Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Niepokojące odgłosy skrzyni biegów
michaelsoltys:
Witam, Panowie potrzebuje pomocy. Być może ktoś miał podobny problem do mojego, niestety ja takiego na forum nie znalazłem. Dlatego nowy temat.
Posiadam Santa Fe 2.0 CRD 113km 2001 4WD Manual. Problem polega na dziwnych odgłosach, i do tego nie jestem pewien skąd. Po odpaleniu szum dobiega tak jakby ze skrzyni biegów. Po wciśnięciu sprzęgła odgłos ustaje. Tak jakby jakieś łożysko.
Przy normalnej jeździe też jest głośno, ale gdy chce się żwawiej ruszyć coś mocno popiskuje. Mechanik mówi że skrzynia do wymiany. I teraz pytanie wymieniać? Naprawiać? A może to nie skrzynia?
Z góry dzięki za pomoc.
wydminianin:
Ja bym obstawiał łożysko wyciskowe przy sprzęgle, ale mogę się mylić. Na odległość trudno ocenić.
michaelsoltys:
Postaram się nagrać jakiś materiał video, może będzie łatwiej. O ile będzie coś słychać. A może zna ktoś jakiegoś magika od hyundaiów z Warmii i Mazur?
Speedy112:
A ja bym stawiał na dwumase na wykończeniu.
michaelsoltys:
no tak, tylko oprócz dźwięku nie ma żadnych innych objawów. Auto przyspiesza normalnie, każdy bieg płynnie wchodzi, sprzęgło się nie ślizga. Nie wiem co robić? Nie ma rady chyba trzeba wyjąc skrzynię i wtedy myśleć. Inaczej się nie zdiagnozuję.
Nawigacja
[#] Następna strona