Forum > Accent
Sonda lambda - wymiana i jej tańsze zamienniki - Accent '00
wtom:
--- Cytat: "Rafal" ---W obydwu sytuacjach, przy wymianie sond niezbędny jest klucz do odkręcania sondy- koszt ok 40zł na allegro (ja wymieniłem bez użycia klucza - ale nie polecam).
--- Koniec cytatu ---
po co przepłacać :mrgreen: wystarczy zwykły klucz oczkowy :-P
Rafal:
ta, klucz oczkowy kosztuje pewnie jakieś 15 zł, żeby zdjąć sondę trzeba przeciąć kable sondy -co nie robi problemy gdy wymieniamy na oryginał z wtyczką... jeśli za zamiennik i trzeba dorabiać wtyczkę - to trzeba najpierw przykręcić sondę, a dopiero później połączyć z wtyczką (ta wersje przerabiałem i nie polecam).
Można też oczywiście naciąć klucz o ile sonda nie będzie zbyt zapieczona i klucz nie pęknie... (ja musiałem przedłużyć ramię klucza - ale pewnie dlatego, że na siłownie nie chodzę:-)).
Często na klucz oczkowy (na ramię) jest za mało miejsca i trzeba zdjąć parę dodatkowych elementów (u mnie tak było).
Każdy, bezpieczny sposób dotarcia do celu jest dobry - ja polecam przystosowany do tego klucz:-)
Gordinho:
Podpinam się do pytania, mnie też czeka wymiany sondy ;/
wtom:
--- Cytat: "Rafal" ---ta, klucz oczkowy kosztuje pewnie jakieś 15 zł, żeby zdjąć sondę trzeba przeciąć kable sondy -co nie robi problemy gdy wymieniamy na oryginał z wtyczką... jeśli za zamiennik i trzeba dorabiać wtyczkę - to trzeba najpierw przykręcić sondę, a dopiero później połączyć z wtyczką (ta wersje przerabiałem i nie polecam).
Można też oczywiście naciąć klucz o ile sonda nie będzie zbyt zapieczona i klucz nie pęknie... (ja musiałem przedłużyć ramię klucza - ale pewnie dlatego, że na siłownie nie chodzę:-)).
Często na klucz oczkowy (na ramię) jest za mało miejsca i trzeba zdjąć parę dodatkowych elementów (u mnie tak było).
Każdy, bezpieczny sposób dotarcia do celu jest dobry - ja polecam przystosowany do tego klucz:-)
--- Koniec cytatu ---
przeważnie wtyczka przechodzi przez oczko klucza więc w czym masz problem? w hundaiu wtyczki są kwadratowe a nie płaskie, więc spokojnie powinno przejść przez oko. do tej pory zawsze mi przechodziła, fakt że w hundaiu nie wymieniałem - może rozmiar wtyczki przeszkadza
Rafal:
hm... jak przechodzi przez oczko- to nie ma problemu oczywiście.
U mnie (Accent), jest kwadratowa wtyczka (i owszem) ale przez klucz nie przechodzi...:-)
Może zbyt "intelygenty" nie jestem, ale to również sprawdziłem.
Informacje, które podałem wyżej oparłem na własnych doświadczeniach -póki co jednorazowych (na marginesie dodaje, że czeka mnie wymiana drugiej sondy, ale tym razem z kluczem:-).
Pozdrawiam "intelygentych inaczej":-) i i nie tylko
Nawigacja
[#] Następna strona