Autor Wątek: [Santa Fe CM] Gniazdko w bagażniku  (Przeczytany 5420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andrzej57

• Giełda
[Santa Fe CM] Gniazdko w bagażniku
« dnia: 21 Listopad 2014, 18:20:40 »
Witam, czy można w mało skomplikowany sposób zmodyfikować zasilanie gniazda zapalniczki w bagażniku, aby było w nim napięcie przy wyłączonej stacyjce? Nie wiem, czemu zasilanie tak ważnego gniazda, jest tak niepraktycznie rozwiązane w  tym modelu. Jeśli ktoś to przerabiał, proszę o podpowiedzi jak to wykonać.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopad 2014, 19:38:34 »
To wbrew pozorom nie jest głupie rozwiązanie. Gdyby było zrobione tak jak chcesz, to np.jadąc na wakacje z elektrycznie zasilaną lodówką w bagażniku musiałbyś pamiętać o tym, żeby za każdym razem przy wysiadaniu z auta wyciągać wtyczkę z gniazda. Jak nie wyciągniesz i zabawisz dłużej poza autem to lodówka wyciągnie twój prąd z aku  :lol: Ale skoro potrzebujesz innego rozwiązania,to czemu nie. W końcu potrzeba jest matką wynalazków.

Offline Andrzej57

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopad 2014, 22:56:20 »
vanhelsing, nie ma takiej opcji, aby lodówka rozładowała aku. Jeżdżąc latem na plażę, zawsze lodówka była włączona (Passat) przez cały dzień i nie zauważyłem żadnych oznak osłabienia aku :idea: Właśnie w Passacie gniazdka 12V w bagażniku są aktywne niezależnie od stanu stacyjki. Czy wszystkie Hyundaie mają nieaktywne gniazdka 12V w bagażniku przy wyłączonej stacyjce?

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopad 2014, 13:57:04 »
Nie wiem, jak dużego prądu będziesz potrzebował, ale najbliżej to masz chyba do przewodów w zamku klapy, które włączają żarówkę w bagażniku. Osobiście podciągnąłbym to osobnym, bezpośrednim przewodem z bezpiecznika od tego gniazda, a stary przy gnieździe bym odłączył i zaizolował.

Offline Andrzej57

• Giełda
Zasilanie gniazda w bagażniku
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwiec 2017, 13:19:54 »
Witam, kiedyś już pisałem o podobnym problemie. Otóż wszystkie gniazdka prądowe są aktywne gdy jest załączona stacyjka. Zależy mi aby gniazdko w bagażniku było aktywne nawet po wyjęciu kluczyka i zamknięciu samochodu. Przydatne to jest szczególnie latem do podpięcia lodówki np. czy innego ustrojstwa, kiedy jesteśmy poza samochodem.
Pytanie: Czy możliwe jest to do uzyskania i skąd najprościej można to stałe zasilanie do gniazdka podłączyć?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwiec 2017, 18:12:20 »
Uzupełnij profil (jest na górnej belce forum) o typ silnika post#31 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2752&start=30

Pamiętasz ten temat http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=61932&highlight=#61932 to już 2,5 roku minęło.

Nie masz fabrycznych DRL więc możesz się podpiąć pod bezpiecznik 20A od świateł dziennych.

Offline Andrzej57

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwiec 2017, 19:03:00 »
Dzięki za podpowiedź. Nie będę się upierał, ale chyba miałem profil kompletny.... :roll: . Zaraz to uzupełnię ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwiec 2017, 15:36:56 »
Jak teraz patrzę to ze skrzynki bezpieczników nie jest wyprowadzony pin DRL. Trzeba więc sprawdzić  po wyjęciu bezpiecznika zaznaczonego na zdjęciu na której nóżce jest napięcie (+12V stale) i tam po rozmontowaniu obudowy skrzynki podpiąć przewód o przekroju 2 mm² i cały obwód zabezpieczyć bezpiecznikiem 25 A.  
.

Offline Andrzej57

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwiec 2017, 21:16:12 »
Dziękuję.