Autor Wątek: [Sonata NF] Xenony w Sonacie 2006?  (Przeczytany 4013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dawid92

• Gość
[Sonata NF] Xenony w Sonacie 2006?
« dnia: 13 Styczeń 2015, 21:48:51 »
Witam.
Stosował już ktoś usprawnienia odnośnie lamp przednich w Sonacie NF po 2005 roku na Xenony?
Czytałem na forum temat "timo95pl", o takiej modyfikacji, ale bez większych szczegółów..
Interesuje mnie tez, jak przedstawia się to cenowo(wraz z montażem spryskiwaczy), bo podejrzewam, ze jakościowo, różnica jest duża w porównaniu do zwykłych :-)
Dziękuje za odpowiedź.

fireman

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Luty 2015, 12:19:15 »

dawid92

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2015, 13:56:07 »
Żarówki LED to pewnie jeszcze droższy koszt niż Xenon, efekt wydaje się ciekawy, ale to chyba bardziej wygląd samych lamp, bo robi wrażenie..
A ewentualne alternatywa dla standardowych żarówek h7 w sonacie nf?
Mam wrażenie, ze soczewka pochłania dużą ilość światła i jest dużo strat,(szczególnie jazda w nocy po mokrej nawierzchni),  gdy wiązka świetlna przechodzi przez nią..

fireman

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Luty 2015, 10:53:30 »
Według mnie, te lampy co mam w Sonacie nie zamieniłby na xenony.

Robię dużo kilometrów i jestem zadowolony z tego oświetlenia.

W nocy ładnie świeci.

Zauważ, że odcień żółty światła pozwala więcej dostrzec.
Xenon zlewa się z asfaltem.

Offline Grzesiek19

• Giełda
Przerobienie reflektorów soczewkowych na xenon
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maj 2016, 11:33:09 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przerobieniem swoich reflektorów w Sonacie na projektory i żarniki xenononowe. Na chwilę obecną mam założone HID 4300K. Na suchym asfalcie dobrze świecą ale wystarczy deszcz i już jest ciężko. Ciekawi mnie czy po takiej przeróbce reflektorów w deszczowe dni xenony będą dobrze oświetlać drogę. Jeśli ktoś posiada taką wiedzę to niech się podzieli może i inni z niej skorzystają.

Kris

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwiec 2016, 09:48:14 »
Grzesiek19 Co rozumiesz przez założenie projektorów i żarników xenonowych?
Jeżeli masz już założony zestaw HID H7 4300K to przeróbka lamp na soczewki bixenonowe nie polepszy Ci światła, pomoże tylko na świetle drogowym. Poza tym HID H7 4300K (to już jest żarnik/palnik) to jest to samo co fabryczny xenon D2S. Światło jest takie samo, moim zdaniem przeróbka bez sensu.

PS: Ja u siebie w Sonacie założyłem żarówki LED H7 i jestem zadowolony ze światła, wiadomo, że żółte światło w deszczu daje lepszy efekt, ale mi się podoba białe światło  8-)
Pozdrawiam
Kris

Offline Grzesiek19

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwiec 2016, 11:58:00 »
chciałbym założyć nowe soczewki z odbłyśnikami do ksenonów i żarniki D2S. Nie chodzi mi o przeróbkę na biksenon. Ofertę znalazłem na https://hidretrofit.pl/

[ Dodano: 2016-06-20, 16:12 ]
kris a której generacji masz żarówki LED? Na allegro widziałem 5 gen dające dużo światła, ale nie wiem czy to będzie lepsze od ksenonów. Najbardziej zależy mi aby dobrze świeciły na mokrym asfalcie

[ Dodano: 2016-11-26, 14:07 ]
po długich przemyśleniach, postanowiłem zakupić zestaw HID o mocy 55W, ponieważ sama przeróbka reflektorów na projektory to koszt 599 zł, a do tego należało by doliczyć jeszcze przetwornice i żarniki i koszt wyniósł by ok 1 tys. Po założeniu HID-ów 55W zauważyłem kolosalną zmianę w jasności światła w stosunku do HID 35W. Mam żarniki 4300K i teraz nie ma różnicy w jasności świecenia z oryginalnymi xenonami (porównałem z xenonami z Suzuki Grand Vitara) Te 35W dawały białe światło, natomiast te 55W dają lekko żółtawą poświatę. Zakup HID 35W było błędem są stanowczo za słabe przez co dają słabe światło. Teraz przed autem jest jasno jak w dzień. Na mokrym asfalcie teraz wszystko jest zauważalne :)