Autor Wątek: [Sonata EU4] Wymiana czujnika polozenia walu korbowego  (Przeczytany 7071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

radeks

• Gość
[Sonata EU4] Wymiana czujnika polozenia walu korbowego
« dnia: 17 Grudzień 2014, 15:24:36 »
Jeśli ktoś będzie wymieniać to porada:

Odłączyć akumulator!!!!!!
Odkręcić dwie śruby od strony kierowcy mocujące rozrusznik

(można tez dla ułatwienia pracy:
Odkręcić przewód prądowy do rozrusznika i zdjąć osłonę termiczną)

Odkręcić jedna śrubę m6 i mamy czujnik na stole.

UWAGA: czujnik jest w takim miejscu, ze jest narażony na uszkodzenia przez brud z jezdni. Przewody w moim czujniku były zjedzone przez brud. Może działałby dalej gdyby nie poruszenie przewodów przy wymianie sond lambda.

gto.ferrari.599

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudzień 2014, 10:24:54 »
Witam... U mnie czujnik dostał zwarcia przez popękaną izolację (od gorąca znad kolektora wydechowego) i spuchnął w środku... Przy wyciąganiu złamał się w środku (po 3 godzinach dłubania wyjąłem go...
P.S. Najczęściej objawia się tym, że auto nie chce odpalać na ciepłym silniku lub po zapaleniu po ok. minucie gaśnie...

e-tomek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marzec 2015, 13:59:02 »
A jak z wymianą? Przy silniku 2.0 mechanik mówił, że trzeba było rozbierać rozrząd, bo kable były tak poprowadzone, że bez tego by nie dało rady zmienić. Gdybym o tym wiedział to przy zmianie rozrządu (rok wcześniej) zmieniłbym "głupi" czujnik. U mnie zaczynał wariować przy 170 000km, 3 razy zgasł mi podczas jazdy, aż w końcu samochód stanął na drodze. Odpalałem 1, 2, 3 ... 10-ty i nic. Zadzwoniłem po pomoc drogową, czekam 20 minut - jadą ... przekręciłem kluczykiem jeszcze raz ... i odpalił, ale od razu do mechanika i wymiana. A tam się okazało, że z tą wymianą tyle zabawy. Jeszcze trzeba było jakiś napinacz (chyba) jeszcze raz kupować, bo ponowne użycie zainstalowanego trochę ryzykowne.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2015, 13:19:27 »
w silniku 2.7 nie ruszasz rozrządu. czujnik jest w zupełnie innym miejscu. myślę ze mówisz o innym czujniku. nie znam twojego silnika, aby na 99% Hyundai nie ukrywałby w takim miejscu żadnego czujnika.

Co do objawów to:

brak mocy, silnik zimny nie odpala, cieply bardzo ciezko, silnik gasnie na wolnych obrotach

e-tomek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2015, 15:45:45 »
Mechanik - znajomy (nieznajomy by się cieszył z pracy ;)) też przeklinał, bo w niektórych samochodach wymiana zajmuje 10-15 minut, a tutaj parę godzin. Ktoś inny (Henryk) miał podobnie:
http://www.autocentrum.pl/autodiagnoza/hyundai/sonata/iii/silnik-benzynowy-2.0-i-139km-2001-2004/uszkodzony-czujnik-polozenia-walu-korbowego-1455782681/
czyli pewnie tak jest.  No nieciekawie to rozwiązali, dlatego ja bym przy 150 000 - 160 000 ... jak ktoś wymienia rozrząd w silniku 2.0 ... polecał także wymianę tego czujnika.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2015, 19:54:14 »
Cytat: "radeks"
na 99% Hyundai nie ukrywałby w takim miejscu żadnego czujnika.

Hyundai nie, ale Mitsubishi już tak http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=82145&highlight=zdech%B3

Offline 44tery

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipiec 2016, 18:07:50 »
Sonata EU4 - Proszę o podanie numeru katalogowego czujnika położenia wału korbowego.

Offline 44tery

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipiec 2016, 01:38:52 »
ERA 550356 Niestety nie ma go już na stanach magazynowych w zamian zaproponowali
http://www.czesciauto24.pl/blue-print/2884639 BLUE PRINT 187,98 PLN
Jednak skusze się na http://allegro.pl/czujnik-pol-walu-korbowego-hyundai-santa-fe-sonata-i6258294003.html#thumb/1 175 + wysyłka

Wszystko już będę miał w sierpniu do mechanika :)
Rozrząd, pompa, olej+filtr, uszczelniacz wału korbowego i czujnik wału

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipiec 2016, 14:52:57 »
Ten z Radomia przeoczyłem cena super jak za oryginał nic tylko kupować  :-D