Forum > Getz

[Getz] Hałasujący pasek napędowy (od alternatora)

(1/4) > >>

ShinpuTokubetsu:
Wymieniłem pasek napędowy (od alternatora), jest on maksymalnie naprężony a mimo tego hałasuję (piszczy) - przede wszystkim przy ruszaniu i rozpędzaniu się. Co można jeszcze zrobić?

robaszek127:
To dziwne bo u mnie mimo, że mam stary pasek i naciągnięty nie jest za mocno by łożyska w alternatorze nie cierpiały. Jeszcze też nigdy nie zapiszczał pasek.
Więc pewnie ten nowy pasek jest jakiś dziwny i może tak ma skoro jest dobrze naciągnięty. Albo jeździć  i miec nadzieje że się dotrze albo kupić inny sprawdzonej firmy np. Gates

DriverOpolskie:
Jeżeli stan łożyska w alternatorze,pozostawia wiele do życzenia,to mocno naprężony pasek powoduje blokowanie łożyska. Czy przy wymianie paska,kręciłeś kołem pasowym od alternatora ?

new:
Podpinam sie pod problem. Mialem stary pasek i nawet nie zapiszczal. Pojechalem do ASO na wymiane rozrządu i wszelkich mozliwych paskow i piszczal mi. Po zagladnieciu ASO stwierdzilo, ze pasek byl szeroki i dali mi ponoc wezszy... Po czasie snowu piszczy jak w polonezie !! Zerknalem pod maske i zobaczylem, ze pasek nie jest jakby na tym samym poziomie co na gornym kole. Czyli jakby delikatnie dolne kolo bylo pod katem albo pasek pod katem. Na bank jest cos pod katem :) czy tak ma byc ? Dzieje mi sie tak tylko po odpaleniu rano albo dlugim postoju.

jmtotaszek:
Nie wiem czy powinno być pod kątem - u mnie wszystko jest wyrównane.
Natomiast piszczenie paska można wyeliminować regulując jego naprężenie - przy alternatorze znajdziesz śrubę, którą to ustawisz. Pamiętaj, żeby za mocno nie naciągać, bo wtedy łożyska alternatora dostaną dodatkowe obciążenie i mogą paść.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej