Autor Wątek: [Santa Fe SM] Rezerwa  (Przeczytany 7730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Watcher

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« dnia: 17 Październik 2014, 08:42:00 »
Witam Panowie,

W naszych benzyniakach pojemność baku to 65 litrów.
Przy ilu litrach benzyny w baku zapala się kontrolka rezerwy?

Offline ololysy

• Giełda
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Październik 2014, 11:42:47 »
Hej. myślę że tak jak większości samochodów tyle, żeby przejechać ok 60-80 km. Pewnie z 8 l.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Październik 2014, 16:55:16 »
Cytat: "Watcher"
Witam Panowie,

W naszych benzyniakach pojemność baku to 65 litrów.
Przy ilu litrach benzyny w baku zapala się kontrolka rezerwy?

W dieslach jest chyba identyczny bak?

Z rezerwą sam już nie wiem :) Zazwyczaj po jej zapaleniu się (nie na stałe - takie długotrwałe migotania) mieści mi się w baku maksymalnie 40 - 45 litrów, czyli wychodziłby na to, że rezerwa "odzywa się" w momencie, gdy w zbiorniku jest 20 litrów a to wystarcza na ponad 200 km jazdy ;)

Mistrz

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Październik 2014, 18:06:46 »
U mnie rezerwa się zapala i do baku wchodzi jakieś 47 litrów, no może ciut więcej, ale na pewno 48-49l nie przkracza. Nie wiem dokladnie co do militrów bo przez niewiele ponad 1,5 roku kontrolkę widziałem 2 razy, bo jestem przyzwyczajony do mojego drugiego samochodu gdzie takich bajerów nie ma i zawsze leję gdy wskazówka opadnie, a rezerwa jeszcze sie nie świeci. Tak więc gdyby sie postarać to z wiatrem i lekką nogą nawet 300km by jeszcze zrobił.

A teraz inne pytanie przy okazji: 3 tygodnie temu wjechałem na pień z drzewa i dosyć znacząco zamiąłem bak. Nic nie cieknie, jedynie bak ciut się przesunął. Objętośc sie zmniejszyla jakies 3-5l i pytanie - oplaca się coś kombinować z prostowaniem czy coś (o ile jest to realne)??? Czy lepiej tak pozostawić jak jest i póki co zapomniec o tym???

derek

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2014, 20:03:12 »
W moim 2.0 crdi , doświadczalnie sprawdziłem, po zapaleniu się kontrolki pozostaje ok. 5litrów. Wiem, bo zatankowałem sobie 40litrów benzynki ;-) i po opróżnieniu baku uzbierało się 45l mieszanki. Szczęście, że stacja benzynowa jest 200m od mojej pracy, dojechałem elegancko do pracy wyłączyłem silnik... po pracy już nie odpaliłem :-/ Szczęście, że pracuję w serwisie samochodowym...  siła przyzwyczajenia, całe życie na Pb.

Mistrz

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Październik 2014, 22:04:43 »
Czyli wychodzi na to że w instrukcji w kulki sobie polecieli i bak jest o 20l mniejszy??? Cos mi się to dziwne wydaje, no ale tak samo dziwne by było zapalanie sie kontrolki przy 20 litrach paliwa, więc może byc tak że bak ma te ok. 50l. Na pewno ma więcej niż 45 bo przecież tankowalem na orlenie to 47l przekroczyło na 100%, a było to chwile po zapaleniu sie kontrolki.

derek

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Październik 2014, 10:39:14 »
Po zapaleniu się kontrolki zatankowałem 40l, wskazówka zatrzymała się na przedostatniej kresce, przypuszczam, że kreski są ,wyskalowane' co 15l.

Mistrz

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Październik 2014, 12:55:48 »
Z tym wyskalowaniem to nie za bardzo chyba tak to działa bo u mnie jak zaleję do pełna to po zrobieniu ok 230-250km mam już wskazówke w połowie baku, ale na dolnej jest dopiero jak mam przejechane 600km, więc kreski nie pokazują ilości paliwa w baku na zasadzie proporcji. A i wiem że może ktos powie że spalanie zawsze jest inne, ale obserwowalem to juz wielokrotnie i zawsze jest tak samo. Nawet jak wskazówka opadnie, ale kontrolka sie jeszcze nie świeci, to po wlaniu 25l wskazówka połowy baku mi nie wskazuje, mimo że połowa jest już na pewno.

Offline vanhelsing

• Giełda
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Październik 2014, 13:44:25 »
Jeśli zbiorniki w benzynie i dieslu są takie same i wciąż rozmawiamy na temat to dorzucę swoje doświadczenia. Po zapaleniu kontrolki rezerwy i przejechaniu ok.30-40 km wchodzi mi do baku około 60-62 litry. Raz po większym osuszeniu baku weszło mi 65 litrów :shock: Chyba już jechałem na oparach. Pamiętajmy też że kilka litrów mieści się do przewodu. Potwierdzam spostrzeżenia kolegi że wskaźnik nie jest wyskalowany jakoś super proporcjonalnie. U mnie pierwsza kreska jest po 250km, druga po 400km a trzecia po 600 km.To przy jeździe w mieście. Na trasie robię 400 do pierwszej kreski, 600 do polowy baku i 800 do trzeciej kreski od góry.Przy jeździe miejskiej robię na baku ok 800 km a w trasie mogę do 1000 km.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2014, 14:28:05 »
Cytat: "Mistrz"
Z tym wyskalowaniem to nie za bardzo chyba tak to działa bo u mnie jak zaleję do pełna to po zrobieniu ok 230-250km mam już wskazówke w połowie baku, ale na dolnej jest dopiero jak mam przejechane 600km, więc kreski nie pokazują ilości paliwa w baku na zasadzie proporcji. A i wiem że może ktos powie że spalanie zawsze jest inne, ale obserwowalem to juz wielokrotnie i zawsze jest tak samo. Nawet jak wskazówka opadnie, ale kontrolka sie jeszcze nie świeci, to po wlaniu 25l wskazówka połowy baku mi nie wskazuje, mimo że połowa jest już na pewno.

Mam dokładnie tak samo, jak Ty, tj. na początku wskazówka leci na łeb, na szyję, a druga połówka baku opada znacznie wolniej. Czytałem kiedyś na jakimś amerykańskim forum, że takie nieliniowe wskazania mogą być spowodowane tym, że bak ma podcięcie na wał napędowy (swoją drogą - jak to jest rozwiązane? - dwa smoki i dwie listwy do wskaźnika?) - i faktycznie wygląda to tak, jakby połowa baku była wyskalowana zupełnie inaczej, niż ta druga.

Mistrz

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Październik 2014, 22:29:23 »
Tak wgl. to mi taka myśl przyszła - może samochody sprzed liftu mają mniejszy bak, bo skoro vanhelsingowi sie kontrolka zapala przy 60l toż - to całkowicie inaczej niż u mnie i takie wytłumaczenie jest sensowne, zwłaszcza po tym co derek pisze że w baku miał 45l. Wtedy by sie wszystko zgadzało.

A poza tym to z tego co wiem to sporo samochodów ma takie problemy że nie pokazuja proporcjonalnie, sam o to pytałem znajomych i wielu w samochodach innych marek ma tez podobne zachwiania (np. w Lancerze VII jest odwrotnie - najpierw stoi na górze, a potem w mgnieniu oka opada). W moim Fordzie Orionie wskaźnik nie działa z 10 lat, ale ojciec z tego co pamięta to mówi że podobnie było i nie zawsze równo wskazywała ile jest, tyle że tam jak wskazówka dochodziła na sam dół to było całkowite 0, w 85r. nie wymyslili jeszcze kontrolki rezerwy.

Michal91r

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Październik 2016, 19:33:48 »
Panowie,
Na jakiej wysokości znajduje się wskazowka, gdy włącza sie kontrolka rezerwy? (Która kreska?)
Celowo nie tankowałem samochodu, wskazówka już dotyka kreski przy "E" i nadal ciemno :)
Czyżby żarówka się przepaliła?
Czy przy odpalaniu samochodu powinna się pojawić na chwilę?
Dzięki!

Offline zkit

• Giełda
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Październik 2016, 20:13:31 »
U mnie jak się zapali to już świeci. Zaświeca się pomiędzy 1 a 2 mm od dolnej kreski.

Michal91r

• Gość
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Październik 2016, 21:06:31 »
Dzięki za odpowiedź.
Dziś wskazówka spadła mi równo do kreski przy "E" i zapaliła się kontrolka. Po przejechaniu 2 km zgasła,  nie ryzykując dalszej niepewnej jazdy zatankowałem auto. Zastanawia mnie jednak czy poprawnie działa sygnalizacja rezerwy, czy jednak żyje swoim życiem..

Offline zkit

• Giełda
[Santa Fe SM] Rezerwa
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Październik 2016, 15:49:45 »
Dziś i u mnie się zapaliła jest tak jak u Ciebie - na dotyk z kreską.