Autor Wątek: [Tucson] Wymiana świec żarowych Tucson 2.0, jaki producent ?  (Przeczytany 37698 razy)

wladekx

• Gość
Witam! Czy ktoś z kolegów lub koleżanek wymieniał świece żarowe w Tucsonie z silnikiem 2.0 Diesel (moc 113KM)  jaki jest dostęp i czy nie trzeba demontować turbiny lub innych elementów ? Jakiego producenta świec polecacie nie chciałbym przepłacać ale z drugiej strony pracy jest troszkę z wymianą. Co do tego że należy wymienić wszystkie 4 świece to już doświadczyłem i wiem z praktyki. Mam problemy z paleniem ma około 80 tyś. km. Dwu letni nowy akumulator który kreci a nie pali, rok temu przy -15 nie było większych problemów.

Pozdrawiam!

Władysław

Offline jacek2

• Giełda
[Tucson] Wymiana świec żarowych Tucson 2.0, jaki producent ?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2012, 12:56:22 »
Proponuję aby najpierw rozeznać temat, czy przy wykręcaniu świec się one nie urywają. Można sobie wtedy narobić kłopotu nawet ze zdejmowaniem głowicy włącznie....
Rozeznaj temat gdzieś w serwisie, czy takie cuda się nie zdarzają przypadkiem. Wiem że w niektórych samochodach lepiej ich nie ruszać. (wtedy tylko warsztat i niech oni się martwią) :oops:  :oops:

wladekx

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Luty 2012, 19:31:40 »
Witam!

Jestem po wymianie świec żarowych w Tucson 2.0 113 KM 4x4 wnioski:

a. Na cztery świece trzy uszkodzone - wymiana zasadna, teraz na -20 pali na dotyk
b. Jeśli wymieniać to tylko na dobrej jakości - ja wymieniłem na HKT - oryginalnie montowane do hyundai - tak twierdził sprzedawca (warto rozważyć NKG, Beru, Bosch - jestem ciekaw waszych opinii ?), ze względu na trudny proces wymiany.
c. Wymiana nie jest taka prosta, należy:
- rozłączyć akumulator
- rozpiąć wiązkę do wtrysków
- odkręcić zawór EGR z chłodniczką bez rozpinania węży, 2 nakrętki z tymi był największy problem które się obrobiły, 2 śruby, odsunąć do tyłu
-odkręcić listwę elektryczną
-wykręcić świece żarowe które ja (kolega) odkręcił na szczęście bez problemów
- wkręcić nowe i zmontować wszystko w odwrotnej kolejności
d. Doradzam według mnie aby je wymienić samemu z sukcesem wymagane są dobre klucze różnego rodzaju i podstawowe doświadczenie przy naprawie, zgrabne ręce z dobrym czuciem. Sprawność fizyczna ze względu na wysokość pojazdu, wszechobecne plastiki na które non stop należy uważać!  

Zaznaczam że wymieniałem swego czasu świece w golfie II i tam wymiana to bajka.

Pozdrawiam!

Władysław

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Luty 2012, 12:37:36 »
Tylko pogratulować Władysławowi dobrze wykonanej pracy...
Bardzo dobry opis wykonanych czynności w odpowiedniej kolejności ( :mrgreen: fajnie mi się rymło)

Będziesz miał spokój na kilka lat ze świecami (pod warunkiem, że przy uruchamianiu nie będziesz ich grzał kilka razy).

piotrkiller

• Gość
wymiana
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Luty 2012, 14:29:16 »
jestem po wymianie świec żarowych w swoim CRDI 140 koni.U mnie były 2 spalone.
Potwierdzam identyczny mechanizm wymiany jak opisany wyżej, wszystko na początku wygląda na dużo roboty ale jak się okazało dla sprytnego mechanika to pryszcz - popatrzył, poodkręcał i godzinka roboty z wymianą 4 sztuk.Samemu bym się nie podejmował bo tam trzeba mieć naprawdę specjalistyczne klucze łamane i z przedłużkami. U mnie były od nowości NGK( rocznik 2007).Objawiało się to przy odpale 2 sekundowym rzucaniem silnika.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Luty 2012, 09:01:20 »
zastanawiam się czy świecie żarowe należy wymieniać wszystkie na raz czy tylko te niedziałające?

piotrkiller

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Luty 2012, 13:51:28 »
na jednym z forum ktoś napisał: a czy jak ci się spali jedna żarówka w domu to wymieniasz wszystkie?? Serwis, mój znajomy mechanik i ja uważamy ze trzeba wymienić wszystkie 4. Nawet jesli kupisz takie same które ci się spaliły a sprawne zostawisz jaką masz gwarancję ,że nie spali ci się zaraz któraś z tych sprawnych. Po drugie w miarę zużywania się świec zmienia się ich temperatura podgrzewania, czas.
Zakłądając 4 nowe masz pewność że działają tak samo i grzeją równo no i są nowe przez co zapomnisz o ich ponownej wymianie na długi czas pod warunkiem że nie założysz czegoś taniego i nietrwałego.pozdrawiam

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Luty 2012, 17:52:29 »
Cytat: "piotrkiller"
na jednym z forum ktoś napisał: a czy jak ci się spali jedna żarówka w domu to wymieniasz wszystkie?? Serwis, mój znajomy mechanik i ja uważamy ze trzeba wymienić wszystkie 4. Nawet jesli kupisz takie same które ci się spaliły a sprawne zostawisz jaką masz gwarancję ,że nie spali ci się zaraz któraś z tych sprawnych. Po drugie w miarę zużywania się świec zmienia się ich temperatura podgrzewania, czas.
Zakłądając 4 nowe masz pewność że działają tak samo i grzeją równo no i są nowe przez co zapomnisz o ich ponownej wymianie na długi czas pod warunkiem że nie założysz czegoś taniego i nietrwałego.pozdrawiam

w tym problem, ze człowiek będzie się zastanawiał czy nie padnie zaraz ta pozostawiona "stara".

aby sprawdzić czy świeca działa trzeba ją wykręcać?

Grzech61

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Luty 2012, 18:23:11 »
Cytat: "piotrkiller"
na jednym z forum ktoś napisał: a czy jak ci się spali jedna żarówka w domu to wymieniasz wszystkie??....

W domu nie,ale w samochodzie zmieniam zawsze parami tzn przy spaleniu lewej pozycji z przodu zmieniam obie przednie itd.Zakładanie żarówki nowej ze starą mija się z celem,bo za chwilę stara i tak się przepali.Tyle o żarówkach ,jeśli chodzi o świece żarowe podzielam pogląd kolegi piotrkiller ,wymień wszystkie na nowe

spry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2012, 16:32:11 »
Gdybym miał spalona 1 wymieniłbym :jedna ,ale przy 2 spalonych wymieniłbym wszystkie.Relacja ceny świec do ceny wymiany i kłopotów mówi za siebie

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudzień 2012, 14:33:10 »
po ciepłych wiosennych, później letnich, a nawet jesiennych dniach wróciła zima i razem z nią wrócił temat świec żarówych :-| , tym razem dotyczy on mnie :cry: .
Dzisiaj przy -6 musiałem zakręcić dłużej niż zwykle (niewiele ale jednak) i to przypomniało mi o mrozach z ubiegłej zimy i utrudnionym odpalaniu przy wiekszych mrozach. Aku nowy, paliwo tylko shell, zawsze do pełna, filtr paliwa swiezy, wiec pozostaje wymienic swieczki.
Dziś znalazłem NGK i jade ja nabyć. Muszę tylko znaleźć mechanika który mi je wymieni.

Wiecie ile może kosztować taka przyjemność ( sama robocizna)  :?:

Offline ZYGID

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudzień 2012, 19:24:14 »
Witam.
Mnie ten temat też interesuje, auto na mrozie pali nierówno,
jak wymieniac to wszystkie cztery, oczywiście jakieś lepsze a wymiana nie jest podobno taka prosta, świece lubią się ukręcac, na razie ogłądałem je przez lusterko, bo trudno je dojrzeć a co dopiero do nich dojść.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudzień 2012, 06:13:21 »
Cytat: "ZYGID"
auto na mrozie pali nierówno,

no właśnie - tu mam mały dylemat - czytam że przy spalonych swiecach samochód po odpaleniu nie równo pracuje - u mnie jak odpali to pracuje bez zarzutu.
ZYGID, przy jakich temperaturach zauważasz problemy ?

Dzwonilem do ASO-koszt zakupu jednej świecy żarowej 302zł  dawno się tak nie ubawiłem. :mrgreen:
Jak zapytałem jaki jest koszt wymiany usłyszałem, że oddzwonią bo musi sprawdzić - sprawdza już blisko 6godzin. Chyba tanio nie będzie 8-)

jest jeden plus - diagnostyka komputerowa kosztuje 132zł i na bank wykaze czy siece są sprawne czy nie, dodatkowo moze okazac sie że walnięty jest np modół lub coś innego.

Aktualizacja: Zadzwonili 169zł za wymiane - dużo? na dwoje babka wróżyła

Offline ZYGID

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudzień 2012, 19:35:10 »
Witam.
  Generalnie silnik odpala nierówno przy temperaturach minusowych może poniżej
-trzech stopni , trwa to kilka krótkich sekund, potem praca się wyrównuje i jest OK. Prawdopodobnie szwankuje jedna świeca, bo gdyby więcej to by ciężko odpalał, a z tym problemu niema.
Z cenami świec pojechali równo, dowiadywałem sie w sklepach i swieca do tego modelu BOSH lub NGK kosztuje w granicach 70 ZŁ.,a za wymiane 169  wydaje mi się  niedużo.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudzień 2012, 06:40:34 »
Cytat: "ZYGID"
Witam.
  Generalnie silnik odpala nierówno przy temperaturach minusowych może poniżej
-trzech stopni , trwa to kilka krótkich sekund, potem praca się wyrównuje i jest OK. Prawdopodobnie szwankuje jedna świeca, bo gdyby więcej to by ciężko odpalał, a z tym problemu niema.
Z cenami świec pojechali równo, dowiadywałem sie w sklepach i swieca do tego modelu BOSH lub NGK kosztuje w granicach 70 ZŁ.,a za wymiane 169  wydaje mi się  niedużo.

no właśnie dzisiaj -11 rano w nocy -13 i odpalanie..... pokręcił moze 3-4sek i tak jak by chciał załapać ale nie - dalej kręci tym razem 2-3 sek i znów jak by chciał załapac ale znowu nie - dalej kreci i po moze 1sek odpalił. wg mnie pracuje równo- może w pierwszej chwili ciut inaczej....może.... :-/

nie jest dramatycznie ale wkurza mnie to - ostatnio do paliwa dodałem shell depresator - wiec kaszy w zbiorniku nie ma.

Gdyby to był stary gaźnikowy silnik powiedział bym że nie dostaje paliwa  :-P