Forum > i30 FD

[i30] chiptuning 1.6 crdi 90KM

<< < (7/9) > >>

guniak:
Ile masz Nm. Masz może wykres ? Hamowałeś go przed usunieciem dpfa?

TomSzy:
285 Nm wyszło ☺
Mam wykres później moze wrzucę bo nie chce mi sie teraz schodzić do garażu.
Właśnie nie hamowal go przed usunięciem filtra, wtedy byłoby już lepsze porównanie, ale fakt faktem, że sam filtr już też nieźle trzyma bo ludzie potwierdzają już po samym usunięciu, ze auto chodzi lepiej.

[ Dodano: 2017-08-27, 19:09 ]
Tak to wyszło  ;-)

maszp:
Czy ktoś ma wiedzę, które elementy są różne w wersji 116km I 128km? Które elementy należałoby wymienić aby z wersji 116km zrobić 128. Blok, głowica, tłoki itp są takie same dla obu wersji. Sprężarka chyba również, obie wersje mają zmienną geometrię łopatek. Co w takim razie należałoby wymienić aby z 116 zrobić 128??

Clins299:
Musisz przeprowadzić elektroniczną modefikacje sterownika ECU.
Zmiany polegają m. in na zmianie dawki paliwa, kąta wtrysku czy też ciśnienia turbodoładowania.

Ja u siebie mam silnik 90km i chce zrobić właśnie 115km ( mam już zgrane programy z mojej i30 2009r i kumpla kia ceed   115km tez z 2009r. (tam sa te same sterowniki. i silniki)

Spróbuje się pobawić z programem WIN OLS (odpale obydwa wsady i porównam i zobaczę gdzie są różnice.

maszp:
@Clins299
Jeśli jest tak jak mówisz, to przekładam komputer z wersji 128 i po sprawie. Czy to może być takie proste?

W przypadku przejścia z 90 na 116 to myślę, że jest różnica w turbinie, być może też w  intercoolerze. Nie wiem czy można samą zmiana parametrów pracy sterownika wymusić taki dodatek mocy (prawie trzydzieści km) bez dodatkowego tlenu chyba nic z tego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej