Autor Wątek: [Santa Fe CM] Hyundai santa fe II 2.7 V6 189 czujnik wału ko  (Przeczytany 23480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jelsyn1

• Gość
[Santa Fe CM] Hyundai santa fe II 2.7 V6 189 czujnik wału ko
« dnia: 01 Październik 2014, 09:33:26 »
Witam od niedawna w moim santa fe zaczał nierówno pracować silnik najbardziej jest to odczuwalne na luzie zaczyna nierówno chodzić i są odczuwalne drgania byłem u mechanika i powiedział że to jest wina czujnika wału korbowego tylko nie mógł znaleśc w którym miejscu jest..... może ktoś miał juz taki przypadek i wie gdzie może sie znajdować ten czujnik

Offline kosmos2011

• Giełda
[Santa Fe CM] Hyundai santa fe II 2.7 V6 189 czujnik wału korbowego
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Październik 2014, 21:09:40 »
Na jakiej podstawie mechanik zdiagnozował (odczyt błędów?) uszkodzenie CKPS i  nie potrafi go umiejscowić.

Numer części czujnika CKPS 39180-3E100. Nie kupuj zamiennika tylko oryginał.

http://www.fox.rzeszow.pl/CZUJNIK-POLOZENIA-WALU-KORBOWEGO-HYUNDAI-V6-BENZ(4,252730,259934).aspx

Jak chcesz porady co do części to choć raz podaj numer vin.

jelsyn1

• Gość
s
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Październik 2014, 22:07:05 »
po diagnozie komputerem wyszło ze czujnik wału ale nie mógł sprawdzić czy wałka rorządu czy korbowodowego i powiedział że to raczej na 100% korbowodowego bo rorządu tylko właczaja sie przy zapalaniu silnika. przed chwila od niego wróciłem kupiłem zamiennik i chyba to było pudło bo zadnej poprawy na nim nie ma nawet nie chce zapalić

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Październik 2014, 22:30:47 »
Jaki numer błędu wyskoczył ?

jelsyn1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Październik 2014, 22:59:48 »
nie spisałem ale jak bede miał go to na pewno sie odezwę i z góry dzięki ;)

gto.ferrari.599

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Październik 2014, 09:11:26 »
Witaj... Objawem uszkodzonego czujnika wału korbowego jest gaśnięcie silnika podczas normalnej pracy... (ale nie jakieś spadki obrotów czy inne cuda);
kupuj tylko ori jak radzi Prezes Kosmos :mrgreen:

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Październik 2014, 12:01:23 »
Na LPG i na PB robi to samo? Sonda lambda żyje? Błąd by pomógł, ale objawy średnio pasują do tego co piszesz.

jelsyn1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Październik 2014, 20:16:02 »
U mnie jest tak że on nie gaśnie całe szczescie ... na  istalacji gazował (sekwencja) i na paliwie jest to samo . czytałem że przy instalacji gazowej czesto czujniki wału korbowego robi wysiadke i objawy sie zgadzaja nierówna praca silnika spadek mocy ... :-| jeszcze podjadę z nim i ten numer błędu spisze tylko u tylko juz u dwóch mechaników byłem i mieli problem z dokładnym odgadnieciem przyczyny mówią że z niemcami nie ma problemu a z tym coś nie mogą  :-?  może dla tego że to wersja amerykanska

Offline lucjan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Październik 2014, 20:41:48 »
A weź kolego przemyśl, czy czasem nie jest to sprawa wymagająca regulacji luzu zaworowego.
W Sanciaku nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworów. W sytuacji jeżdżenia na LPG, kiedy to temperatura spalania jest wyższa niż na benzynce, dochodzi z czasem do zmniejszania się luzu zaworów.
W konsekwencji silnik zaczyna pracować nierówno. Jest to szczególnie widoczne na wolnych obrotach. Przy pracy zaś na wyższych obrotach konie tracą animusz.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Październik 2014, 10:32:44 »
Cytat: "jelsyn1"
czytałem że przy instalacji gazowej czesto czujniki wału korbowego robi wysiadke i objawy sie zgadzaja nierówna praca silnika spadek mocy ... :-|

Bzdury. Co ma gaz do czujnika? Niedługo da się wyczytać, że wyważenie kół spieprzone bo gaz.
Jedź do porządnego warsztatu, może gdzieś, gdzie się w azjatyckich specjalizują.

Cytat: "lucjan"
W Sanciaku nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworów.

Ależ jest. W 2.7 oczywiście, że jest hydraulika. w 2.4 chyba nie ma.

Offline lucjan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Październik 2014, 11:57:22 »
Cytat: "martinez98"
Cytat: "jelsyn1"
czytałem że przy instalacji gazowej czesto czujniki wału korbowego robi wysiadke i objawy sie zgadzaja nierówna praca silnika spadek mocy ... :-|

Bzdury. Co ma gaz do czujnika? Niedługo da się wyczytać, że wyważenie kół spieprzone bo gaz.
Jedź do porządnego warsztatu, może gdzieś, gdzie się w azjatyckich specjalizują.

Cytat: "lucjan"
W Sanciaku nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworów.

Ależ jest. W 2.7 oczywiście, że jest hydraulika. w 2.4 chyba nie ma.

Ośmielam się nie zgodzić z tezą, iż w 2,7 jest hydraulika.
Mam ten motor, miałem takie objawy jak opisuje kolega. Diagnoza mechanika była jedna - zmniejszenie się luzu zaworowego. Skończyło się na zdjęciu pokryw zaworów, regulacji zaworów. Od tej pory motorek pracuje równiutko, ciuchutko i wydajnie jak pszczółka.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Październik 2014, 19:42:50 »
Obydwaj macie rację w SM hydrauliczna regulacja, a w CM płytki.

mdeja

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marzec 2015, 11:14:48 »
Podłączę się z zapytaniem. Na zimnym silniku klekoczą mi zawory, co uspokaja się  po nagrzaniu silnika. Auto mam od kwietnia 2014, objawy ukazały się z pierwszymi chłodami jesiennymi. W zimie masakra - ale samochód na luzie rozgrzewam zawsze pod domem z 5 minut.

Mam wersję amerykańską 2.7v6 4x4 Santa Fe II generacja CM (produkcja grudzień 2006 ALABAMA) - z automatem 4 biegowym. Od kwietnia 2014 instalacja LPG - (montowana przeze mnie - wcześniej auto gazu nie znało). Silnik to słabsza wersja 173 albo 175 koni - w każdym razie nie jest to europejskie 189 KM. Czy w moim aucie też są zawory regulowane na płytkach? Patrząc w ASO po numerze VIN wychodzi mi mi część o numerze 22226-3E001 o wymiarze nominalnym, albo nadmiarowe. Byłem pewien  ze mam szklanki hydrauliczne a nie płytki

mdeja

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marzec 2015, 08:48:16 »
Czyli jeśli w pewnym zakresie obrotów na zimnym silniku klepie - to skasowanie tego nadmiernego luzu polega na kupnie wiaderka popychaczy o różnych wymiarach i wymianie...?

Nie cytujemy (szczególnie w całości) wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli jest ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla