Autor Wątek: [Accent X3] Awaria centralnego zamka  (Przeczytany 3631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

w1esiek

• Gość
[Accent X3] Awaria centralnego zamka
« dnia: 01 Listopad 2014, 12:14:13 »
Witam ma problem w swoim Accencie z roku 99 model 3D. Od pewnego czasu nie działa mi centralny zamek z kluczyka (pilota brak). Działo się to stopniowo tzn. raz działał, a raz nie. Samochód kupiłem używany i nie wiem czy jest to fabrycznie montowany system czy poprzedni właściciel go zamontował. Demontowałem już  obie tapicerki w drzwiach żeby zlokalizować problem, ale nie bardzo mogę sobie poradzić. Próbowałem potraktować te siłowniki WD-40 ale to nie pomogło. Wygląda to tak, że z tego siłownika w drzwiach kierowcy wychodzą 4 kabelki, a z tego u pasażera wychodzą 2. Zauważyłem, że u kierowcy ten tzw. "dzyndzel" prawie w ogóle się nie rusza przy otwieraniu/zamykaniu inaczej jest gdy zamykam to ręcznie to muszę przycisnąć go w stronę szyby i mocno na dół, wtedy wyraźnie schodzi.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2014, 11:55:29 »
Odłącz mechanicznie siłownik od kierowcy i ręką spróbuj poruszać góra dół.
Jak będą się zamykały otwierały oba to kwestia wyregulowania "druta". Jak to nie pomoże to podłączenie na krótko i sprawdzenie. Może nawala tez centralka albo sam siłownik  - 4-ro przewodowy to jest master i kupisz go za "grosze" jak centralny jest dokładany.

grande90

• Gość
[Accent x3] r.99 - dziwinie działający centralny zamek
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Luty 2016, 21:58:00 »
2 dni temu moja narzeczona nabyła Accenta i bardzo dziwnie auto otwiera się i zamyka z kluczyka-centralki. A mianowicie jak otwieramy auto od strony kierowcy to otwierają się tylko te od kierowcy i pasażera z przodu, a resztę trzeba ręcznie. Co do zamykania, zamykają się tylko te od kierowcy, a resztę drzwi już niestety trzeba ręcznie...

Dodam, że klamka z tyłu z lewej strony nie działa w ogóle, ale drzwi od środka ręcznie się zamykają i otwierają. No ale to raczej na działanie centralki nie wpływa neegatywnie ;)

Pozdrawiam i liczę na pomoc, gdzie tkwi przyczyna ;) bo trochę to męczące...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Luty 2016, 22:40:11 »
Używaj funkcji szukaj.

Zdemontuj boczki drzwi.

Odnajdź siłowniki w drzwiach pasażera i tylnych takie jak na zdjęciu.

Zamknij drzwi ręcznie.

Przekręcając kluczyk w drzwiach kierowcy w stan zamknięcia jednocześnie sprawdzaj czy na kostce siłownika (dwa piny) pojawia się napięcie.

To samo wykonaj w stanie otwarcia.

Jeśli pojawi się napięcie to znaczy że siłowniki do wymiany, jeśli nie to znaczy że do sprawdzenia sterownik w drzwiach kierowcy i wiązka.