Forum > i30 FD

[i30] chiptuning 1.6 crdi 90KM

<< < (8/9) > >>

Clins299:
Kolego sterownika nie wymienisz tak prosto bo w nim masz wszystkie parametry zapisane od osprzętu.
To nie stary golf 3 że przerzucisz ecu odpali i pojedziesz. (sterowanie zazwyczaj podciśnieniowe).
Komputer się w naszym przypadku komunikuje z osprzętem który jest przypisany i potrzebna by była kompletna adaptacja np immobilizera, wtrysków, przepustnicy, egr modułu ABS, ESP Poduszek itd.

Dlatego kolego muszę porównać  te  programy jakie mam i zmodyfikować z głową wgrać a później zrobić logi statyczne i dynamiczne. Czy np nie wystąpi przeładowanie turbiny co grozi spaleniem tłoka nierozszczelnienia turbiny albo dmuchnięcia uszczelki. (W VW to jest super opisane)
Pasuje jeszcze zrobić emisje spalin a potem gdzieś to za 100zł z-hamować.

Profesjonalny chip tuning 1200zł unas. Amatorski 300 zł ale bał bym sie oddawać do takich fachowców hehe

maszp:
@Clins299
Sądzę, że jest taki zestaw części, które należałoby wymienić, aby uzyskać z auta 116km 128km. Być może się to nie opłaca finansowo. W przypadku podmianki sterownika silnika to na razie wspomniałeś brachu o immoblaizerze - OK do przeprogramowania lub do wymiany sterownik razem ze stacyjką i kluczami (może być razem do nabycia z auta które jest w rozbiórce) A co jeszcze?
Dopytuję, bo być może ktoś takie coś już zrobił - chciałbym sprawdzić możliwości.

Taka ciekawostka na temat chiptunningu CRDI, mechanik, któremu daję zazwyczaj auto do naprawy sprzedał ukraińcom jeden słupek 1.6CRDI i porozmawiał z nimi na temat tunningu ceedów z takim silnikiem - zabawa jedynie komputerem w ich przypadku to była śmierć silnika - dlatego kupowali u niego słupek.

guniak:
Tak wspomnę , to że macie 90 km może się okazać po hamowni jak u mnie że wyszło 99 km a po programie 131. Turbinka ze stałą geometrią trochę trochę obniża podniesienie mocy. Naprawdę polecam fachowców bo oni na bieżąco zmodyfikują program na hamowni , a tak tak to chybił trafił np będzie z Nm

maszp:
@guniak
ja mam 116km i z tego co wiem turbina jest ze zmienną geometrią. Jaki był koszt modyfikacji? Coś jeszcze wymieniałeś czy tylko program?

Clins299:
Guniak nie lecisz gdzieś czasem na Podkarpacie??
Chętnie bym zobaczył jak ta Twoja i30 lata...

Kolego maszp  u nas na Podkarpaciu profesjonalny to koszt:1200 zł w http://gregor10.pl/   Najszybsze Vwiki robią hehe i30 tez robili dla klienta z Niemiec.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej