Autor Wątek: [Sonata] Sprężyny Jamex - 40 mm  (Przeczytany 18179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mimix

• Gość
[Sonata] Sprężyny Jamex - 40 mm
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Listopad 2008, 14:57:04 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Stosując kolumny śrubowe można sobie dobrać odpowiednią wysokość jak i warunki pracy sprężyny ( szczególnie jej skoku )

tak, tylko skad wytrzasnac gwint do sonaty? :-(

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Listopad 2008, 15:09:37 »
Cytat: "Mimix"
tylko skad wytrzasnac gwint do sonaty

Nie ma w tym problemu przynajmniej dla mnie, jedynym ograniczeniem jest koszt takiego rozwiązania. Link do firmy sprzedającej części tuningowe do Sonat po 2002 roku zamieściłem we wcześniejszym poście. Przy starszych samochodach pewnie trzeba napisać e-mail'a, bo chętnych na taki asortyment jest relatywnie mniej.

kml

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Listopad 2008, 19:07:35 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Przy starszych samochodach pewnie trzeba napisać e-mail'a, bo chętnych na taki asortyment jest relatywnie mniej.

Wątpie zeby był jakikolwiek wybór, patrząc na dużo popularniejszego accenta. Co do sprezyn, to do - 40mm seryjny amor daje rade i nic złego się stało u osoby, która to miała u siebie.

Moim zdaniem wybór gratów do hyundajów to w Europie to po prostu nie ma wyboru i zakładanie czegokolwiek innego niż seryjne to rzeźba albo koszt, który powala nawet największych wielbicieli marki.

Shit happens...

Vex

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Listopad 2008, 22:44:12 »
Cytat: "kml"
Vex, rozmawialem z ludzmi od nubir i oni przerabiali większość tego co jest dostępne na rynku w tym w/w jamexy.

To mnie przekonalo :) Umowmy sie... jak kogos stac na wszystko co dostepne na rynku to poprostu nie kupi Jamexow i kropka. To ze ktos ma dobre i pisze ze dobre a druga osoba ma kiepskie i pisze ze dobre, to nie znaczy ze mozna zlaczyc 2 opinie i powiedziec ze oba rozwiazania sa ok.

W dalszym ciągu czekam na prpozycje jakie springi do accenta, nie więcej niż - 35mm i NIE ultra twarde oraz akceptowalna cena.

Znajdz na Allegro ludkow co maja duzy wybor do innych marek, wyslij zapytanie i powinno sie udac.

A na koniec: kupując sprezyny na fakture jest na nie gwaranacj więc nawet jezeli się coś stanie to prostu dostaje sie nowe bądź zwrot pieniędzy.

Hyhy sprezyny to nie antenka diodowa ani nie radio samochodowe. Ilosc zamrnowane czasu koszt robocizny i problemow przewyzszy znacznie koszt nowych, wiec jak kupowac to cos pozadnego, co innego czajnik, jak sie spali kupujesz drugi albo wymieniasz na nowy i nie ma problemu.

kml

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Listopad 2008, 20:34:17 »
Vex, a ja w DALSZYM CIĄGU czekam na KONKRETNE propozycje sprężyn do accenta 2, nie ultra twardych i - 35mm max. Oczekuje, że dasz mi dokładne przykłady z cenami. Jestem strasznie ciekaw co mi zaproponujesz bo ja nie byłem w stanie znaleźć nić innego niź jamexy a nie jestem zainteresowany ściąganiem niczego z zagranicy.

Póki co co rzucasz tylko ogólniki i to w dodatku o produkcie ktoego nie mialeś w samochodzie więc przykro mi, ale nie wnosi to nic nowego do dyskusji. Każda rzecz, która się wysypie np amortyzatory to takie same problemy jak wszystko inne i też się traci na to czas i pieniądze. Dam sobie rękę uciąć, ze eibachy etc też mają wadliwe produkty, które są wymieniane na gwarancji i tak samo nikt ludziom nie oddaje za koszt robocizny.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Listopad 2008, 21:45:48 »
kml, mnie nie musisz przekonywac ja na tym nie bede jezdzil. Mam nadzieje ze odczucia beda pozytywne. Jakbym mial konkretna odpowiedz to napewno bym pomogl, ale za Ciebie bie bede szukal :) bo mam wlasne plany odnosnie autka a czasu jakos brakuje. Ja do I znalazlem VOGTLAND swojego czasu, ale nosilem sie z myslami o zamianie autka, wiec temat kompletnie odpuscilem. DO Accenta II ciemno obstawiam ze tez sa.
Jak chcesz wymieniac z amortyzatorami to te 2 tys trzeba miec.

kml

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Listopad 2008, 22:03:58 »
Cytat: "Vex"
kml, mnie nie musisz przekonywac ja na tym nie bede jezdzil. Mam nadzieje ze odczucia beda pozytywne. Jakbym mial konkretna odpowiedz to napewno bym pomogl, ale za Ciebie bie bede szukal :) bo mam wlasne plany odnosnie autka a czasu jakos brakuje. Ja do I znalazlem VOGTLAND swojego czasu, ale nosilem sie z myslami o zamianie autka, wiec temat kompletnie odpuscilem. DO Accenta II ciemno obstawiam ze tez sa.
Jak chcesz wymieniac z amortyzatorami to te 2 tys trzeba miec.

Oczywiście ze za mnie nie znajdziesz bo nic nie ma. Mnie najbardziej interesowały H&R wersja minus 1,5" + 30% sztywności ale nie występują do tego modelu tak samo jak i nie występują u innych producentówoll: roll: Na chwilę obecną jedynie jamex jest jako tako dostępny i daje się zweryfikować. W moim odczuciu accent ma tak mały wybór tjuninkowych gratów jak mało który samochód :/ Najlepszym przykładem jest obecna dyskusja o sprężynach - niby banalne a jednak jak co do czgo przyjdzie to problem jak cholera :/

Mógłbym zrobić same spręzyny ale nie wiem czy chce mi się bawić w sprawdzanie czy amortyzatory dadzą radę więc dlatego odłożyłem wszystko do wiosny i jeżeli w końcu się zdecyduje to zrobie to kompleksowo. Jak już pisałem na forum, nie bardzo wierze w wyydruki z wytrząsarki amorów a obecne amory zapewne maja tyle lat co samochód więc szansa na to, że będzie tak jak bym chciał jest marna.

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Listopad 2008, 22:38:34 »
W moim odczuciu accent ma tak mały wybór tjuninkowych gratów jak mało który samochód

a wolalbys byc taki jak masowy wlasciciel golfa ? polowa polakow ktora sprowadza auto z niemiec (etc.) wybiera golfa lub passata ;-) ja bym nie chcial zeby kolo mnie stanal golf (taki jak ja) i zeby mi zagladali do srodka jaki mam "wypas" ktory najczesciej konczy sie na wspomaganiu elektryzsnych przednich szybach :) jak ma szyberdach to "fiu fiu" ;-) wole byc nietuzinkowy i miec problem z czesciami tuningowymi niz miec czesci tuningowe i byc 'jednym z wielu' ;-) jak cos samemu sie zmota, to dopiero cieszy :-)

Vex

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Listopad 2008, 23:16:45 »
Mimix, dobre podejscie do rzeczy, po co miec dobre, bezpieczne zawieszenie jak mozna nie miec :) To sie nazywa duzy optymizm.

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Listopad 2008, 15:23:46 »
heh zapewne chodzi Ci o to "jak cos samemu sie zmota, to dopiero cieszy" mialem na mysli cos, ze jak sie poszuka porzadnie to i sie znajdzie, moze czasem koszt wyzszy, ale ta cene rekompensuje fakt ten, ze jestes jedyny w swoim rodzaju :-) zawieszenia spod wlasnej reki bym raczej nie zalozyl do auta :-D

kml

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Listopad 2008, 20:35:03 »
Mimix, jak huyndai sięgnie poziomu technicznego marek niemieckich to z radością będe użytkownikiem jednego z tryliona identycznych samochodów. Ja nie traktuje tego samochodu ambincjonalnie tylko praktycznie i wku***** mnie niebotycznie brak dostępu do częsci innych niż zamienne i wcale nie czuje się z tego powodu lepiej i nie zamierzam przepłacać ileśdziesiąt procent wartości samochodu żeby był "inny" niż wszystkie.

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Listopad 2008, 20:41:14 »
ja z kolei sie przywiazuje emocjonalnie :-) moze stad ta roznica ;-)

kml

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Listopad 2008, 20:43:33 »
Cytat: "Mimix"
ja z kolei sie przywiazuje emocjonalnie :-) moze stad ta roznica ;-)

Emocjonalnie to ja sie moge przywiązać do czego z czym nie ma problemów i o ile nie mam żadnych problemów z tym samochodem to już z zabawkami do niego mam i to bardzo duże więc wychodzi to jakoś tak na zero.

C. Tramell

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Listopad 2008, 22:13:32 »
o ile nie mam żadnych problemów z tym samochodem to już z zabawkami do niego mam

A tak jak na foto może byc http://www.tuningmania.pl/art/content/view/293/66/
Mnie sie taki podoba :mrgreen:

Do czytania FORUM

kml

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Listopad 2008, 12:32:21 »