Autor Wątek: [Santa Fe SM] Niepokojące odgłosy skrzyni biegów  (Przeczytany 13317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michaelsoltys

• Gość
[Santa Fe SM] Niepokojące odgłosy skrzyni biegów
« dnia: 26 Wrzesień 2014, 11:09:54 »
Witam, Panowie potrzebuje pomocy. Być może ktoś miał podobny problem do mojego, niestety ja takiego na forum nie znalazłem. Dlatego nowy temat.

Posiadam Santa Fe 2.0 CRD 113km 2001 4WD Manual. Problem polega na dziwnych odgłosach, i do tego nie jestem pewien skąd. Po odpaleniu szum dobiega tak jakby ze skrzyni biegów. Po wciśnięciu sprzęgła odgłos ustaje. Tak jakby jakieś łożysko.
Przy normalnej jeździe też jest głośno, ale gdy chce się żwawiej ruszyć coś mocno popiskuje. Mechanik mówi że skrzynia do wymiany. I teraz pytanie wymieniać? Naprawiać? A może to nie skrzynia?
Z góry dzięki za pomoc.

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Wrzesień 2014, 13:36:44 »
Ja bym obstawiał łożysko wyciskowe przy sprzęgle, ale mogę się mylić. Na odległość trudno ocenić.

michaelsoltys

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Wrzesień 2014, 13:49:10 »
Postaram się nagrać jakiś materiał video, może będzie łatwiej. O ile będzie coś słychać. A może zna ktoś jakiegoś magika od hyundaiów z Warmii i Mazur?

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Wrzesień 2014, 14:38:08 »
A ja bym stawiał na dwumase na wykończeniu.

michaelsoltys

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:21:06 »
no tak, tylko oprócz dźwięku nie ma żadnych innych objawów. Auto przyspiesza normalnie, każdy bieg płynnie wchodzi, sprzęgło się nie ślizga. Nie wiem co robić? Nie ma rady chyba trzeba wyjąc skrzynię i wtedy myśleć. Inaczej się nie zdiagnozuję.

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:46:22 »
Mialem 2 auta z walniętą dwumasą i objawy takie same. Hałas na jałowym który ustawał po wciśnięciu sprzęgła. Jak już się okaże,że to to. Przerób na wersje bez tego wynalazku.

Offline dziki1971

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Wrzesień 2014, 18:49:26 »
Witam umnie to samo,dwumasy brak,sprzegło tarcza docisk i łożysko nowe takie same odgłosy,juz rok tak jezdze i nic sie nie dzieje,wiec napewno to nie dwumasa i łozysko wyciskowe,jeden szpec mówił ze tak mają niektóre wozy,co otym sądzicie.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Wrzesień 2014, 19:22:37 »
A ja sądzę,że to prawdopodobnie nie dwumasa.Dlaczego? Ano dlatego,że są duże szanse,że auto kolegi nie ma dwumasy,tylko stałe koło zamachowe.Sugeruję sprawdzić.Jeśli dwumasy nie ma,to dalej pozostaje problem :-) Ale ja bym na pewno nie rozbierał skrzyni i nie pchał się w koszty,żeby to sprawdzić.Takie same objawy miałem kilka lat temu w innym aucie-ni to szumy,ni to "żegotanie" od czasu do czasu z okolic skrzyni ustępujące po wciśnięciu sprzęgła.Jeździłem z tym 3 lata.Nic się nie stało.Sprzedałem auto wujkowi i jeździ do dziś.

michaelsoltys

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Wrzesień 2014, 16:38:43 »
Panowie słyszałem też o łożysku w skrzyni które ma doprowadzone smarowanie ale jest łożyskiem zamkniętym, i że one często pada. Pierwsze łożysko po zdjęciu dekla od lewej strony?

Offline dziki1971

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Wrzesień 2014, 16:42:46 »
Cytat: "michaelsoltys"
Panowie słyszałem też o łożysku w skrzyni które ma doprowadzone smarowanie ale jest łożyskiem zamkniętym, i że one często pada. Pierwsze łożysko po zdjęciu dekla od lewej strony?

Byc moze ze tak ma ktos zdjecia niech podesle szkrzynie w przekrojulub z service manuala.

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrzesień 2014, 17:08:55 »
Łożysko oporowe.

Offline dziki1971

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrzesień 2014, 21:36:34 »
Cytat: "DriverOpolskie"
Łożysko oporowe.

Jesli to to samo co dociskowe,wyciskowe,to pisałem wyzej ze zmieniałem nowe i nic to samo,całe sprzegło nowe Valeo.
Ale napewno nie jest to normalne przeciez z fabryki tak nie wychodziły,ktos miał taki przypadek i rozwiązał go i jak?

Offline kosmos2011

• Giełda

michaelsoltys

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopad 2014, 18:27:35 »
Panowie walczę dalej z tą skrzynią biegów. Jeszcze jeździ ale czuje że to już powoli agonia. Nie wiecie kto mógłby się zająć tym moim Santkiem w woj. war-mar?

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopad 2014, 18:29:21 »
Ja swojego robiłem w serwisie  EUCAR w Giżycku. Co prawda tylko klimę i tulejki na wahaczach tylnych,ale wygląda na to, że pojęcie mają, przynajmniej o zawieszeniu. Zorientuj się, czy podejmą się takiego wyzwania  :mrgreen: .