Autor Wątek: [i30] chiptuning 1.6 crdi 90KM  (Przeczytany 24230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raphal

• Gość
[i30] chiptuning 1.6 crdi 90KM
« dnia: 26 Styczeń 2015, 13:07:23 »
Cześć
Mam i30kę z silnikiem crdi 90KM, z tego co wiem wersja 116KM mechanicznie się niczym nie różni, chodzi tylko o inne mapy sterujące. W związku z tym zastanawiam się nad podniesieniem mocy o 20-30KM - liczę że nie wpłynie to na trwałość silnika. Czy ktoś robił coś podobnego? Jakie macie doświadczenia?

kolysm

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2015, 21:58:57 »
Różni się  :mrgreen: w 115 kucyków masz zmienną geometrię w turbo, w 90 masz stałą  :mrgreen:

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Luty 2015, 07:59:38 »
Cytat: "kolysm"
Różni się    

Chyba jednak ta z 2008 ma też turbinę ze zmienną geometrią. Dopiero po liftingu miały turbine WGT.

jurant89

• Gość
[i30 FD] Chiptuning 1.6 crdi 90KM Robil ktos??Duza roznica w
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2016, 12:26:35 »
Witam jak w temacie chipowal ktoś z was 1.6crdi 90KM ?? Duza roznica jest miedzy 90KM,a 115KM? Ma ktoś porównanie?

Offline fenek

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Styczeń 2016, 12:34:47 »
Podepdnę się do temtu. A ktoś 116KM chipował ? Jak to się sprawuje? jest sens wydawać pieniążki?

jurant89

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2016, 13:05:41 »
fenek,

Może zbierzemy jakas ekipe i znizke nam dadza?:D Wiem ze w Juratuning gdzies w Czestochowie robia polowe taniej,dzwonilem dowiedzieć się gościu mowi ze 800zl. Dowiadywalem się cos więcej na temat tej jurytuning i tanio nie znaczy zle. Po prostu gość ma wszystko swoje tzn. sprzet,hale, zatrudnia jednego pracownika. Wiec nie musi oplacac wynajmu hali,sekretarek, "szefow".
Tylko pytanie czy jest sens chipowac ?? Chciałbym żeby się ktoś wypowiedział kto robil. pzdro

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2016, 14:11:48 »
Chipowałem swojego ale jam ma 2.0 różnica jest i to spora jak potrzebuje kogoś wyprzedzać to nie martwię się, że mi braknie kucy pod nogą. Ważne aby nie przesadzić z tuningiem silnik silnikiem ale jest jeszcze sprzęgło będzie musiało przenieść większą moc oraz moment. Akurat w moim przypadku z tego co się orientuję mam takie samo co wersja 140 KM więc ma tylko troszkę więcej do przeniesienia powinno dać radę. Silnikowi pewnie nic nie będzie bo jak się znam to na pewno wersje mocniejsze o parę kucy nie mają mocniejszego wału itp.  Wejdź a może byłeś na stronie V-tech zobacz sobie wykres do swojego samochodu ja go tam robiłem i jestem zadowolony. Ty kolego do Krakowa nie masz aż tak daleko, wiem jedno, że jak go wzmocnisz to przez pierwsze dni nie będziesz mógł go poznać potem się przyzwyczaisz pozdrawiam.

jurant89

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Styczeń 2016, 16:05:38 »
Zibi.S68,

hahaaha no na pewno na początku będzie rakieta :D
Nie ja i tak jeżeli już to bym robil w tym juratuning za 800zl,bo w innych zycza sobie 1600zl. Tylko trochę szkoda kasy, trochę chce jeszcze tak pojezdzic, bo auto mam od nie dawna . I sam nie wiem czego chce :D Może się boje żeby się cos nie zepsulo bo bym mogl mieć tylko do siebie pretensje :P

Offline fenek

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Styczeń 2016, 19:49:30 »
@jurant89
Kolego obecnie przebywa w Krk. Więc i można w Vtechu i w tym co polacasz.

Tu można coś się więcej dowiedzieć:

http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Hyundai-i30-I-1.6-CRDi-85kW-116KM

A tutaj ceny:

http://vtech.pl/ceny.html

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Styczeń 2016, 22:04:48 »
Żeby za kilka rezystorów w peszlu płacić 1 000 zł to trzeba mieć prawdziwą PASJĘ.
Szacun i pełen podziw dla śmiałków  :-D
Próbowałem w swoim autku pożyczając od kolegi i zmiana jest znacząca ale nie za takie pieniądze, a nawet ich połowę !!

jurant89

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Styczeń 2016, 22:47:45 »
Denny4,

Nie do końca za kilka rezystorow nie myl z badziewiem z allegro które podpinasz i masz wieksza dawke powietrza i paliwa czy jakos tak... za 200zl

Pierw sprawdzają CI auto na hamowni czy jest wszytsko wporzadku,jezeli wszystko jest dobrze ustawiają cały program

Roznica miedzy 90 a 115? czy mówisz o swojej bryce?

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Styczeń 2016, 15:00:38 »
Pytałeś to Ci napisałem ja nikogo nie namawiam, wiem jedno poprzedni samochód też chipowałem w tej samej firmie i jeździłem nim 10 lat i nic mu się z tego tytułu nie stało, ale sam musisz zdecydować. Wiem, że to tanie nie jest na allegro można kupić boxy ok. 200zł ale bałbym się takie coś zamontować bez sprawdzenia na hamowni w jakiej kondycji jest silnik. Prawda jest taka, że za dobry profesjonalny tuning musisz zapłacić, nie koniecznie musi to być firma V-tech z Krakowa. Opinie o tej firmie czytałem są różne jedni chwalą drudzy nadają, ja złego słowa powiedzieć nie mogę.

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Styczeń 2016, 19:45:34 »
Cytat: "jurant89"

Nie do końca za kilka rezystorow nie myl z badziewiem z allegro które podpinasz i masz wieksza dawke powietrza i paliwa czy jakos tak... za 200zl

Odnoszę się do produktu wskazanego przez link kilka postów wyżej.
Do mojego i40 stosowane jest identyczne rozwiązanie.

Wspominasz o większej dawce powietrza czy paliwa, to świetnie że o tym mówisz.
Kawałek peszla grubości ołówka wpięty szeregowo w przewód idący od komputera sterującego silnikiem do czujnika ciśnienia paliwa w magistrali commonrail.
Co tak zaawansowany technologicznie wynalazel jest w stanie zrobić ???
Jedyne co może to przekłamywać odczyty czujnika wpływając na ciśnienie paliwa, tym samym zwiększając lub zmniejszając dawkę przy tym samym czasie otwarcia wtryskiwacza.

Oczywiście są zaawansowane chipy zmieniające mapy zapłonu lub oddzielne komputery w pełni programowalne zastępujące oryginalne ECU ale to już inna bajka. I tutaj się nie wypowiadam.

Tombak pięknie błyszczy u jubilera w gablocie ale to tylko tombak  :-/

jurant89

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Styczeń 2016, 20:11:30 »
Denny4,

Noi ja mysle wlasnie o tej zmianie mapy itp. :)

Blaise

• Gość
Turbo box 1.6 cdti
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Grudzień 2016, 00:25:17 »
Czy ktoś montował turbo boxa do silnika 1.6 cdti? Chodzi mi o wersje 90 KM, podobno ta mała ingerencja pozwala na podniesienie mocy o jakieś 10% i trochę poprawić pracę silnika, zużycie paliwa itd. Montaż jest łatwy, ceny różne, podobnie jak formy zakupu. Bardzo proszę o jakieś doświadczenia i opinie, bo silnik jest popularny i pewnie ktoś to już montował. A ewentualne korzyści są zachęcające.