Forum > i30 GD
[i30] nowy i30, 1.6 CRDi, automat - spalanie?
eReS72:
Cześć
Czy ktoś z forumowiczów posiada nowego i30 HB 1.6 CRDi w automacie?
Kupiłem w październiku dla małżonki auto z 2013 roku.
Do dnia dzisiejszego średnie spalanie pokazuje 8.6l/100km
Szczerze mówiąc to jestem troszkę zaskoczony takim wysokim spalaniem.
Żonka nie jeździ jakoś dynamicznie, ale faktem jest, że dystanse pokonuje malutkie - auto na pewno nie zdąży złapać temperatury. Dzieciaki do żłobka/przedszkola i z powortem - nie więcej niż 5km w jedną stronę. Czasem wypad do babci - 25km.
Ciekaw jestem jak to wygląda w innych automatach.
Na spritmonitor.de znalazłem dwa takie samochody - w obu przypadkach spalanie poniżej 7.0l
Lucressi:
Hi.
Auto od początku nowe? Tez mam model z 2013r. jednak ze skrzynią manualną. Moje spalanie zaczynało się od ok 7,5l na trasie, ale do 4000-5000km się ustabilizowało, zresztą tak jak mnie zapewniali., :) Z tym średnim spalaniem to zawsze ciężko wyczuć. :-/ Zresetuj licznik spalania przytrzymując reset i pojeździj parę dni. Na automatach się nie znam, wiec mogę tylko powiedzieć jak to u mnie wyglądało.
WebTom:
Mi z manualem początkowo pokazywał 9, ale wraz z ilością kilometrów spadało, spadało... aż stanęło na komputerze na 5.8, czasami 5.7 i ani drgnie. :D Nieważne, miasto, trasa, ciągle pokazuje tyle samo. Z moim przeliczeń na stacji wyszło, że wynik ten jest w miare autentyczny, jednak przebieg to niecałe 2 tys. km., więc mam nadzieję, że jeszcze się troszkę ułoży. Swoją drogą czy diesel na takich odcinkach będzie się spisywał dobrze? Ja codziennie pokonuję conajmniej dwa razy 20 km., jednak jazdy miejskiej, w korkach i już się o niego obawiam.
gordoon:
Nie wieże że Crdi tak dużo pali.
Iktorn:
Ja jeździłem i30 w automacie z silnikiem benzynowym 1.6 120KM, auto zastępcze. Zrobiłem 200 km, cykl mieszany z przegonieniem auta po S i A (1/4 trasy). Komputer pokazał 7l/100km. Diesel musi spalić mniej. Sprawdziłbym jakie jest rzeczywiste spalanie, komputer może przekłamywać dość sporo w obie strony. W i40 pokazywał 5,5l, a na tankowaniu było poniżej 5.
Nawigacja
[#] Następna strona