Forum > i30 GD
[i30] nowy i30, 1.6 CRDi, automat - spalanie?
eReS72:
--- Cytat: "gordoon" ---Nie wieże że Crdi tak dużo pali.
--- Koniec cytatu ---
no to jest naprawdę pomocna odpowiedź... dzięki
[ Dodano: 2015-02-27, 21:38 ]
dzisiejsze tankowanie:
przejechane: 525km
średnie spalanie wg komputera: 9,3l
zatankowane: 48l
rzeczywiste spalanie: 9,14l
jestem w szoku! pali tyle co moja Q5 quattro :-)
Nabuknedasar:
Jeśli crdi jeździ na odcinkach do 5km to raczej dziw bierze, że pali poniżej 10l. Diesel potrzebuje tyle, żeby zacząć się porządnie smarować, a rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury i zaczyna mało palić po co najmniej 10-20km (zależy lato/zima). Mam jak widać starszego manuala - na dojazdach do pracy (28km w jedną stronę) pali mi średnio 5,3-6,5l (lato/zima), tymczasem na długiej trasie systematycznie 4-4,5l. Kiedy byłem na urlopie i remontowałem dom, to spalanie skoczyło mi nagle do prawie 8l (tylko wyskoki po kilka km do sklepów)
dario_79:
No, raczej norma. Co prawda mam Pb/1.6l/120KM i robiąc do pracy 25 km to spala mi 6,2-6,5. Jak czasem mnie poniesie fantazja, to i 7,5. Ale jak byłem na urlopie i jeździłem tylko do sklepu 2km, to spalanie wyszło mi po dwóch tygodniach prawie 9 litrów. A automaty i tak więcej troszkę biorą. Po prostu przełożenia inaczej działąją to raz, a dwa manual ma 6 biegów, a automat 4 jak pamiętam. Czyli dłuższe przełożenia muszą działać na spalanie. Spróbuj na manualu używać biegów 1,3,5,6, zobaczysz różnicę.
Iktorn:
Automat w i30 jest 6-biegowy
dario_79:
Tak, racja u kolegi jest 6-biegowy. W starszych modelach jest 4-biegowy. A co do spalania. Czytając pytanie kolegi: "Kupiłem w październiku dla małżonki auto z 2013 roku. Do dnia dzisiejszego średnie spalanie pokazuje 8.6l/100km". A kolega zerował licznik średniego zużycia paliwa? Ja ustawiłem sobie tak, żeby po każdym tankowaniu mi zerował. Jeżdżąc nieraz na bardzo krótkich odcinkach, auto potrafi sporo zjeść, a to podnosi średnie zużycie paliwa za każdym razem, biorąc pod uwagę tak długo nie kasowany licznik. Fabrycznie jest ustawiony na ręczne kasowanie.
Nawigacja