Autor Wątek: [Getz] [Getz] Tylna lampa przeciwmgielna nie świeci  (Przeczytany 9139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mały Budda2207

• Giełda
[Getz] Tylna lampa przeciwmgielna nie świeci
« dnia: 06 Październik 2014, 22:34:04 »
Witam, Zakupiłem Getza, rocznik 2004. Nie świeci mi tylna lampa przecimgielna. Wymieniłem bezpiecznik oraz żarówkę. Ale dalej nie świeci. Nie wiecie gdzie szukać przyczyny jeszcze. Może wtyczki się zaśniedziały? Jak się w ogóle do lampy dostać?
Do żarówki wiem jak się dostać.

ed. tytuł. tekla
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:23:01 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Październik 2014, 22:53:33 »
Podmień przekaźnik na któryś z tych poniżej w niebieskiej ramce są takie same jak od tylnej lampy przeciwmgielnej.

http://hyundai.epcdata.ru/getz/22325/electric/modul_rele-9195211/rele-95224/

Schemat podłączenia

Offline Mały Budda2207

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2014, 19:46:18 »
Dzięki, za schematy. Ale że jestem ciemny z elektryki mam jeszcze kolejne pytanie. Skrzynkę bezpieczników mam w środku. W komorze silnika skrzynkę z przekaźnikami. Jest jeszcze jakaś skrzynka z bezpiecznikami. Bo nie mogę dopasować schematów do tego co mam w aucie.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2014, 20:59:16 »
Tak. Przekaźniki masz pod maską.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Październik 2014, 21:03:34 »
Skrzynki są dwie jedna w kabinie. Na pierwszym zdjęciu masz widok od frontu i dalej od drugiej strony.

Druga w komorze silnika.

Offline Mały Budda2207

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Październik 2014, 14:49:20 »
Bezpieczniki sprawdziłem. Lampa dalej nie świeci. Tak się zastanawiam, chociaż nie wiem, czy to może mieć ze sobą wspólnego. Nie świeci mi również podświetlenie włącznika świateł przeciw mgielnych tylnych. Na razie poluję na żarówki, by je wymienić (przy okazji, jaką średnicę mają oprawki w tych włącznikach?). Czy te dwie rzeczy mogą mieć coś wspólnego? Sam wątpię.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Październik 2014, 22:19:24 »
Jak umiesz czytać schematy to w poście #2 tego tematu znajdziesz powiązanie,  żarówka w przycisku (jedna z dwóch ta która świeci po wciśnięciu przycisku) i sama żarówka światła dostaje zasilanie z tego samego przekaźnika.

Offline Mały Budda2207

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopad 2014, 09:31:43 »
Witam,
Po paru tygodniach wracam z temat. Wiem, już czemu lampa nie świeci. Po prostu oprawka i kabelki były już do niczego. Potrzebuję, więc teraz albo samej oprawki z wtyczką albo w ostateczności całą lampę. I moje pytanie: czy wiecie, czy da się kupić samą oprawkę? Przeszukałem neta, dzwoniłem do salonu, wszędzie tylko całe lampy. Oczywiście w salonie chcą za to ponad 200 zł. Masakra. A może będą pasowały lampy z wtyczką z innego, starszego (wątpię by z młodszych) modelu Hyundaia?

rafpyr674

• Gość
Tylna lampa przeciwmgielna Getz
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwiec 2018, 00:03:55 »
Witam,
mam prośbę/ pytanie związane z poruszonym tematem tylnej lampy przeciwmgielnej w Getz.
Mój mechanik zdiagnozował, że mam doprowadzoną instalację do podłączenia do lampy, mam klosz, ale nie mam lampy jako takiej w swoim samochodzie (nie ma do czego żarówki wkrecić).
Mówimy o Getz 1.6 KAT 2005 r., lampa o kloszu prostokątnym owalnym, z lewej str. zderzaka (patrz załącznik poniżej).
Niestety mam problem ze znalezieniem w warsztatach takiej lampy, stąd zastanawiam się, czy w innych modelach (np. Accent) nie jest ta sama lampa. Przykład ofert:
1) https://www.otomoto.pl/oferta/lampa-przeciwmgielna-w-zderzak-hyundai-matrix-ID6AiXEt.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8
2) https://omoto.pl/index.php/lampa-tylna-przeciwmgielna-hyundai-accent.html
Jeżeli ktoś przerabiał już ten temat, bądź ma jakąś pożyteczną wiedzę na ten temat, będę wdzięczny za info. Dzięki!

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwiec 2018, 21:53:10 »
Jeśli masz oprawę i szkło to dosztukuj styki od jakiejś zwykłęj lampy ze złomu za grosze.  Przeróbka prosta bo to nie prom kosmiczny.