Witam,
Czy ktoś ma informacje na temat trwałości rozrządu albo odwrotnie - jego usterek w silniku D4EA montowanym w Sonacie 2.0 CRDI rocznik 2006?
Ostatnio moje autko latało po różnych warsztatach, trochę czasu w nich spędziło aż w końcu ktoś sprawdził kompresję i wyszło szydło z worka.
Okazuje się, że kompresji brak. Sprawdzono krzywki, wymieniono popychacze ale nie pomogło. Warsztat ściągnął głowicę i dał ją do sprawdzenia. Dzisiaj przelotnie rozmawiałem z mechanikiem i okazuje się, że pasek na górze był przestawiony o jeden ząbek, a wszystkie zawory są pokrzywione....
Jak głowica wróci to mechanicy mają dokładnie wszystko sprawdzić i pewnie wtedy z nimi konkretniej pogadam, ale zastanawiam się jakim cudem?
Auto ma co prawda jakoś 230k przebiegu, ale rozrząd robiłem jakoś 2 lata temu przy przebiegu 200k zaraz po tym jak ją kupiłem...
Ostatecznie pytanie - czy są w tym silniku/modele jakieś znane przypadki awarii rozrządu - lewe napinacze czy cokolwiek wartego sprawdzenia?
Boję się, że jeśli warsztat nie znajdzie przyczyny, to problem może wrócić. Pasek sam z siebie raczej nie przeskoczył...