Autor Wątek: [i30CW] Podświetlenie podłogowe Led  (Przeczytany 23515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dario_79

• Giełda
[i30CW] Podświetlenie podłogowe Led
« dnia: 28 Listopad 2014, 12:37:15 »
Witam,
Czy ktoś z kolegów ma fabryczne podświetlenie podłogowe led? Podejrzewam, że większość nie ma, natomiast mnie zastanawia fakt (chyba zanurkuję pod deskę) czy jest do tego zostawiona fabrycznie instalacja, czy trzeba się wpinać w przewody.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopad 2014, 17:22:35 »
Powinna być instalacja zostawiona bo w katalogu oryginalnych akcesoriów widziałem opcję podświetlenia podłogi (przypuszczam, że z 1000 zł chcą za to), która może działać cały czas albo po wejściu do samochodu. Przypuszczam zatem, że instalacja jest poprowadzona :) Ale poczekajmy na jakieś pewne info bo sam jestem tym tematem zainteresowany :)

Dodam jeszcze że w katalogu nr części to A6650ADE00 i jest jeszcze napisane, że siłę podświetlenia można regulować z regulatora jasności zegarów :)

Tutaj jeszcze znalazłem instrukcję montażu. Wynika z niej, że instalacja jest niepoprowadzona: http://www.mobisparts.eu/de_de/custom/mobis_accessories_db/details.php?brand=H&part_no=A6650ADE00&carmodel=26#/Temp/Foot_area_illumination-1.pdf

Na e-bayu taki oryginalny zestaw oświetlenia podłogowego kosztuje koło 100 dolarów.

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopad 2014, 20:30:48 »
Jak by ktos kombinowal. milo widziana foto relacja ;) tylko ze ja mam i30cw 2010r :/ a tez bym chcial podswietlenie nog miec nawet jak by mialo dzialac z lampka podsufitowki

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2014, 12:58:19 »
Z instrukcji wynika że działa z lampą w podsufitce i podłączenie jest do kostki pod osłoną lewego słupka A.

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopad 2014, 22:18:27 »
Masz może kosmos2011 serwisówkę?

WebTom

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2015, 09:31:40 »
Podświetlenie wlacza sie wraz z otwarciem samochodu/ktorychkolwiek drzwi, niezaleznie od tego czy swiatlo jest wlaczone czy nie. Przynajmniej tak to jest zrobione u mnie.

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2015, 10:14:44 »
Nie, no to akurat jasne :) Ale nie mogę zlokalizować miejsca podpięcia. Jest jakaś kostka, czy wpięte jest w tą skrzyneczkę pod kierownicą obok poduszki kolanowej?

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2015, 19:30:14 »
wrzuc do FAQ foto relacje jak masz :)

Offline dario_79

• Giełda
No i się uporałem.
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Luty 2015, 07:07:51 »
Troszkę zabawy, pół godziny pracy (No może 45 minut) i taki efekt :)

piwi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Luty 2015, 10:37:13 »
Super to wygląda! Jesteś w stanie dać jakąś fotorelację? myślę, że nietylko ja będę wdzięczny :)

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Luty 2015, 12:10:15 »
tylko to nowszy i30 :/ myslicie ze w 2010r moze byc podobnie? tez czekam na opis ;)

Offline martinfr

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Luty 2015, 13:24:16 »
Cytat: "choody"
tylko to nowszy i30 :/ myslicie ze w 2010r moze byc podobnie? tez czekam na opis ;)

A w Elantrze 2014, jak myślicie - da się założyć? :)
Od jakiegoś czasu też się napaliłem na to podświetlenie... Cóż, w moim starym Volvo S40 RP 2003 to było...

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Luty 2015, 18:19:11 »
Więc tak na szybko napiszę o podświetleniu podłogowym.
Nie stosowałem tam oryginalnej lampki led niebieskiej, co widać na wcześniejszym zdjęciu wyżej. Poleciałem po najlżejszej i najtańszej linii oporu. Całkowity koszt: 11,50. Potrzebne elementy: pasek ledowy kolory białego ciepłego około 15cm (broń boże z marketów, bo wypalają się strasznie te ledy - tanie, choć nie zawsze, a co tanie to do bani), przewód OMY 2x1mm2 (taki akurat był dostępny od ręki), generalnie wolałem w podwójnej izolacji, dla bezpieczeństwa. Może być nawet 0,5mm2, prąd tam niewielki, także bez obaw. (Dla niewtajemniczonych: nie mylić prądu z napięciem). Kostki łączeniowe zaciskowe do instalacji samochodowej (nie wiem jak fachowo się nazywają, (nożowe, czy jakoś tak) w każdym razie można łączyć bez przecinania i lutowania przewodów)
Demontujemy lewy plastik podszybia, od góry, spokojnie, nie szarpać na żywca (chyba, że z żywcem w drugiej ręce). Można odciągnąć uszczelkę, będzie łatwiej. Później żeby komuś nie przyszło do głowy pociągać za sznurek ładunku wybuchowego  :lol: Nie sprawdzałem i nie wiem, czy by zadziałała kurtyna, ale wolę chodzić z wszystkimi zębami.  :mrgreen:
Jak widać na fotce jest kostka. I teraz z kostki górnej wyszukujemy przewód czerwony i żółty. Czerwony to plus (pojawia się po otwarciu drzwi), żółty minus. Na razie nie podłączamy naszego przewodu do kolorowych kabelków, żeby przypadkiem zwarcia nie zrobić. To napiszę później.  
Przeciągamy nasz przewód wzdłuż słupka w dół. Drugi kawałek przewodu za konsolą. Można, a nawet trzeba pomóc sobie "pilotem" czyli jakimś sztywnym przewodem, drutem nieizolowanym na własną odpowiedzialność, bo nie wiem co tam za konsolą jest, żeby gdzieś nie "wsadzić" w jakąś kostkę.
Pasek ledowy przykleiłem (chyba najlepsza opcja) do puszki (jakiegoś modułu, nie wnikałem co to). Oczywiście lepiej najpierw spokojnie sobie polutować led do przewodów, później przykleić. Nie pomylić plusa z minusem!!! Po stronie pasożyta, podobnie: lutujemy, przyklejamy. Tam nawet jest do czego, bo jakaś wzdłużna belka zaraz pod schowkiem jest.
Jak już mamy to ostatni etap: zaciskamy odpowiednie przewody kostkami. Voila!
Można lutować jak ktoś nie dostanie takich kostek. Ja akurat miałem.

[ Dodano: 2015-03-14, 00:08 ]
Jakby ktoś jeszcze "rozpracował" zmianę kolorów podświetlania wyświetlacza radia i klimy. ( wiem, jest takie jakie jest i nie ma możliwości zmiany - dla tych co nie wiedzą)
Zabieram się za to niedługo, ale może już ktoś... :)

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Maj 2015, 15:07:01 »
w i30 2010 rok tez to jest wiec opis tez pasuje

[ Dodano: 2015-05-16, 22:14 ]
tak wygląda u mnie :)

yelse

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maj 2015, 11:03:35 »
Dario, też jestem zachwycony! Chciałbym porozmawiać na ten temat, ale nie chodzi mi o radę, bo ja się na tym nie znam. Może umiesz także założyć lampkę do i30 new, bo w wersji clasic jej nie ma? Pozdrawiam