Forum > i30 GD

[i30] Po skręcie kierownica nie wraca do jazdy na wprost

<< < (2/2)

piwi:
caravan,
A może po prostu spróbuj jeszcze zgłosić tą usterkę w innym, lepszym ASO? A jeśli nie masz innego ASO w pobliżu lub inne ASO podejdzie do sprawy tak samo to na Twoim miejscu złożyłbym reklamację z tytułu niezgodności z umową (wyłącznie pisemną) i zarządał nowego samochodu. Jeśli sprzedawca nie odniesie się do tej reklamacji w ciągu 14 dni i nie przywróci pojazdu do stanu zgodnego z umową to z automatu Twoje roszczenia zostaną uznane i dostaniesz nowy samochód. Oczywiście ASO zapewne się odniesie i będzie twierdzić dalej że auto jest sprawne, ale ważne aby reklamować auto nie z tytułu gwarancji a właśnie niezgodności z umową. Później pozostaje Ci już tylko UOKiK i droga sądowa, która w tym przypadku będzie łatwa do wygrania. Wada jest ewidenta i prosta do udowodnienia. Myślę jednak że gdy w ten sposób zgłosisz reklamację ASO zwyczajnie podejmie się naprawy i będzie OK. Ja bym tylko w ten sposób załatwiał sprawę mając samochód który dopiero co wyjechał z salonu.

Pozdrawiam i daj znać o efektach walki z ASO.
Piotr

dario_79:
Haha! Co do czujników już pisałem w innym poście. Też nie miałem. Poszedłem do salonu i pokazałem im papier, że jest wpisane na fakturze, że jest. Oczywiście bajki, że czujniki ogólnie są be i w ogóle. A co mnie interesuje, miały być - nie ma. Poprosiłem o rekompesatę i wydusiłem bagaznik dachowy. Oczywiście nie obyło się bez cotygodniowego ponaglania. A co do kierownicy - mają być odczuwalne tryby jazdy, kierownica, jadąc oczywiście, po puszczeniu nawet przy 15-20km/h wraca mi "do zera" idealnie na wprost. Więc musi być coś nie tak. Niech te paproki "wymieniacze" a nie naprawiacze, niech idą na plac ziemniaki sprzedawać, a nie wciskać ciemnotę, że tak ma być. Ja już im zapowiedziałem, że nawet nie pozwolę sobie oleju wymienić u nich. Mam gdzieś ich gwarancje.

caravan:
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi. Będę na bieżąco informował o sprawie.

W takim razie spróbuję reklamacji z tytułu niezgodności z umową i postaram się odwiedzić drugie ASO w Bydgoszczy. Historia z LPG ciekawa, najważniejsze, że szczęśliwie zakończona ;-). Mam nadzieję, że taka będzie również i moja.

Pozdrawiam

amiku:
Mam identyczny problem jak założyciel tematu...czy coś się wyjaśniło w rzeczonej sprawie ? Z góry dzięki za opowiedź

AndrzejK:
Witam.
Mój i30 w wersji  confort jest z 2-ego miesiąca produkcji  2012r ( Maj ).Kierownica w różnych  trybach  ma wyczuwalne różne siły wspomagania.Wiadomo że najciężej obraca się w trybie " SPORT "Natomiast koła czy to w lewo, czy w prawo, nawet przy małych prędkościach wracają natychmiast na wprost. Tak więc musisz mieć coś w nie tak ( może zła  geometria, zbieżność , pochylenie,nierówne ciśnienie w kołach  itp ).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej