Autor Wątek: [Accent X3] Wymiana żarówki kierunkowskazu prawy przód  (Przeczytany 5893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hadmaxi

• Gość
[Accent X3] Wymiana żarówki kierunkowskazu prawy przód
« dnia: 11 Listopad 2014, 17:08:44 »
Witajcie! Problem jest taki że na przeglądzie dowiedziałem się że prawy przedni kierunek świeci na biało (żarówka się wybieliła) przegląd podbito a ja obiecałem się tym i zająć i jakież było moje zdziwienie kiedy po podniesieniu maski okazało się że dostęp do tegoż feralnego klosza ma jakies 4cm na 4cm poza tym zasłonięty jest zbiorniczkiem spryskiwaczy i jakąś wiązką kabli... Nie ma możliwości wsadzić tam dłoni... Drugim pomysłem było odkręcić cały klosik a jedyną widoczną śrubką jest ta, która trzyma go razem z przednim reflektorem... Po odkręceniu jej okazuje się, że jeszcze coś ten klosz trzyma! nie chcę się z tym szarpać, ciągnąć żeby czegoś nie urwać a jakość plastików w tym aucie wszyscy wiemy jaka jest. Pytanie moje do Was kochani czy ktoś może miał podobny problem? jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić ?? Pomocy! Strasznie mnie to irytuje!!

ed. ort, int. tekla

lukos

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad 2014, 21:08:25 »
Ja wymieniałem cały kierunkowskaz i trzyma go ta właśnie śrubka i metalowy element na wcisk.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad 2014, 22:24:17 »
tam jest taki metalowy bolec
 musisz szarpnąć mocniej (z wyczuciem) i wyskoczy z ten metalowy bolec z plastikowej tulejki która trzyma kierunkowskaz na miejscu .

IREQ_33

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2015, 17:45:51 »
Cytat: "niebieskiultras"
tam jest taki metalowy bolec
 musisz szarpnąć mocniej (z wyczuciem) i wyskoczy z ten metalowy bolec z plastikowej tulejki która trzyma kierunkowskaz na miejscu .

...żeby szarpnąć to trzeba mieć miejsce, a tam go nie ma :( !!!
...ja spędziłem  :evil:  2godz na kolanach, żeby w miarę nie demolując auta wymienić żarówkę...
...i w momencie kiedy miałem zrezygnować  :!:  odkręciłem śrubkę mocującą klosz kierunkowskazu co absolutnie nic nie daje, a następnie śuuby mocujące (2szt) klosz świateł co daje tylko tyle, że można ruszyć całością (jednym i drugim max 1cm)
 :arrow:
...niechcący śrubokrętem uderzyłem w plastik mocujący kable w gniazda żarówki i ta część razem z kablami odeszła elegancko i mogłem ją wyjąć i wymieniłem żarówkę... :)
...oczywiście potem trzeba całość wsadzić w otwór 4x4cm i zamocować (wsuwka) z powrotem umieścić na miejscu docelowym  :shock: co graniczy z cudem... :(
...nie jestem pewien na 50% nawet czy to dobrze zrobiłem i przy najbliższej okazji podjadę do jakiegokolwiek serwisu "naszego" i poproszę o ewentualną poprawę... :)

...koniec końców to masakra jakaś jest z tą wymianą żarówek kierunkowskazów... :( !!!

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Październik 2015, 08:16:34 »
Mi wyszedł bezproblemowo widocznie ktos tam wczesniej modzil .

IREQ_33

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Październik 2015, 20:32:59 »
Cytat: "niebieskiultras"
Mi wyszedł bezproblemowo widocznie ktos tam wczesniej modzil .

...i wyszedł cały klosz od kierunków bez odkręcania i siłowania się ze szkłem i blachą dłotnika ???? czy tylko wyszedł bolec z tulejki... ???

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Październik 2015, 21:11:44 »
Caly klosz po odkręceniu tego górnego wkrętu  co łączy kierunek z reflektorem . Wystarczyło tylko szarpnąć