Autor Wątek: [Sonata NF] Czy należy się bać silnika 2.4 ?  (Przeczytany 6011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jukonek

• Gość
[Sonata NF] Czy należy się bać silnika 2.4 ?
« dnia: 18 Grudzień 2014, 14:31:07 »
Witam.
Przymierzam się do zakupu Sonaty NF. Wersja z benzynowym silnikiem 2.4 jest najbardziej dostępna i najbardziej mi odpowiada pod względem parametrów. Jednak przeglądając ogłoszenia dochodzę do wniosku, że jest bardzo awaryjna. W ofertach sprzedaży pojawia wiele egzemplarzy z uszkodzonym silnikiem (panewki, stuki), ale również na forach można znaleźć podobne informacje.

Pytanie skąd biorą się usterki:
a) ten typ tak ma - wada fabryczna, która może jednak została usunięta od któregoś rocznika?
b) nieumiejętna obsługa silnika - zaniedbywanie przez użytkowników terminów przeglądów, wymiany oleju, rozrządu itp. albo np. stosowanie niewłaściwego oleju?
c) inne?

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2014, 19:11:51 »
a) Poniekąd
b) Olej trzeba pilnować, sam się na tym przejechałem, co do rozrządu to jest łańcuszek który różni się od paska rozrządu

Ale to jest tylko moje zdanie.

jukonek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudzień 2014, 15:47:50 »
sam się na tym przejechałem
Co masz na konkretnie na myśli?

A skoro poniekąd  to wada fabryczna, to czy można jakoś przeciwdziałać jej wystąpieniu lub przynajmniej zmniejszyć ryzyko?

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudzień 2014, 09:12:33 »
W tym poście napisałem mniej więcej: Wymiana silnika w Sonacie NF 2.4 + lpg z 2006r. i przeszukaj forum też coś tam jest na ten temat

sagaduo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudzień 2014, 12:34:35 »
Nie nie należy się bać tylko jeździć na benzynie i wymieniać olej co 15 tys.
pozdrawiam