Forum > i30 FD

[i30] Duże zużycie oleju

<< < (2/3) > >>

gordoon:
Duża ilość oleju może spowodować rozbieganie. A to nie za ciekawa sprawa :P

//www.youtube.com/watch?v=FH1U93rsuys

Jak komuś by się to przytrafiło to ma dwa wyjścia:

1. Spróbować zdławić silnik (wciskamy sprzęgło+hamulec oraz wrzucamy piątkę. Puszczamy sprzęgło) - Nie zawsze to działa. A ważny jest czas reakcji.

2. Otwieramy maskę i szukamy puszki od filtra powietrza, otwieramy i zatykamy dolot powietrza.

choody:
Lotosa bym unikał bo jest słaby jakościowo. Ja uzywam valvoline  synpower 5w30.
5.3l, o których pisza w ksiazce to jest super duza przesada, bo to chyba jest dla nowego silnika. Gdy mi chcieli tyle wlac w ASO, to ich naprostowalem. Dalem najpierw 4l i powiedziałem, że jeśli bedzie brakowac, to przy odbiorze auta dowioze i dowiozlem litr. Po tym wyszlo, ze zalali 4.6l i wtedy idealnie bylo 3/4 stanu.

Pisz po polsku! tekla

kosmos2011:

--- Cytat: "MarcinBrown" ---Jaki olej zalewacie - ja Lotos quazar 5w40.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: "choody" ---Lotosa bym unikal bo jest slaby jakosciowo. Ja uzywam valvoline  synpower 5w30.
--- Koniec cytatu ---

Choody czy zdajesz sobie sprawę że olej firmy Lotos który wlewa Marcin to olej syntetyczny, a nie jak Synpower olej HC i z lepszymi parametrami niż Valvoline .

http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/synpower/cid(1826)/synpower_5w-30

http://lotosoil.pl/pl/home/produkty/samochody-osobowe,2,412,show,11962

choody:
no tak ale pokazujesz mi 5w40 a ja mam 30 wiec będzie różnica w parametrach. dla mnie jest nieznaczna ale jest tu masz racje. ale ja jakoś ubytków oleju nie mam to po 1wsze jeździłem również w benzynie na valvoline i nie mogę na ten olej narzekać w benzynie zorbiłem 100kkm plus gaz, a był to silnik hondy który lubił obroty a to się tez może wiązać z ubytkami oleju.

dario_79:
Po pierwsze: każdy olej jest inny mimo, że ma te same parametry co do lepkości. Nowoczesne silniki są z takich materiałów, że zmiana na inny olej może zaszkodzić (przeszedłem to na własnym aucie kiedyś). Jest to dziwne zjawisko, zwłaszcza, że kiedyś w starych fiatach czy polonezach to się tylko dolewało olej, a w maluchu nigdy nie zmieńialem ;) Najlepiej stosować olej jaki producent nakazuje. Po co kombinować? Spalania nie poprawi, mocy nie poprawi - szkoda narażać samochód.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej