 140-150km jest w miarę cicho, idzie pogadać?
IgoReCzeK:
--- Cytat: "phuss" ---czy w aucie 2,7l z automatem przy prędkości 140-150km jest w miarę cicho
--- Koniec cytatu ---
Problem głównie dotyczy kształtu karoserii. W moim przypadku poziom hałasu silnika (skrzynia biegów jest bezgłośna) przy wszystkich prędkościach samochodu jest niższy od poziomu szumu powietrza opływającego przednie słupki i zewnętrzne lusterka. Silnik jest oczywiście słyszalny przy dynamicznym ruszaniu z miejsca i słychać wówczas pomruki na niższych częstotliwościach, które raczej sprawiają przyjemność niż denerwują. ;-)
phuss:
Igor
bardzo dziękuję za odpowiedzi
odnośnie automatów to gdzieś wyczytałem, że są 4-ro i 5-cio biegowe, nie wiem czy 5 nie były robione na rynek amerykański, albo czy 5 nie były wstawiane od 2005 roku po lifcie :roll:
pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona