Autor Wątek: [Matrix] Nieszczelny intercooler  (Przeczytany 5633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qba

• Gość
[Matrix] Nieszczelny intercooler
« dnia: 19 Październik 2014, 15:02:03 »
Witam,

Cieknie mi z intercoolera (Hyundai Matric 1.5 CrDI 110 KM 2006 rok). Ściągnąłem zderzak i wyciągnąłem intercooler. W miejscu gdzie leciał olej wyczyściłem i pozaklejałem poxiliną - pomogło na dwa tygodnie - widzę, że teraz dalej jest nieszczelny.

Koszt nowego do mojej wersji to ponad 1000 zł i ciężko dostać. Używki na allegro od 500 zł - nie wyglądają za dobrze- boję się, że taki długo nie pociągnie.

Ktoś wymieniał może na jakiś uniwersalny intecooler - nie znam się za bardzo, ale szukam możliwie jak najtańszej opcji.

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2014, 17:08:56 »
Spokojnie możesz wrzucić intercooler z jakiegokolwiek innego auta: dla ułatwienia sobie roboty po prostu porównaj wymiary oraz średnicę przyłączy w swoim intercoolerze i zamienniku. Dobierz go tak, żeby rozmiarowo nie był dużo większy, bo zwiększy się lag na turbinie.

Dobrej jakości uniwersalne ic-ki dostaniesz chociażby na fmic.pl. Nie polecam tych najtańszych z Allegro, bo to często chińczyki, które potrafią spuchnąć po zapompowaniu większego ciśnienia.

Btw. masz może jakieś zdjęcie tego uszkodzenia? Poxilina to akurat dość druciarski sposób rozwiązania problemu a wydaje mi się, że dobry spawacz ogarnie Ci to w znośnych pieniądzach ;-).

qba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Październik 2014, 21:15:14 »
Dobra wiadomość :)

A jak przy tych uniwersalnych wygląda kwestia montażu/mocowania - oryginalne mają już miejsca na śruby itp.?

Poniżej zdjęcia po częściowym wyczyszczeniu (na pierwszym zdjęciu widoczne odchodzące blaszki - dogiąłem je i wokół dałem poxilinę - nie zrobiłem niestety zdjęć już po tej operacji):

Jutro sprawdzę wymiary i zobaczymy jakby pasował uniwersalny intercooler  z tej strony co podałeś.

Ze spawaczem to nie wiem - całość w poxilinie teraz ;)

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Październik 2014, 22:54:56 »
No niestety z montażem jest ten problem, że trzeba trochę pokombinować. IC z fmic.pl są przeznaczone do typowego zastosowania tuningowego, więc potencjalni kupujący są przygotowani do tego, że trzeba trochę się pobawić i ewentualnie dorobić mocowania. Wydaje mi się jednak, że jeśli puścisz im maila z opisem problemu oraz informacją o tym, że jesteś osobą, która auta używa po prostu do jeżdżenia na co dzień to chłopaki postarają się pomóc i dobiorą osprzęt potrzebny do montażu lub podpowiedzą czym go zastąpić 8-)

Swoją drogą w Twojej okolicy (konkretnie w Przeźmierowie) jest jeszcze firma, która zajmuje się regeneracją intercoolerów. Znajdziesz ich tutaj: http://www.chlodnice-samochodowe.pl/pl/o_nas/o_firmie.html. Przedzwoń i zapytaj, może koszta regeneracji nie będą jakieś potężne aczkolwiek odchodzące blaszki to trochę problematyczna sprawa (analogicznie jak w przypadku zwykłej chłodnicy).

Edit: Co do objawów - mocno z niego ciekło czy tylko się pocił? Poczułeś jakieś inne objawy? Spadek mocy, wzrost spalania, głośny świst przy przyspieszaniu?

qba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2014, 00:01:53 »
Wielkie dzięki za pomoc. Będę ogarniał temat. Powiedz mi jeszcze czym może grozić jazda z nieszczelnym intercoolerem bo w necie raz spotykam się z opinią, że mogę rozwalić turbo a raz, że nic się nie stanie z wyjątkiem spadku mocy i zwiększonego spalania. Oczywiście chce to naprawić jak najszybciej, ale czeka mnie trasa ok. 500 km i na pewno nie zdążę przed wyjazdem tego załatwić (przed trasą mogę jeszcze dać doraźnie poxiliny).

paciu202020

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopad 2015, 14:12:16 »
Cytat: "qba"
Wielkie dzięki za pomoc. Będę ogarniał temat. Powiedz mi jeszcze czym może grozić jazda z nieszczelnym intercoolerem bo w necie raz spotykam się z opinią, że mogę rozwalić turbo a raz, że nic się nie stanie z wyjątkiem spadku mocy i zwiększonego spalania. Oczywiście chce to naprawić jak najszybciej, ale czeka mnie trasa ok. 500 km i na pewno nie zdążę przed wyjazdem tego załatwić (przed trasą mogę jeszcze dać doraźnie poxiliny).

polecam -2 składnik do klejenia baków

qba

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudzień 2015, 21:03:14 »
Dzięki, ale u mnie intercooler już dawno wymieniony ;)