Witajcie Ponownie i Panie,
ostatnio dużo czytam o dołożeniu tempomatu do mojej Elantry z 2013 r. wer. Comfort. Czytałem dużo fajnych postów ale dot. modelu min. IX35 oraz I30. Chciałbym zapytać mądrzejszych kolegów, tych bardziej doświadczonych, o to czy jest możliowy montaż tempomatu do Elantry i czy można go przeprowadzić analogicznie do wyżej wspomnianych modeli? Stwierdzam, że nie posiadam BT w kierownicy, a jedynie sterowanie radiem i komputerem pokładowym. Chciałbym, tj. mógłbym kupić kierownicę z I30 (taką na fulllll wypasie, min. ze sterowaniem BT, tempomatem oraz siłą wspomagania) i teraz pytanie brzmi czy owa kierownica z I30 będzie pasować do mojej Elantry? Drugie pytanie - jeżeli okaże się, że będzie pasować - to czy będę mógł korzystać z obsługi BT przy kierownicy jeżeli radio daje takie możliwości? - a wspomnę, że daje bo mam kolorową nawi Blaupunkt min z BT. Kolejne pytanie, czy będę mógł korzystać (i w jaki sposób) z opcji dot. ustawień wspomagania (wiem, że nowa Elantra tj. po lifcie daje taką możliwość w wyposażeniu seryjnym, tj podstawowym) i że w I30 większość wer. nie dawała takiej możliośći ale po jakiejś modyfikacji i po zmianie kiery można było zmieniać czułość wspomagania. Ostatnie pytanie i zasadnicze - czy mam możliwość podłączenia tempomatu (a w zasadzie jego aktywacji?). Zaznaczam, że czytałem o dokładce tempomatu ale nie o Elantrze, więc nie wiem czy daje ona możliwość bezinwazyjnej jego instalacji, czy mam wiązkę i czy komputer samochodu ma to wgrane i teraz na zasadzie Plug%Play mogę go aktywować. Do Elantry części używanych praktycznie brak, a tym bardziej kierownicy na full wypasie, dlatego moja propozycja z tą od I30.
Proszę o porady

Kierownica na full wypasie o której mówie to choćby coś takiego: