Problem w tym, że prędkościomierz działa ale krótko i nie zawsze (przeważnie nie działa) jak działa to i tempomat chodzi a później kucha. Jak działa to około 5 -10 min, tak jakby po rozgrzaniu padał, tylko od czego się rozgrzewa skoro nie ma tam części mechanicznych ? Może ktoś coś tańszego podpowie bo tym autem przeważnie Małżonka ma jeździ i trochę ją to stresuje. W trasie GPS robi za prędkościomierz ale roli tempomatu nie chce przejąć
[ Dodano: 2014-11-20, 08:50 ]Informuję szanowne grono, że prędkościomierz już działa. Odwiedziłem serwis Hyundai w Lubinie, podpięli do kompa i stwierdzono uszkodzenie czujnika prędkości. Zamówiłem wysyłkowo ponieważ mam do Lubina 140 km i nie chciałem ponownie jechać na prostą wymianę. Nie była prosta. Czujnik jest w innym miejscu niż na zdjęciach prezentowanych przez forumowych kolegów. Mianowicie wsadzili go nie na wierzchu skrzyni (zdjęcie) ale w miejscu raczej trudno dostępnym, z tyłu skrzyni tuż przy skrzynce rozdzielczej obok łapy do podwieszenia skrzyni. Czujnik kosztował 320 z przesyłką + 2 godziny mojej robocizny. Serwis za diagnozę 150 + 200 na dojazd i powrót.
Ale działa i tempomat też hula. Pojechałem z "palącą" się poduszką powietrzną, diagnoza: za niskie napięcie aku, skasowali, podładowali akumulator i ok. Nazajutrz zapłon i poducha świeci jak marzenie. Akumulator kupiony w maju br. pomiar 12,6V , podczas ładowania 14,5V . czyli stwierdzenie że napięcie jest chyba błędne. Ale poduszki to potrafią u nas już sprawdzić ... Powalczę i zgaszę jakoś kontrolkę