Forum > i30 FD

[i30] Duże zużycie oleju

<< < (3/3)

choody:
u nas w 3city leja w serwisach castrola. producent zaleca shella ja jednak zostane i polecam valvoline ;)

MarcinBrown:
Witam. Przedemną wymiana oliwy. Mam pytanie czy znacie olej Shell Helix Ultra ECT 5w30. Czy nadaje się on do i30 1,6CRDi 90KM DPF - 2011r. Ma on low saps i ACEA 3.
Co wy wlewacie do swoich aut z dpf'em. Cos z shella lub z lotosa. Chodzi mi o dobrą cenę. Pozdrawiam

kosmos2011:
Ten olej jak najbardziej spełnia normy producenta silnika.

http://s05.static-shell.com/content/dam/shell-new/local/country/pol/downloads/pdf/shell-helix-horizon/helix-mala-ulotka-produktowa.pdf

Wojciech1981:

--- Cytat: "MarcinBrown" ---Witam. Przedemną wymiana oliwy. Mam pytanie czy znacie olej Shell Helix Ultra ECT 5w30. Czy nadaje się on do i30 1,6CRDi 90KM DPF - 2011r. Ma on low saps i ACEA 3.
Co wy wlewacie do swoich aut z dpf'em. Cos z shella lub z lotosa. Chodzi mi o dobrą cenę. Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---

Ja wlałem SHELL HELIX  ULTRA  ECT 5W30, bo ten olej zaleca producent ( 5W30 C3), tzn. był jeszcze pod stara nazwą chyba diesel ultra AB- L 5w30. Weszło równe 5 litrów i na bagnecie jest na max może ciutek mniej. Nie radze dolewać powyżej miarki, mechanik dolewając po trochu sprawdzał jaki jest stan, mimo tego że wchodzi według książki 5,3 litra.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej