Autor Wątek: [i30] Świece żarowe I30  (Przeczytany 33726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelzielony

• Gość
[i30] Świece żarowe I30
« dnia: 01 Luty 2013, 14:21:09 »
Witam!

Panowie mam pytanie odnośnie świec żarowych w I30.
Zakupiłem już świeczki NGK przeznaczone do tego modelu ale...
Wie ktoś może gdzie one się znajdują i jak można je samemu wymienić?
W moim starej benzynie za pierwszym razem poszło raz dwa a tu nawet nie wiem jak za bardzo się do tego zabrać (pierwszy raz diesel).

Pomoże ktoś ?

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Luty 2013, 18:59:03 »
Umiejscowienie świec żarowych silnik D4FB.

Moment dokręcania (Nm) elementów świec żarowych.

Narzędzia potrzebne do wymiany świecy żarowej (za i30forum.pl).

Smar do gwintu świecy żarowej.

http://www.automerc.pl/smar-bialy-

Hyn

• Gość
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad 2014, 13:44:21 »
Dzień dobry, chiałbym zapytać o świece żarowe do I30 cw, 2007, 66kw, 1,6 CRDi. Czy ktoś może cos polecić. Jakie są przedziały cenowe tego typu sprzętu?
Pozdrawiam
A może ktoś ma na zbyciu komplet. Chętnie odkupię.

Dodanie tagu wątku. tekla

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad 2014, 16:39:38 »
Dodaj tag do tematu.

Oryginalna świeca żarowa jest marki NGK.

Numer części OEM świeca żarowa 36710-2A200 lub 36710-2A100.

Numery wg NGK 96187, Y527 J koszt ok 60-70 pln.

Jeśli chcesz kupić część za pośrednictwem forum to zapraszam do działu Giełda  http://hyundaiklub.pl/forum/viewforum.php?f=52

Hyn

• Gość
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopad 2014, 22:49:39 »
Rewelacja, jakbym miał stawiać oceny za odpowiedź to 8+. Wielkie dzięki.

[ Dodano: 2014-11-11, 23:05 ]
zapytam jeszcze czy mam szansę wymienić te świece samemu? Nic poza zwykłymi kluczami i przeciętnymi umiejętnościami nie posiadam. Słyszałem że koszt wymiany świec (Mercedes B klasa) może otrzeć się o 1000 zł. Jak jest w moim przypadku?
Dzięki

stapi

• Gość
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Luty 2015, 14:45:35 »
Czy wymiana świec żarowych podlega gwarancji? W jednym z ASO w Warszawie powiedzieli mi że nie i chcieliby ok. 750 zł + nastraszyli mnie że może być kilkaset złotych więcej jeśli im się złamie przy wykręcaniu... to chyba jakiś żart że miałbym płacić dodatkowo jeśli autoryzowany serwis złamie fabrycznie wkręconą świecę....

Problem mam taki, że po dłuższym postoju muszę długo kręcić, aby samochód odpalił. Właśnie w tym ASO powiedzieli mi że komputer błędów nie pokazuje i trzeba wymienić świece żarowe.

EDIT: chodzi o i30 wagon z 2013 silnik 1.4 diesel

Offline Nabuknedasar

• Giełda
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Luty 2015, 11:29:24 »
Problem w tym, że jak Tobie się urwie choć jedna końcówka świecy, to sam we własnym zakresie będziesz musiał się męczyć, żeby ściągnąć głowicę, wydłubać wszystko, potem przeszlifować i poskładać do kupy, wymieniając przy tym co niezbędne uszczelki. Wyjdzie może taniej, ale narobisz sobie bigosu i stracisz gwarancję na silnik. No ale jak się uda, to masz kilka stówek w kieszeni - Twój wybór. A świeczka lubi się czasami zapiec, więc masz czterokrotnie ruletkę z 80% prawdopodobieństwem powodzenia.
Ale najpierw po 1 - trzeba zrobić test świec żarowych (kosztuje kilkadziesiąt zł z pamięci mówiąc) zanim zacznie się cokolwiek dłubać
Po 2 - czy po dłuższym postoju jak już odpalisz, masz chmurę białego dymu za sobą w pierwszej chwili, czy tylko po prostu długo odpala?

Ale jeżeli auto ma tylko trochę ponad rok i niewielki przebieg, to bym się już kłócił o gwarancję.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Luty 2015, 22:55:18 »
Skoro i tak nie wezmą odpowiedzialności za ewentualne urwanie świecy w ASO to ja bym się sam chwycił za wymianę tych świec na twoim miejscu. Dużo płynu penetrującego, odpowiedni klucz (nie za duży aby nie przyłożyć zbyt dużej siły do odkręcania) i z czuciem ze stałą siłą starać się odkręcić każdą świecę. Jeśli uda się wszystkie odkręcić to obowiązkowo wyczyścić otwór po świecy i gwint w otworze. Obowiązkowo na długości która wchodzi w głowicę a więc gwint i poniżej smarować przed wkręceniem każdą świecę smarem miedzianym. Dokręcać odpowiednim momentem!!!

stapi

• Gość
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Luty 2015, 11:50:23 »
Przebieg właśnie spory bo 108 tyś.
Nie mam chmury dymu po odpaleniu - czy to wskazuje lub nie na świece?
Muszę podjechać do jeszcze do innego ASO bo to chyba oni powinni wykonać taki test i zdiagnozować dlaczego tak się dzieje.

Offline Nabuknedasar

• Giełda
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Luty 2015, 17:59:15 »
Cytat: "stapi"

Nie mam chmury dymu po odpaleniu - czy to wskazuje lub nie na świece?

Tym bardziej zrób najpierw test, bo najprawdopodobniej to nie wina świec.

Opisz dokładnie co się dzieje i w jakiej sytuacji (jakie objawy, po jak długim postoju, przy jakiej temperaturze itp). Generalnie przy dodatnich temperaturach nawet zupełnie niesprawne świece nie sprawią istotnego problemu z odpaleniem.

stapi

• Gość
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Luty 2015, 19:59:27 »
Samochód stoi najczęściej w garażu w którym panuje temperatura około +7-8 st. C. Muszę kręcić do 10 sekund jeżeli stoi ponad kilka godzin. Czasem jeśli stoi kilka dni, wydaje mi się że odpala nawet szybciej niż po jednej nocy. Dwa razy zostawiłem go na mrozie i wtedy musiałem kręcić kilkadziesiąt sekund. Po postoju poniżej powiedzmy 2h odpala od ręki.

Żadnego dymu nigdy nie zaobserwowałem. Po pierwszym odpalaniu na dużym mrozie przez chwilkę słychać było że silnik chodził bardzo nierówno, ale wtedy również nie było żadnego dymu.

Jakieś pomysły?

Offline Złośnik

• Global Moderator
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Luty 2015, 21:05:03 »
A filtr ? Kiedy wymieniany ? Może się zapowietrza.

Offline Nabuknedasar

• Giełda
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Luty 2015, 21:30:00 »
Najpierw podepnij inny akumulator (lub pożycz prąd od kogoś na kablach), żeby sprawdzić, czy aku nie oddaje ducha - to najłatwiejsze. Test świec coś na pewno wyjaśni, ale przyczyny mogą leżeć też (skoro mówisz że nie kopci) w odpływaniu paliwa z układu (nie trzyma ciśnienia i na początku nie masz wystarczającej ilości do odpalenia) - do sprawdzenia szczelność przewodów paliwowych, zwłaszcza połączeń z filtrem paliwa (samego filtra - kiedy wymieniany?), oraz zaworków zwrotnych (najczęściej w pompie, lub okolicach). Oczywiście przyczyna może leżeć też w jakimś głupim czujniczku temperatury, kącie wyprzedzenia wtrysku, etc.

adamos75

• Gość
[i30 FD] świece żarowe
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Styczeń 2016, 11:44:52 »
Witam przyszła pora na wymianę świec żarowych w  związku tym mam pytanie do was jakiej firmy polecacie? Beru , NGK, Bosch ?

adiszek

• Gość
[i30 FD] Świece żarowe
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Styczeń 2016, 12:56:29 »
We wcześniejszym samochodzie używałem świec NGK długi, długi czas i zawsze byłem zadowolony...
Nagle przed wiosną (1.5 tygodnia po wymianie na NOWE ŚWIECE NGK) auto zaczęło szarpać, przerywać i zachowywać się jakby nie palił na 1 gar.

Usterka? PO 1.5 TYGODNIA zaśniedział ten styk i nie przepuszczał nic przez siebie.
Wymieniłem na nowe NGK i po 4 miesiącach miałem ten sam problem.

Nie wiem czy to taka wadliwa seria była, czy co, bo odkąd miałem różne samochody - zawsze używałem NGKów.

W związku z powyższym, zakupiłem komplet świec Bosch i śmigały aż do momentu sprzedaży auta, bez żadnych problemów.

Pozdrawiam :)