Autor Wątek: [Accent LC] Silnik czasami nie reaguje na pedał gazu.  (Przeczytany 3129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kimi

• Giełda
[Accent LC] Silnik czasami nie reaguje na pedał gazu.
« dnia: 19 Styczeń 2015, 11:33:32 »
Silnik d3ea 1,5 CRDI czasami nie reaguje na pedał gazu. Samochód ma moc i przyspieszenie ale od czasu do czasu przestaje ciągnąć. Po zgaszeniu silnika i powtórnym odpaleniu wszystko wraca do normy. Błąd silnika PO102 Obwód przepływomierza MAF lub VAF niska wartość wejściowa. I tu mam pytanie jakie wartości powinien wskazywać przepływomierz u mnie jest to na wolnych obrotach 6,44 g/s a przy gwałtownym depnięciu na pedał maksymalnie 56,51 g/s czy to są prawidłowe wartości.

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń 2015, 20:37:38 »
A odłączałeś przepływomierz ? Jak nie to spróbuj i zobacz czy auto ciągnie.

Ja mam inny silnik ale też 1.5 CRDi. Kiedyś ściągałem przepływomierz i auto normalnie pracowało.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Styczeń 2015, 06:39:36 »
Może to być problem przepływki.
Zła proporcja podawanego paliwa do ilości zasysanego powietrza.
U mnie w benzyniaku tak było - przepływomierz zaniżał pomiar i auto się dusiło i nie przyspieszało. Ja dostałem od kolegi Kosmosa wartości ile powietrza musi być przy danej prędkości obrotowej i jakie położenie przepustnicy.

Dla przykładu:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3720&start=45

Może są takie dane dla dizelków.

Offline kimi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Styczeń 2015, 17:48:20 »
Temat do zamknięcia wina przepływomierza. Popiołem dzisiaj wkład przepływomierza od innego samochodu nie Hyundaia Akcenta tylko jaki się trafił. Samochód dostał przyspieszenia koła kręci przy starcie, nawet jak go kupiłem nie miał tyle siły. Silnik pracuje równo jest super. Podaje numer przepływomierza Bosch F00C262033.