Autor Wątek: wolno spadające obroty  (Przeczytany 6631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skyline67

• Gość
wolno spadające obroty
« dnia: 25 Październik 2014, 11:56:23 »
Witam

czy ktoś spotkał sie ze zbyt wolnym spadaniem obrotów po wciśnięciu sprzęgła?  Irytuje mnie to strasznie podczas jazdy i po jednej wizycie w warsztacie nie rzucę się na wymienę sprzęgła po bardzo niepewnej diagnozie

Offline waszek_rmc

• Giełda
wolno spadające obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Październik 2014, 19:59:46 »
Hmmm... w benzynce to chyba element wyposażenia, że chwile po wciśnięciu sprzęgła podtrzymuje obroty a dopiero potem opadają, też wolno.

Offline Hinek

• Giełda
wolno spadające obroty
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopad 2014, 14:38:28 »
Sporo Tucsonów tak ma. Był gdzieś wątek o tym. Nie jest to "element wyposażenia :mrgreen: "  Sprzęgło nie ma z tym nic wspólnego. Przyczyny należy szukać w sofcie, zaworze EGR i ekologii. Nic raczej nie poradzisz.

arcii111

• Gość
wolno spadające obroty
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2014, 16:12:05 »
Podepnę się pod temat. U mnie na rozgrzanym silniku samochód potrafi jechać jak na tempomacie trzyma obroty dość długo nawet po wysprzęgleniu. Przepustnica, silnik krokowy czyszczony linka gazu sprawdzona, mam tester do silnika i po skanowaniu bez błędów. Na razie brak pomysłów. Kiedyś miałem problem z krokowcem w innym samochodzie może i tu wymienię ale to wróżenie z fusów. Chcę uniknąć wymiany całego osprzętu na ślepo.

rafaelst

• Gość
wolno spadające obroty
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2014, 19:15:05 »
W moim Dieselu jest podobnie. Niegdyś jeździłem Skodą i było podobnie. Być może to ma tak być aby auto nie gasło i nie szarpało w różnych okolicznościach.

[ Dodano: 2014-11-19, 19:28 ]
Acha w roli ścisłości powiem że te obroty nie były zbyt wysokie plus minus 1000.

arcii111

• Gość
wolno spadające obroty
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopad 2014, 13:33:33 »
Miałem fabkę i przepustnicę miała sterowaną elektronicznie. Płynna regulacja w pełnym zakresie. Naciskam gaz obroty rosną, puszczam pedał obroty spadają. Zero podbijania obrotów. Stwierdzenia tak ma być, ten typ tak ma są jak dla mnie nie do przyjęcia. Może nie od razu, ale pewnie znajdziemy logiczne wytłumaczenie problemu.

rafaelst

• Gość
wolno spadające obroty
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopad 2014, 14:49:17 »
Ja nie miałem na myśli podbijania obrotów. Tylko wolniejsze opadanie obrotów.