Forum > i30 GD

[i30] [Nowy] zmiana licznika - zegarów

(1/5) > >>

flyman:
Czy ktoś już zmieniał zegary w nowym i30?
Czy po zmianie będę musiał przekrecać licznik jeśli stan będzie inny?
Czy też stan licznika jest zapisany tylko w komputerze głównym samochodu?
Zależy mi na takim samym stanie licznika...

kosmos2011:

--- Cytat: "flyman" ---Czy ktoś już zmieniał zegary w nowym i30?
--- Koniec cytatu ---

Trochę się zagubiłem chcesz przełożyć zegary z 2014 do 2012 (czyli Twojego) czy odwrotnie.

--- Cytat: "flyman" ---Czy po zmianie będę musiał przekrecać licznik jeśli stan będzie inny?
--- Koniec cytatu ---

Post#81 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3901&postdays=0&postorder=asc&start=75

--- Cytat: "flyman" ---Czy też stan licznika jest zapisany tylko w komputerze głównym samochodu?
--- Koniec cytatu ---

W Hyundai raczej nie.

flyman:
Nowy i30 w zależności od wyposażenia przy zakupie ma zegary z podwójnym wyświetlaczem monochromatycznym (wersje uboższe), albo pojedynczym kolorowym wyświetlaczem (wersje bogate).
Ja mam nową i30-tkę i chcę sobie wymienić po prostu na ładniejsze i bardziej praktyczne zegary.
Informacje w małych monochromatycznych wyświetlaczach są po prostu prymitywne:
- po włączeniu ograniczenia prędkości ustawienia tej funkcji zasłaniają wszystkie inne parametry
- nie da się jednocześnie sprawdzić spalania chwilowego i spalania na 100 km
Ogólnie w tej chwili bardzo często używam klawisza "TRIP" na kierownicy - wkurzające.
Liczyłem po cichu, że wreszcie zrezygnowali z durnego zapisu na zegarach (licznika ODO), bo w sumie wystarczy kupić licznik z mniejszym przebiegiem i po zmianie mamy "świeży" samochód  :mrgreen:

kosmos2011:
Podaj numer vin to zobaczymy jaki numer zegarów będzie pasował do Twojego egzemplarza.

flyman:
To czy będzie pasował, to się nie obawiam - będzie na pewno...
Hyundai robi samochody na zasadzie klocków lego.
Wystarczy dołożyć przyciski i zmienić wiązkę kabli i mamy tempomat.
Podczas "kombinowania" z czujnikiem zmierzchu, którego fabrycznie nie posiadam zauważyłem, że jeden z pinów przy przełącznikach świateł służy do włączania świateł mijania i postojowych jednocześnie - gotowiec pod przełączenie na "AUTO", którego brak w przełączniku.
Zegary zapewne też są plug&play - tu tylko należy zwrócić uwagę na diesel czy benzyna.
Jakby licznik "ODO" w zegarach był pobierany z komputera głównego, to można się pokusić o wymianę licznika, a tak to najpierw za licznik trzeba zabulić ponad 300,- i jeszcze za przekręcenie ok. 150,-
Gra robi się niewarta świeczki...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej