Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Jak dbać o sekwencyjną instalację gazową

(1/3) > >>

pterodaktyl:
Witam
Pozwoliłem sobie założyć ten temat bo wiele piszemy o parametrach instalacji gazowych, ale zapominamy o tym, że o instalację trzeba dbać.
Do rzeczy:
1. W baku powinna być zawsze benzyna na ok. 1/4 wskazania (chodzi o pompę paliwową, która pomimo jazdy na gazie zawsze pracuje).

2. Filtr fazy lotnej zmieniamy co ok. 10 tys. km, a fazy ciekłej co ok. 15 tys. km.

3. Olej w silniku powinien być na poziomie 3/4 pomiędzy kreskami na bagnecie (info z ASO, chodzi o "zabezpieczenie" zaworów).

4. Kable napięciowe zmieniamy co ok. 40 tys. km (nie trzeba używać dedykowanych do gazu, w zupełności wystarczą oryginalne hyundaiowskie lub dobry zamiennik).

5. Świece zmieniamy co ok.15 -20 tys. km.

6. Ja stosuję zasadę, że wyjeżdżam 2 pełne zbiorniki gazu, a potem całą benzynę do rezerwy (chodzi o to aby wtryski od benzyny sobie popracowały).

Tyle przyszło mi na myśl, wszelkie uwagi i uzupełnienia mile widziane. Krytyki nie przyjmuję  :-)  :-P  :-P

krzysiek82:
3,4,6 bzdury nie rozsiewaj prosze falszywych tresci.

pterodaktyl:
Witam
Czekam zatem na argumenty....
Pozdrawiam

robaszek127:
Punk1 . Tu zgoda im wiecej paliwa tym lepiej bo pompa musi być zanużona dla jej chłodzenia. Wielu ludzi o tym zapomina i potem klops pada szybko bo sie zatarła.

punkt2. Ja tam nigdy nie wymienaiłem i nie wymieniam tak często bo tankuję tylko na orlenie i filtry są ładne i czyste. Gdy dawniej tankowałem u prywaciarza to w filterku pierwszym pełno była takich opiłków grafitowych.

punkt3. Co ma ilośc oleju do smarowania zaworów? Chyba że lejesz do paliwa mixol to pewnie je będzie smarował.Ale może się nei znam pewnie w ASO lepiej wiedzą.

punkt4 i 5.  Świece spokojnie u mnie śmigają te 50-60tys a przewody wymieniam jak padną stare. Bo nowe nie zawsze może być lepsze. Takie teraz mamy części i sporo podróbek. Niektórzy na lpg wymieniają świce i przewody co 10-20tys ich wola i ich kasa..

Punkt 6. Tankuję paliwo tylko do zapalania i w razie braku lpg. Nie będę teraz ładował 200zł na paliwo po 5,5zł skoro mam lpg po 1,68. A wtryski przeżyją skoro trochę i tak chodzą sobie na benzynie.

krzysiek82:

--- Cytat: "pterodaktyl" ---Witam
Czekam zatem na argumenty....
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---

Jakie mam zastosować argumenty? Proponuję zapoznać się z podstawami mechaniki po prostu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej