Autor Wątek: [i30] ESP samo się wyłącza  (Przeczytany 25315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bartek723

• Gość
[i30] ESP samo się wyłącza
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Styczeń 2015, 20:45:59 »
Dzięki czyli aku leci w śmietnik niedługo. Pozdrawiam

witek_p

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Styczeń 2015, 20:58:56 »
Uwaga. Słaby akumulator nie powinien być powodem tego typu zjawisk (chyba, że wewnętrz jest tak bardzo uszkodzony, że pojawiaja się zwarcia pomiędzy celami - fragmenty uszkodzinych płyt zwieraja inne - np. przy skrętach - siła odśrodkowa). Objaw nagłego obniżenia napięcia sugeruje jednak bardziej problem z instalacją: klemy, połączenie masy z obudową, styk w bezpiecznikach...). Ale faktycznie jeśli podczas rozruchu coś takiego się dzieje to może ten przypadek z uszkopdzonym akumulatorem :).

bartek723

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Luty 2015, 20:48:28 »
Temat zamykam problemem był czujnik pedału hamulca. Po wymianie objaw ustąpił.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Luty 2016, 20:11:10 »
Informacja dla piotrek8000

TSB HRE-14-41-P012

https://docviewer.yandex.com/?url=ya-disk-public%3A%2F%2F%2B4EOiOCD1ZG19KU2RzyAAMemP425uJYVk1U%2FwTK4Ot4%3D&name=HRE14-41-P012-ENFDFDeGKJMELMCNFTG.pdf&c=56afaa85a60f

Do wymiany włącznika światła stop w przypadku modelu FD diesla, M/T należy użyć włącznika 93810-3KRWAQQH

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Luty 2016, 19:06:37 »
Koledzy ja mam samochód od marca i w sumie 2 razy podczas jazdy wyrzuciło mi ESP (odłączyło całkowicie wspomaganie)  nastąpiło to po sobie po około 10tys. km. ( po pół roku)
stanąłem zgasiłem samochód odpaliłem i się naprawiło.
Przeglądałem całą instalacje (nic nie znalazłem ) Jak się nasili spróbuje wymienić ten czujnik. Jak by się to zaczęło notorycznie powtarzać.
Z góry dzięki dobry Temat!!

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Luty 2016, 21:16:12 »
Po dacie produkcji 20090226 i numerze vin Twojego auta możesz udać się do ASO na darmową wymianę.

Offline ls29

• HKP
  • **
Wymiana włącznika świateł Stop.
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Kwiecień 2016, 19:29:56 »
Cześć.
Mam problem z niedziałającymi światłami stopu.Wiowajcę już zlokalizowałem jest nim włącznik pod pedałem hamulca.
Czy ktoś może mi w łatwy sposób wytłumaczyć jak tego małego drania wymontować.
Z tego co widzę,to jest montowany na dwóch nakrętkach.
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Kwiecień 2016, 21:41:10 »
O tej akcji serwisiowej to wiem.W 2014r dostałem wezwanie aby to wymienić (niby wymienili).Dwa tygodnie temu znowu miałem problem ze stopem. Podjechałem do aso naprawili problem.I po 6 dniach(czyli wcziraj) znowu problem z tym włącznikiem.
Dzisiaj już kupiłem tą cześć (firmy vernet).
Udało mi się wypiąć kostkę i wpiąć tak na chwilę do nowego, światła stopu działają super.
Jak mam jeździć do aso tylko po to żeby nic nie robili, to wolę sam sobie wymienić.

Wymontowałem i zamontowałem ten "lepszy"
Ten oryginalny to dość dziwnie wygląda bo po bokach ma wgłębienia jakby ktoś się do niego dobierał jakimś "dłubadłem".

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Maj 2016, 10:57:57 »
Pytanie czy to wina wyłącznika czy początek problemu z wiązką przewodu klapy bagażnika.

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Maj 2016, 16:36:49 »
Na to pytanie już mogę odpowiedzieć.
Włącznik który zamontowałem działa i światła stopy znowu świecą.
Miernikiem sprawdziłem jak działa ten oryginalny włącznik i ten zamiennik który aktualnie zamontowałem.
Zauważyłem dość sporą rozbieżność w działaniu obydwu.
W zamienniku po wciśnięciu do końca światła stopu gasną. I w nim wystarczy żeby trochę ten bole  się wysunął i światła stopu się zapalają.
Natomiast w oryginalnym po wciśnięciu do końca światła stop gasną. I tu wg.mnie jest usterka, żeby światła stop się zapiły ten bolec musi wysunąć sie Aż 3/4 swojej długości.
Czyli reasumując albo ten oryginalny włącznik zaczął się coś chrzanić albo został źle zamontowany w ASO.
No nic najważniejsze, że udało mi się naprawić światła.

Offline GRZECH

• Giełda
wymiana wyłącznika STOP
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Wrzesień 2016, 13:50:51 »
I mnie dopadło znów....

Po dwóch latach od wymiany ASO, wyłącznik znów przestał działać.
Diagnoza w ASO trzeba kupić nowy. Koszt z montażem 80zł.

Kupiłem więc włoski zamiennik za 45zł.
nr części: 93810-2E000 - dwu pinowy  -->  I30 2008r. hatchback

Wymiana we własnym zakresie 15 minut :) - dlatego że mam grube paluchy :)

Dziękuje KOSMOS i pozdrawiam.

Offline sisimon

• Giełda
Wymiana wyłącznika funkcji STOP (akcja serwisowa)
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Styczeń 2017, 07:41:15 »
http://www.samar.pl/__/19/19.m/16/19.t/6/19.2a/76379/Hyundai---Samochody-Hyundai-do-poprawki.html

Witam. Mam do Was pytanie odnośnie akcji serwisowej wymiany tego wyłącznika. Znalazłem ten artykuł w sieci i w spisie jest nr VIN mojego samochodu. Na czym polega ta akcja ? Wystarczy, że podjadę do najbliższego serwisu ASO Hyundaia a oni mi ten wyłącznik wymienią za darmo ? Szczerz to nie wiem czy mnie ten problem dotyczy, gdyż tylnych świateł STOP nie widzę czy działają poprawnie czy nie. Ale może jednak warto by było skorzystać z tej akcji, zawsze to byłby już nowszy włącznik zamontowany).

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Styczeń 2017, 10:18:52 »
Ja akurat byłem w ASO Łódź Hyundaia na co innego a sam doradca mi zaproponował że mi mogą wymienić bo mój numer VIN jest w liście tych którym powinno się wymienić więc tak zrobiłem. Podjedz do najbliższego ASO i zapytaj. Nigdy nie wiadomo kiedy coś odmówi posłuszeństwa ;)

Offline kevin.c

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Styczeń 2017, 12:20:02 »
Na miejscu Kolegi nie chwaliłbym się taką złota myślą: "nie wiem czy mnie ten problem dotyczy, gdyż tylnych świateł STOP nie widzę czy działają poprawnie czy nie"., ale nie do mnie należy ocena...
Przekonasz się pod skrzyżowaniem na światłach, jak Ci ktoś mniej uważny wjedzie w 4 litery. To będzie znaczyć, że jednak nie masz stopów.
Jedź do ASO, należy Ci się, a jak będą marudzić że teraz działa, to mów, że czasem przerywa. Skoro sam producent widzi problem i decyduje się na akcję serwisową, widocznie on występuje i może zaskoczyć w najmniej dogodnym momencie.