Autor Wątek: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?  (Przeczytany 170585 razy)

zomol

• Gość
[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Marzec 2012, 02:40:33 »
Nie ma sensu pakować kasy w światła dzienne, wprawdzie byłyby lepsze (pod warunkiem, że są zrobione specjalnie pod dany model auta a nie uniwersalne "przeszczepy" :mrgreen:) od automatycznych mijania które mamy bo akumulator i żarówki dłużej by pożyły ale wydane na taką "modernizację" pieniądze nigdy się nie zwrócą więc jaki jest sens je zakładać  :?: :?:  :?:

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Marzec 2012, 11:06:04 »
A jest sens, żeby wiecznie świeciły się "mijania"???

zomol

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Marzec 2012, 11:36:05 »
Cytat: "przemeq"
A jest sens, żeby wiecznie świeciły się "mijania"???

A w czym one konkretnie koledze przeszkadzają  :?:
Przecież jest obowiązek jazdy na światłach więc według mnie automatyczne światła mijania przy braku świateł dziennych są udogodnieniem. Jak pisałem wyżej dzienne byłyby może lepsze bo większa oszczędność energii ale tylko jakby były montowane w standarcie wyposażenia.
Wydawanie 1000 zł lub więcej na modernizacje według mnie jest bez sensu bo nigdy się nie zwróci no chyba, że ktoś zamierza pomykać ix35 przez najbliższe 20 lat  :-P

canion

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Marzec 2012, 12:07:25 »
Dokładnie. mega wygodne  rozwiązanie. nie trzeba pamiętać o obowiązku off/on

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Marzec 2012, 14:59:52 »
Kolego: nie 1000 zł, tylko 170 zł i do tego mi nie potrzeba jeździć po podwórku na światłach ani wystawiać z garażu też na światłach. Mega śmieszne i bezsensowne rozwiązanie, że światła palą się nawet na 0! To po co w takim razie jest włącznik AUTO, skoro światła i tak się świecą?!
Mało tego... na 100% światełka podczas zapalania silnika nie są wyłączane, tylko mrugają a to, jak wiadomo nie służy żarówkom, więc jeśli często gasisz i zapalasz samochód to żaróweczki będziesz zmieniał równie często:P A za darmo nie dają w sklepie. Więc wiesz dlaczego JA uważam jazde ciągle na światłach bez sensu.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Marzec 2012, 15:34:50 »
Kolego: nie 1000 zł, tylko 170 zł

A cóż to za wynalazki za 170 zł  :?: bo jak to jakieś uniwersalne przeszczepy z Allegro to szkoda szpecić auta bo będzie trochę wioskowo  :oops:
No chyba, że to takie światła (w cenie 170 zł  :-P ) http://www.autoclub-ix35.ru/viewtopic.php?f=21&t=1868
A z tymi żarówkami to bez przesady. Używałem Passata przez 4 lata na Taxi (więc masę startów) światła włączały mi się od razu po wciśnięciu zapłonu i w sumie zużyłem 6 żarówek.  Akumulator oryginał, żarówki Hella H7 po 9 zł za szt więc koszt naprawdę śmieszny  :lol:

Rybka&Wieprz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Marzec 2012, 15:48:48 »
To fotka z aukcji na allegroszku..
jak w tymacie postu popatrzcie na swiatla do jazdy dziennej...
Fura z 2011 roku na gwarancji.. moze z importu...
Nie dzwonilem do typa, bo dla mnie swiatla "automatyczne" to dobra sprawa...
Placilem juz raz kiedys 100zlociszow mandatu... :-/

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Marzec 2012, 16:28:16 »
NOOOOOOOO ten ix35 ma bodajże HELLA światełka, mi chodziło o Philipsa za 170zł. Te na zdjęciu kosztują wg. Allegro 250 zł.

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Marzec 2012, 16:46:03 »
Kolego: nie 1000 zł, tylko 170 zł i do tego mi nie potrzeba jeździć po podwórku na światłach ani wystawiać z garażu też na światłach. Mega śmieszne i bezsensowne rozwiązanie, że światła palą się nawet na 0! To po co w takim razie jest włącznik AUTO, skoro światła i tak się świecą?!
Mało tego... na 100% światełka podczas zapalania silnika nie są wyłączane, tylko mrugają a to, jak wiadomo nie służy żarówkom, więc jeśli często gasisz i zapalasz samochód to żaróweczki będziesz zmieniał równie często:P A za darmo nie dają w sklepie. Więc wiesz dlaczego JA uważam jazde ciągle na światłach bez sensu.

Przełącznik AUTO służy do zmiany automatycznej podświetlenia wnętrz pojazdu w zależności od warunków oświetlenia zewnętrznego. Mi przy zapalaniu nic nie mruga, dopóki nie włączy się silnik światła nie "mrugają"- zawsze mam na AUTO oraz w tej pozycji jak chcemy od razu wyłączyć światła po wyłączeniu silnika (gdy jest ciemno to się nie wyłączają od razu) naciskamy dwa razy zamykanie samochodu.
Nie rozumiem tego wstawiania i wystawiania z garażu- wietrzysz samochód? Ja jak wyjeżdżam z garażu to gdzieś jadę, a nie parkuję przed bramą żeby popatrzeć na samochód  ;-)

[ Dodano: 2012-03-12, 17:10 ]
właśnie się zamyśliłem nad tym mruganiem, może to kwestia systemu rozruchu-ja mam bez-kluczykowy, a może u Ciebie jest klucz no i siłą rzeczy musisz przejść przez pozycję "zapłon" do "rozruch", a u mnie komputer steruje całą sekwencją.

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Marzec 2012, 17:41:03 »
no mi chodzi właśnie o to, że światła się świecą, przełączam na zapalanie silnika i tak przygasają

zomol

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Marzec 2012, 17:50:23 »
Ja mam zwykły kluczyk i nic mi nie mruga  :mrgreen: Światła zapalają się dopiero po uruchomieniu silnika  :!:

canion

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Marzec 2012, 19:48:51 »
.

Dokładnie j/w. też nic nie mruga , swiatła dopiero po odpaleniu silnika. pewnie inna wersja softu w kompie sterownika

a co do przeróbek. jeśłi już zamieniać to np na takie http://www.autoclub-ix35.ru/viewtopic.php?f=21&t=1868&start=45

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Marzec 2012, 11:39:48 »
no mi chodzi właśnie o to, że światła się świecą, przełączam na zapalanie silnika i tak przygasają

wydaje mi się że gościu pisze o swojej hondzie........

canion

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Marzec 2012, 12:46:10 »
tak to jest jak sie kupi Honde a nie Hyundaia ;) światła przygasają.

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Marzec 2012, 19:14:26 »
ajajaja hyundai i hyundai, panowie w każdym samochodzie użytkowanym przeze mnie podczas odpalania silnika na załączonych światłach mijania, podczas kręcenia rozrusznikiem światła MIJANIA przygasają, bądź mrugają. Wyjątkiem był VW Passat 1998 r. kiedy to światła mijania podczas uruchamiania silnika całkowicie gasły. Dzieje się to przez spadki napięcia w instalacji elektrycznej. Jak wiadomo owe spadki DRASTYCZNIE skracają żywotność żarówek nawet ksenonowych :P A co do tego że powinienem był kupić hyundaia a nie honde, to przemilczę. 14 lat temu o hyundaiu nikt nie slyszal panowie :P A i teraz hyundai to nie super marka, tylko budżetówka :P