Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Problem z elektryką bagażnika  (Przeczytany 3905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Remis

• Gość
[Getz TB] Problem z elektryką bagażnika
« dnia: 13 Grudzień 2014, 17:32:17 »
Witam

Mam problem z Hyundai Getz 1.5 CRDI 2005 r. wersja 3-drzwiowa.

Odrazu zaznaczam, że sprawdzałem wszystkie bezpieczniki.

Mam problem z bagażnikiem. Mogę to podzielić na 2 problemy.

a) Po otwarciu klapy bagażnika na desce rozdzielczej powinna pojawić się ikonka otwartego bagażnika. Niestety takowa się nie pojawia.

b) Po otwarciu klapy bagażnika powinna włączyć się światełko w bagażniku. Myślałem, że żarówka się przepaliła, jednak po wymianie dalej nie działa. Chcąc sprawdzić co się stało, odkręciłem plastik z klapy bagażnika. Niestety nic nie widzę, aby przewody były pourywane czy coś.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:34:11 przez Brt »

amig

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Styczeń 2015, 19:40:59 »
Problem rozwiązany?
Na mój gust ewidentnie wyłącznik szwankuje. Rozbierałem tylną klapę ale nie pamiętam szczegółów co gdzie kiedy jak ale chyba wyłącznik ukryty jest pod plastikami. Wystarczy styknąć dwa przewody wyłącznika żeby zobaczyć czy to to.

Remis

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Styczeń 2015, 11:22:07 »
Problem nie został rozwiązany z powodu pogody :(

Rozbierałem tylną klapę, ale tam nie mogę zobaczyć włącznika, mogę jedynie go "wymacać". Wyjmowałem kostkę z zamka, przeczyściłem i włożyłem, lecz to nie pomogło. O które dwa przewody wyłącznika Ci chodzi??

amig

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Styczeń 2015, 12:05:50 »
Już wiem dlaczego nie pamiętam jak wyglądał skoro go nie widać :) Jednak jest pod plastykami? Więcej jak dwa jak kabelki tam dochodzą? Na tych zdjęciach widzę dwa http://archiwum.allegro.pl/oferta/zamek-klapy-tyl-tylnej-bagaznika-hyundai-getz-hb-i4326563883.html co oznaczałoby że to ona zamykają obwód na wyłączniku Opieram się tylko na zdjęciach. Ewentualnie gdzieś indziej kabel ma przerwę. Bez wykręcenia zamka chyba się nie obejdzie, dopiero wtedy chyba zobaczysz styki wyłącznika o ile też nie są ukryte. Nie miałem okazji rozbierać więc nic nie jest NA PEWNO.

Remis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Styczeń 2015, 13:53:19 »
Gdzie na tym zdjęciu są dwa kabelki? :P Ja widzę tylko 1

amig

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Styczeń 2015, 14:26:59 »
Może być jeden "drugim" będzie masa ale wydaje mi się że widać tam wtyk lub kostkę ale to tylko zdjęcie do tego nieostre dlatego nie mam żadnej pewności. Ty tam dotarłeś. Na mój gust na tym kabelku lub jednym z nich powinien być prąd. Probówka i na masę. Powinna zaświecić  (probówka) Jeśli nie to albo przerwa na kablu albo jednak bezpiecznik. Jeśli masz próbnik obwodu zamkniętego to powinno też wskazać Ci zamknięcie obwodu między żarówka oświetlenia bagażnika a tym kabelkiem wyłącznika. Ja jednak stawiam w ciemno że winny jest wyłącznik, brak styku na masę lub drugi kabelek o ile faktycznie on tam jest (ten drugi kabelek).