Autor Wątek: [Santa Fe SM] Output speed sensor  (Przeczytany 19904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dzerardhinio

• Gość
[Santa Fe SM] Output speed sensor
« dnia: 06 Sierpień 2012, 22:38:05 »
witam, mam problem z moim santa fe jest to 2003 r 2.7 4wd 173 KM benzyna skrzynia automat
problem brzmi nastepująco: najczęściej przy predkosci 60 km/h jak delikatnie nazwijmy to "głaszczę " pedał gazu jest szarpniecie zapala się błąd silnika i auto chodzi tylko na 2 oraz 3 biegu, ale najczesciej tylko na trojce . . . bylem na sprawdzeniu błędu wyszło że to jakis out put speed sensor, czyli z tego co sie orientuje czujnik prędkości. gdy po tym wszystkim zatrzymam auto zgasze, po chwili odpale biegi powracaja ale błąd sie nadal pali (nie ma zasady na jego zgasniecie) moje pytanie brzmi czy ktos borykał sie z podobnym problem? co na niego poradzic? gdzie znajduje sie ten czujnik ?

pozdrawiam i z góry dziekuje Bart

edit: nie ma sensu w tytule wołać "pomocy", jesteśmy w końcu w dziale pomocy... Do tego lekkie poprawki ortograficzne i stylistyczne. tekla

dzerardhinio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpień 2012, 23:04:22 »
oo włąsnie dokladnie to samo sie dzieje u mnie dzieki wielkie za odnalezeinie bede walczył pozdrawiam :) :D

rokiluk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marzec 2013, 11:37:08 »
dzerardhinio czy możesz powiedzieć jak rozwiązałeś problem?
Mam to samo. Skrzynia zawiesza się bardzo sporadycznie (częściej na początku jak kupiłem samochód - może się mnie uczyła) dlatego diagnosta od skrzyń stwierdził żeby na razie z tym nic nie robić, no chyba że się nasili. Ostatnio padł mi prędkościomierz i licznik kilometrów, może jest to ten sam czujnik (bo bezpiecznik jest dobry).

himen1989

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwiecień 2013, 21:17:35 »
Cytat: "rokiluk"
dzerardhinio czy możesz powiedzieć jak rozwiązałeś problem?
Mam to samo. Skrzynia zawiesza się bardzo sporadycznie (częściej na początku jak kupiłem samochód - może się mnie uczyła) dlatego diagnosta od skrzyń stwierdził żeby na razie z tym nic nie robić, no chyba że się nasili. Ostatnio padł mi prędkościomierz i licznik kilometrów, może jest to ten sam czujnik (bo bezpiecznik jest dobry).

Witam kolego massz albo poluzowana wtyczke od czyjnika predkosci wyjscia lub wejscia najprawdopodobniej wejscia nazywa sie on dokladnie input speed sensor lub gdzies kabel nie styka czy cos jezeli mialbys tak caly czas to czujnik jest do wymiany. jak sporadycznie to moze to byc wtyczka badz kabelki gdzies po drodze do czujnika http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.brakeandfrontend.com/Content/Site308/Articles/03_01_2009/96988HyundaiFig_00000050290.jpg&imgrefurl=http://www.brakeandfrontend.com/issue/article.aspx?contentid%3D96988&h=263&w=350&sz=57&tbnid=w0yNTi7Yn8X-HM:&tbnh=90&tbnw=120&prev=/search%3Fq%3Dsanta%2Bfe%2Binput%2Bspeed%2Bsensor%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=santa+fe+input+speed+sensor&usg=__C85CSl7DH0z0TEIbl_x8zS6oxEg=&docid=QmQd6Itp298OOM&sa=X&ei=HyFfUc_mLMqO7QbcyoDYAQ&ved=0CD4Q9QEwAQ&dur=507
tutaj masz link jak to dokladnie wyglada tylko pod maska jest troche gorzej jest poniewaz czujniki te sa mocno przysloniete wiazkami elektrycznymi.. input jest z wtyczka pionowo nastawiona a output ma wtyczke do boku oba sa na 3 piny.

rokiluk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maj 2013, 14:19:21 »
za prędkościomierz i licznik kilometrów odpowiedzialny jest inny czujnik vehicle speed sensor http://www.hyundai-forums.com/195-sm-2001-2006-santa-fe/117717-infamous-vss-02-santa-fe-3.html. Po wyjęciu go stwierdziłem zużyte ząbki w zębatce napędzającej czujnik, a kręcąc nim ręcznie a jeszcze lepiej wiertarką da się zauważyć ruchy wskazówki prędkościomierza (wcześniej nawet nie drgnęła).

[ Dodano: 2013-05-03, 14:35 ]
link, który podałem nie odsyła dokładnie dlatego daje zdjęcie:

[ Dodano: 2013-05-09, 20:00 ]
Napęd czujnika (metalowy wałeczek z plastikową zębatką) kupiony za 35zł w ASO. Po wymianie prędkościomierz znowu działa.
Skrzynia nadal lubi się zawieszać.

[ Dodano: 2013-07-09, 10:45 ]
Oba czujniki (output i input) wymienione. Skrzynia śmiga bez zawieszania się.

Adams1980

• Gość
[Santa Fe SM] Automatyczna skrzynia biegów nie przerzuca bie
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marzec 2014, 14:04:13 »
Witam w moim Santa Fe skrzynia po odpaleniu nie przerzuca biegów jak potrzeba.Zaraz po odpaleniu i przełączeniu w pozycję "D" jest jedynka,później zmienia bieg na 2-kę a w trakcie dalszego rozpędzania wchodzi w tryb Awaryjny i auto chodzi tylko na biegu 2 i 3-cim. 4-tego biegu w ogóle nie da się wrzucić. Diagnostyka komputerowa pokazała błąd "input speed sensor", czyli błąd czujnika predkości skrzyni wejścia.Nowy dostępny tylko w ASO za ok. 420 PLN
Mi udało się dostać używkę za 150 PLN i włąśnie na nią czekam.

Moje pytanie brzmi czy ktoś miał już z tym czujnikiem problem i takie same objawy, bo być może niepotrzebnie wymieniam czujniki...

ort. tekla

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marzec 2014, 17:11:50 »

user

• Gość
Speed Sensor
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwiec 2014, 12:42:43 »
Witajcie, czy posiadacie może schematy lub zdjęcia gdzie znajduje się Speed Sesnsor (ten ze ślimakiem), jak można się do niego dostać i gdzie go można znaleźć? Niestety uprzednio zmieszczone fotografie nie pomogły mi w poszukiwaniach. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwiec 2014, 14:33:42 »
Post #6 w tym temacie.

user

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwiec 2014, 14:57:16 »
Tak, niestety nie udało mi się tego znaleźć. Może ktoś posiada zdjęcie z zamontowanym silnikiem? Czy czujnik jest zlokalizowany w rejonie alternatora?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwiec 2014, 16:46:38 »

user

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Czerwiec 2014, 22:41:35 »
bardzo dziękuję za dokładniejszą fotografię. Dotarłem do czujnika położenia wału. W którą stronę kierować się w poszukiwaniach czujnika prędkościomierza?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Czerwiec 2014, 23:07:06 »
O jakim czujniku położenia wału piszesz ? Czy zdjęcie powyżej nie pomogło w poszukiwaniach ?

user

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Czerwiec 2014, 23:24:03 »
w tym przypadku czujnik wału korbowego. Zdjęcie jak najbardziej naprowadziło, aczkolwiek dalej nie jestem w stanie znaleźć tego czujnika. Nie wiem czym mógłby być przysłonięty.