Forum > Accent

Katalizator - wymiana i jego zamienniki - Accent '02

<< < (3/6) > >>

kml:
sustanon0, najpierw zacznij szukać na forum z użyciem opcji "SZUKAJ"

Temat był wielokrotnie poruszany i kata możesz dorobić w firmie eltec w Piasecznie pod wAw. Ostatnio kosztowało to ok 1300 pln z montażem więc dużo taniej niż 2 tysiące. Do tego dochodzą używki (jak się ktoś nie boi) oraz katy "uniwersalne". Nie wiem jak jest z takim rozwiązaniem bo musi się zgadzać wielkość etc, ale w Polska wszystko Ci zrobią tylko nie bardzo wiadomo jaki będzie efekt :roll:

sustanon0:
kml używałem szukajki - być może przeoczyłem wątek ;-) Jak możesz to wytłumacz mi albo daj linka do jakiegoś wyjaśnienia co oznacza takie "dorobienie" . Jeżeli to wspawanie uniwersalnego kata w tajle wycięte ze starego to cena 1300zł jest stanowczo wygórowana. No chyba ,że masz na myśli inny zabieg. Proponowano mi właśnie wcześniej wspomniany sposób w cenie 500zł ( 160 uniwersalny kat , 340 robocizna) . Jak ktoś próbował czegoś podobnego to proszę o opinię. Pozdrawiam !

wtom:

--- Cytat: "sustanon0" ---kml używałem szukajki - być może przeoczyłem wątek ;-) Jak możesz to wytłumacz mi albo daj linka do jakiegoś wyjaśnienia co oznacza takie "dorobienie" . Jeżeli to wspawanie uniwersalnego kata w tajle wycięte ze starego to cena 1300zł jest stanowczo wygórowana. No chyba ,że masz na myśli inny zabieg. Proponowano mi właśnie wcześniej wspomniany sposób w cenie 500zł ( 160 uniwersalny kat , 340 robocizna) . Jak ktoś próbował czegoś podobnego to proszę o opinię. Pozdrawiam !
--- Koniec cytatu ---

przecież te uniwersalne to jest to samo co oryginały :mrgreen:. producenci aut sami katów nie produkują. kupuj uniwersala, masz gwarancję i spokój na 100tys za 1/4 ceny.

uniwersalny=ten sam co oryginał bez kolektora i kołnierza :-P

kml:
sustanon0, eltec robi z własnych materiałów (stal nierdzewna) duplikat oryginału. On jest stworzony u nich na miejscu a nie brany z magazunu - przynajmniej ostatnio tak było jak się interesowałem tematem.

--- Cytat: "wtom" ---przecież te uniwersalne to jest to samo co oryginały
--- Koniec cytatu ---

To, że wygląda podobnie to nie znaczy że jest takie same. Oryginalny kat wytrzymuje ponad 100 tys (na podstawie lektury forum) a ile wytrzyma zamiennik nikt nie wie. Hyundai nie produkuje tej części, ale zleca komus z zachowaniem wymogów jakości pod rygorem. Wielokrotnie pisaliśmy o częściach JC, które też są tanie ale jak to sie kończy to wystarczy poczytać. Nie sugeruje kupna w ASO bo cena jest z innego świata jednak jeżeli kiedyś będę musiał coś z tym robić to zdecydowanie pójdę w stronę sprawdzonego rozwiązania nawet jeżeli będzie o ileś tam droższe. Kat w accencie nie da się wyciąć od tak więc lepiej by było żeby tego nie powtarzać za często :)

Ciekaw jestem jaki wyszedłby wynik na badaniu spalin (w tym samym samochodzie) stary kat, uniwersal jakiś tam nowy i np nowy z elteca. Jacyś chętni :D

sustanon0:
Za jakiś miesiąc szykuje mi się przegląd więc chętnie podzielę się analizą spalin :) Nie wiem tylko czy będzie już nowy katalizator ( i jaki ) czy jeszcze stary :lol: Mechanik u którego byłem się pytać o katalizator poradził mi jeszcze ,żeby przed jego wymianą kupić nowe sondy bo jak twierdzi miał przypadek w którym pokazywał się błąd katalizatora, sondy "rzekomo" pracowały poprawnie ,a po wymianie kata dalej błąd. Okazało się ,że sonda przed katem była walnięta. Kolega e-gen wysłał mi kiedyś procedury sprawdzania sondy i kata ,które wykonałem i nic nie wyszło. Wymieniłem przepływomierz bo swego czasu wysiadł całkowicie , przeczyściłem styki z sond i czujnika położenia przepustnicy ,przejeździłem tak chyba z 4000km i check :evil:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej