Autor Wątek: Nieprawidłowe działanie ABS - Accent '01  (Przeczytany 3596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zielu_lodz

• Gość
Nieprawidłowe działanie ABS - Accent '01
« dnia: 03 Grudzień 2009, 13:17:25 »
Witajcie.
Chciałbym kiedyś pomóc komuś na tym forum ;) Póki co niestety, mam tylko pytania...
Ostatnio wymieniłem szczęki z tyłu, i usunięte miałem błędy z komputera; zużyły się szczęki, a na jednej okładzina mi odpadła, więc jak od razu wymiana.
Dzisiaj ponownie(bo przy zużytych szczękach tak się stało) zaświeciła mi się kontrola ABS, najdziwniejsze jest to, że zapala się tylko i wyłącznie przy uruchamianiu silnika. Gasze silnik, odpalam ponownie i kontrolka już się nie świeci? nigdy nie zaświeciła się podczas jazdy.
I czasami, najczęściej po dłuższym postoju, mam objawy takie że, przy wolnej jeździe słyszę charakterystyczne dla ABS terkotanie pod pedałem hamulca (nawet gdy do nie dotykam-fakt że nie hamuje ale terkocze). I gdy uruchomię hamulce w tej chwili to uruchamia się ABS, tak straszliwie że praktycznie nie hamuje :/ po prostu od razu odbija mi pedał i tyle.
Czy ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc.

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2009, 18:21:24 »
Pewnie było z kilka razy na forum w różnych działach. Przeczyścić czujniki ABS na każdym kole. Sprawdzić pierścienie zębate, oczyścić lub wymienić. Wiem, że był przypadek z pękniętym pierścieniem.
Najczęstsze problemy z ABS to właśnie zabrudzone czujniki prędkości kół.
Poza tym - całość jest bezobsługowa.
Najważniejsze jest to że - działa. Jeśli szwankuje a działa, to właśnie problem jak wyżej.
Jeśli nie działa w ogóle to gorzej. Poza tym nie ma co się w tym zepsuć jeśli nie ma przecieków, hamulce odpowietrzone, całość oczyszczona i przeglądnięta przy każdej wymianie klocków. Uszkodzenie sterownika ABS'u umieszczonego najczęściej z tyłu auta, w komorze bagażnika po prawej stronie za tapicerką - skutkowałoby - brakiem działania ABS'u w ogóle.

radas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudzień 2009, 19:51:38 »
Miałem podobny problem. Raz świeciła kontrolka od ABS raz nie. ABS przy małej prędkości "chrobotał" bez dotykania pedału hamulca. Załanczał się na asfalcie kiedy dojeżdżałem do skrzyżowania wtedy miałem wrażenie że nie mam hamulców. Problemem okazał się wariujący czujnik wymiana na uąywany pomogła i od tego czasu mam spokój. Sprawdź wszystko tak jak opisał kolega Złośnik a na końcu podepnij auto pod kompa może to czujnik jest winien..

zielu_lodz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudzień 2009, 21:17:02 »
Dziękuję.

Teraz już pewniej będzie się za to zabrać. Dokładnie tak jak mówi radas, przeraża mnie wrażenie braku hamulców. Dzięki Złośnik za podsumowanie tego problemu, na pewno taka pigułka przyda się nie tylko mnie. Czytałem o tym problemie na forum, jednak nikt nie pisał wcześniej o tym, że działo się to tylko przy małych prędkościach i bez używania hamulca, dlatego postanowiłem opisać to ponownie, jednak objawy są trochę inne.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudzień 2009, 00:27:00 »
...miałem podobnie, ABS terkotał co jakiś czas przy hamowaniu ... okazało się, że pierścień ABS-u na jednym z kół był pęknięty i czujnik warjował, jak trafiał na to pękniecie.
Pozdrawiam Kuba

[ Komentarz dodany przez: weryfikator.kont: 2009-12-05, 12:10 ]
Korekta ortograficzna