Autor Wątek: [Santa Fe SM] [Santa Fe SM] Akumulator  (Przeczytany 13064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michał_88

• Gość
[Santa Fe SM] [Santa Fe SM] Akumulator
« dnia: 28 Grudzień 2014, 14:23:32 »
Witam, mam pytanie a w sumie prośbę wie ktoś może jakie aku były wkładane na 1 montaż tzn jakie parametry prąd rozruchowy itp?!

Albo ewentualnie jaki można kupić nowy żeby się nie naciąć ( o jakich parametrach)

Santa Fe 2001 rok 2.0 crdi 4x4:) dziękuje za pomoc

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2014, 16:47:43 »
Siemasz, wg Bosha, idzie aku o takich parametrach: Akumulator Bosch S4 (Silver), 95Ah, 830A, L-, ja zapodałem sobie ciut mocniejszy tzn. 950A i służy dzielnie już 4 lata.

Michał_88

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2014, 19:29:00 »
no właśnie odczytałem parametry ze swojego i mam 80 aH i 580A :( także za słaby, i dziś odmówił posłuszeństwa.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2014, 19:43:19 »
No to troszkę mało jak na takiego diesela, chyba że w ciepłym klimacie:)

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2014, 22:16:32 »
Ja mam założony 100Ah, dalej nie wiem, bo naklejka już starta, ale na pewno centra (sam bym tego nie popełnił). Poprzedni właściciel nie zmienił przez 3 lata, mi też odpala od pierwszego (no dobra góra, czwartego) obrotu, ale stoi na zewnątrz

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2014, 22:56:31 »
W instrukcji cos niewiele ponad 90Ah jest przewidziane.
U mnie varta 74Ah dawała radę, ale juz na tę zimę nie było szans aby wytrzymała (już tamtej zimy kreciła strasznie wolno) i kupiłem Nord Stara 92Ah który okazal się jakies 5cm dłuższy niż przewidziane miejsce w samochodzie (akumulatory kosztujące duzo - bosch, centra itp sa mniejsze) i musiałem troche zmodyfikować tę półkę co jest na akumulator tzn wyciąć bok, ledwo też udało się wcisnąc przed rurą co idzie do intercoolera - pasuje na styk. Ale po przygodach z akumulatorami centry które siadają jak muchy po gwarancji (np. 2x6v wytrwało 2,5 roku w traktorze) uważam to za dobry zakup bo dałem za niego 290zł i mam jeszcze stary co na złomie prawie 30zł dają za niego, a markowy akumulator to koszt dużo większy, a do tego zwykle stary trzeba zwrócić. Tak więc luźno licząc 100-150zł zostaje w kieszeni, pytanie ile ten wytrzyma, bo póki co mam go niewiele ponad miesiąc.

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudzień 2014, 10:58:44 »
Mam boscha s4 95Ah 830A kupiłem w zeszłym roku za 320 zł

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudzień 2014, 17:00:44 »
Tak dla wyjasnienia dodam że w wakacje bosch kosztował właśnie koło ciut ponad 300-330, ale przed zima wszystko poszło w górę i moje porównania opierają sie na obecnych cenach (zimowych). Bliżej lata różnica się zmniejszy, a ogólnie ceny spadną jakies 20-30% - tak jest od paru lat na alledrogo (moje obserwacje na podstawie 3-4 lat).

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudzień 2014, 18:45:35 »
Cztery roki na zad za swój aku, zakup w awaryjnej sytuacji po 21:) i też zima, dałem 480 plnów, także ceny czym bliżej zimy wędrują do góry tak jak prawisz:).

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudzień 2014, 20:49:54 »
Michał, jeżeli autem dojeżdżasz niedaleko, robisz mało kilometrów, duże aku będzie wiecznie niedoładowane. Jeżeli robisz sporo kilometrów, kup jak największy, naładowany akumulator będzie miał dużo energii do rozruchu.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudzień 2014, 20:55:00 »
Driver tak jak piszesz tylko trzeba pamiętać aby utrzymać się w widełkach i nie przesadzić w dół:)

Michał_88

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudzień 2014, 21:24:10 »
no właśnie jeżdżę stosunkowo nie długie odcinki 18 km do pracy :) dzwoniłem do sklepu dziś i usłyszałem że minimum musi być 75aH a o prądzie rozruchowym nic nie mówił:P wiec trzeba będzie tam jechać żeby się dogadać:)

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudzień 2014, 21:36:00 »
Wydaje mi się że minimum te 850A powinno być na rozruch, to w końcu duży diesel i jak przyjdzie srogi mróz to musi mieć czym kopnąć.

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudzień 2014, 00:51:09 »
Też jeżdżę na krótkich odcinkach, swój kupiłem w grudniu 2013r.Miałem problem z samoczynnym rozładowywaniem(okazało się ,że wystarczyło zamienić dwa kabelki od zegara miejscami i teraz jest ok) pisałem o tym na forum

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudzień 2014, 15:12:15 »
Cytat: "Hulltay"
Driver tak jak piszesz tylko trzeba pamiętać aby utrzymać się w widełkach i nie przesadzić w dół:)

Przy poprzednim aucie 2,5l, kupiłem duży akumulator. Do firmy mam ok 1,5km, ok 200m przed firmą rozłączało świece żarowe, które dogrzewały zimny silnik. Tam auto zostawało na tydzień, bo wyjeżdżałem w trasę. Powrót do domu podobnie, a po miesiącu akumulator pusty.