Autor Wątek: Przegląd po 1500km i olej  (Przeczytany 4993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bananrules

• Gość
Przegląd po 1500km i olej
« dnia: 03 Sierpień 2008, 18:09:26 »
witam , teoretycznie jak powiedzieli mi w salonie jest przeglad po przejechaniu 1500km, taki nieobowiazkowy- wyminiaja olej, filtr i uszczelke korka. pojawia sie pytanie czy wartos sie wogole pojawic na takim przegladzie? i druga sprawa , podczas rozmowy w salonie pan oswiadczyl ze leja oleje shell helix ultra. jakos nie mam przekonania do shella bo wczesniej jezdzilem na valvoline. czy ktos z was lal moze valvoline do getza , chodzi mi o SynPower 5W-30? z gory dzieki za odpowiedz

klodek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpień 2008, 21:21:39 »
Cześć.

Hyundai zaleca przeglądy co 15 000 (jak większość producentów), ja osobiscie zmieniam olej co 10 000.

Czy warto jechać na przegląd... Uważam ze nie, bo bez problemu można sememu wymienić olej jak i filtr powietrzam, chyba ze kolekcjonujesz wbicia z ASO do karty gwarancyjnej.

Każdy salon leje inny olej (Wrocław Frączak - Castrol, Wrocław Motor-Pol - Shel, Wrocław Ratajczak - Mobil) Osobiscie jestem za Castrolem.

Co do Oleju to zalej taki do którego masz zaufanie. Byle miał specyfikacje 5W-30/5W-40

termos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpień 2008, 23:19:08 »
Swego czasu wymiana oleju w ASO, wraz z filtrem i uszczelką kosztowała mniej więcej tyle samo co kupiony samemu olej, filtr i uszczelka. Zamierzałem samemu olej wymieniać, ale przy takiej cenie to jednak podjechałem do ASO po dotarciu silnika.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpień 2008, 23:35:58 »
Jeśli to jest nowe auto to wypada wymienic olej po tych 1500 km(po dotarciu silnika)

akwiatkowski

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpień 2008, 19:53:12 »
Z pełnym szacunkiem, dlaczego wymienić olej po 1500 km (zalety):
- nie mamy informacji o tym jaki olej nalany jest w fabryce, poza tym, że spełnia normy producenta
- Hyundai nie posiada korków zlewowych magnesowych, wiec wszystko co powstaje w silniku w trakcie pierwszych kilometrów pływa sobie i atakuje: pompę oleju, panewki, korbowody, gładzie cylindryczne, filtr oleju
- po nalaniu nowego oleju jesteśmy świadomi jego jakości, nasze ASO poleca Helixa bo jesteśmy pewni jego jakości, sprawdził się w wysokoobrotowych silnikach Hondy
- warto wymienić olej w serwisie, ponieważ mamy pewność, że stary olej zostanie prawidłowo zutylizowany razem z filtrem, wymieniając samemu trochę ciężko nam pozbyć się starego oleju (zgodnie z ekologią) nie wspominając o tym że niektórzy nie wiedzą o tym jak wymienić olej z jakim momentem dokręcić korek i filtr i jak się zabezpieczyć przed rozcieknięciem filtra.
- to jaki olej nalejemy czy helix czy mobil czy wspomniany valvoline to jest wybór użytkownika.
W wypadku samochodów na gwarancji samoczynne działania przy samochodzie i do tego nieumiejętne mogą spowodować utratę tejże gwarancji a w konsekwencji bardzo drogie naprawy w sytuacji kiedy do nich dojdzie. Błędnie wykonana wymiana oleju może spowodować przecież nawet zatarcie silnika.

HaGie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpień 2008, 11:38:17 »
akwiatkowski, wszystko fajnie tylko pokaz mi serwis ktory korek oleju dokreca momentem :shock: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

oraz filtr oleju :lol: :roll: :roll:

pracowalem w paru serwisach np peugeot... i widzialem jak mieszaja stary olej z nowym... wiec tak naprawde nie do konca jestesmy pewni jaki olej mamy w aucie....

no offenece ;-)

klodek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpień 2008, 12:50:26 »
Zgadzam sie z "HaGie"
nikt nigdy nie zagwarantuje co serwis zaleje do silnika a co wpisze na Fakturę.

Jeśli przymnie odkręcą oryginalnie zamkniętą butelkę, pokarzą datę produkcji i zaleją, to wtedy będę pewien co mam w silniku.

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpień 2008, 19:44:08 »
Cytat: "akwiatkowski"
Z pełnym szacunkiem, dlaczego wymienić olej po 1500 km

Kolego tym tekstem a właściwie autoreklamą rozbawiłeś mnie do łez. Zgadzamy się tylko w 1 punkcie: wymiana oleju po 1-1,5kkm jest konieczna.
Prawda jest taka że prowadzona jest przez producentów taka polityka żeby statystyczny Kowalski musiał korzystać z usług ASO, nawet jeśli ma odpowiednie wykształcenie i wiedzę a także doświadczenie zawodowe.
Hyundai nie posiada korków zlewowych magnesowych, wiec wszystko co powstaje w silniku w trakcie pierwszych kilometrów pływa sobie i atakuje: pompę oleju, panewki, korbowody, gładzie cylindryczne, filtr oleju

Sugerujesz że Hyundai ma braki techniczne?
warto wymienić olej w serwisie, ponieważ mamy pewność, ........nie wspominając o tym że niektórzy nie wiedzą o tym jak wymienić olej z jakim momentem dokręcić korek i filtr

A to dobre.... korek odpowiednim momentem ;-)
Z usług ASO korzystałem tylko raz (z własnego lenistwa a nie braku umiejętności) i zobaczyłem na własne oczy że pracownicy nie mają pojęcia o wymianie paska rozrządu w Sonacie a także nie rozróżniają gwintów zwykłych od drobnozwojnych, pominę milczeniem wymianę urwanych przez pracowników ASO szpilek w kole przy pomocy młotka.