Forum > Lantra
Czy warto zmienić z mineralnego na syntetyk ?
rufuz:
niby tylko plastikowa pokrywa ale z ta pokrywa silnik wygląda jak zupełnie inny o wiele bardziej nowoczesny :-) Ale z drugiej strony ten mój bez tej pokrywy przypomina słynny 4G63T z Lancera EVO he he he
cezary46:
Ojej znowu te oleje. Przeczytać instrukcje od auta i lać to co tam napisano. Jak napisano, że może być 0W30 to jak kogoś stać to lać. Chyba, że silnik mówi pa,pa i połyka oleju nadmierne ilości to z czystej ekonomi można zastosować olej mineralny jeżeli producent go też wymienił w instrukcji auta. Mimo ponad 30 lat stażu za kierownicą nigdy się nie spotkałem ani nie słyszałem (oprócz plotek) żeby się silnik rozszczelnił po wymianie oleju. Jeżeli były wycieki na mineralnym to na syntetyku będą większe bo olej na zimno rzadszy. I to tyle w tym temacie powracającym jak bumerang.
Złośnik:
Tak kolego ja wime, dzięki kolego ;]
Tylko moje pytaie było właśnie - czy można i czy warto - w związku z właśnie nie jasną konkretną deklaracją na ten temat.
Ale jak widzę - i skorzystam z porad dotyczących - przejścia - skoro nic nie cieknie i silnik suchy !
A co do 0W - pytanie czys ię opłaca - jeśli nei ma to żadnego znaczenia między 5W i cenowo i jakościwo jak dla naszego klimatu - to ...
Hants:
Dostales rozne opinie - ku temu przeciez sluzy forum dyskusyjne. Decyzje i odpowiedzialnosc za nią podejmujesz samodzielnie.
irbis:
witam :-P
ja kupiłem swojego hultaja nie dawno za naszej zachodniej granicy.miałem te same rozterki co do oleju tym bardziej że szklanki dość głośno grały.nie było wiadomo co tam wlane .żadnej kartki ani tym podobne.postanowiłem zrobić solidne płukanie i zalałem potem 5 W 40 .zrobiłem już kilka tys km na tym i żadnych wycieków a kontrolka gaśnie po jednym obrocie rozrusznika.silnik pracuje na prawde super jest o 1/3 cichszy niż przed wymianą.nie stresuj się tylko zmieniaj tym bardziej że hydropopychacze żle znoszą oleje mineralne
Nawigacja