Forum > Lantra / Elantra
[Elantra MD] Tempomat - Elantra MD (2011-2013)
Dziadzia40a:
Witajcie Ponownie i Panie,
ostatnio dużo czytam o dołożeniu tempomatu do mojej Elantry z 2013 r. wer. Comfort. Czytałem dużo fajnych postów ale dot. modelu min. IX35 oraz I30. Chciałbym zapytać mądrzejszych kolegów, tych bardziej doświadczonych, o to czy jest możliowy montaż tempomatu do Elantry i czy można go przeprowadzić analogicznie do wyżej wspomnianych modeli? Stwierdzam, że nie posiadam BT w kierownicy, a jedynie sterowanie radiem i komputerem pokładowym. Chciałbym, tj. mógłbym kupić kierownicę z I30 (taką na fulllll wypasie, min. ze sterowaniem BT, tempomatem oraz siłą wspomagania) i teraz pytanie brzmi czy owa kierownica z I30 będzie pasować do mojej Elantry? Drugie pytanie - jeżeli okaże się, że będzie pasować - to czy będę mógł korzystać z obsługi BT przy kierownicy jeżeli radio daje takie możliwości? - a wspomnę, że daje bo mam kolorową nawi Blaupunkt min z BT. Kolejne pytanie, czy będę mógł korzystać (i w jaki sposób) z opcji dot. ustawień wspomagania (wiem, że nowa Elantra tj. po lifcie daje taką możliwość w wyposażeniu seryjnym, tj podstawowym) i że w I30 większość wer. nie dawała takiej możliośći ale po jakiejś modyfikacji i po zmianie kiery można było zmieniać czułość wspomagania. Ostatnie pytanie i zasadnicze - czy mam możliwość podłączenia tempomatu (a w zasadzie jego aktywacji?). Zaznaczam, że czytałem o dokładce tempomatu ale nie o Elantrze, więc nie wiem czy daje ona możliwość bezinwazyjnej jego instalacji, czy mam wiązkę i czy komputer samochodu ma to wgrane i teraz na zasadzie Plug%Play mogę go aktywować. Do Elantry części używanych praktycznie brak, a tym bardziej kierownicy na full wypasie, dlatego moja propozycja z tą od I30.
Proszę o porady ;)
Kierownica na full wypasie o której mówie to choćby coś takiego:
kosmos2011:
Dodaj tag do tematu.
Vinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.
Dziadzia40a:
Uzupełnione.
VIN: KMHDH41CADU768764 rok prod. 2013.
kosmos2011:
Dobra wiadomość ECU w Twoim aucie jest takie samo jak w tym egzemplarzu (sprawdzone po numerze vin tego egzemplarza) http://otomoto.pl/hyundai-elantra-1-6-mpi-132-km-style-2013-nowy-C34250169.html czyli obsługuje funkcję tempomatu.
Teraz trzeba znaleźć przyciski na kierownicę.
Zwijacz pod poduszką też obsługuje tempomat.
Do wymiany będzie wiązka pod poduszką łącząca przyciski na kierownicy ze zwijaczem.
Tutaj https://docviewer.yandex.com/?url=ya-disk-public%3A%2F%2FjiLzdbBo2lA0Nk%2BaeuekqIueUHvQ2eIBu9T7ge4uXN0%3D&name=Cruise_Control_Elantra_Avante_MD.pdf&c=54245bc5c88e&page=7 mały manual jak doposażyć się w tempomat w MD
cdn
Dziadzia40a:
--- Cytat: "kosmos2011" ---
Do wymiany będzie wiązka pod poduszką łącząca przyciski na kierownicy ze zwijaczem.
--- Koniec cytatu ---
Czy pod tym pojęciem masz na myśli wiązkę, która to jest w całkowicie nowej kierownicy (tej z tempomatem) i wystarczy ją przełożyć do starej kierownicy (ew. zostawić w nowej, montując całą) ?? Czy masz na myśli zupełnie inną wiązkę? Jeżeli masz na myśli inna to czy posiadasz może numer ASO? Kierownicę już mam - na Ebay'u za 41$ + dostawa.
Aa no i w tym e-manualu który wstawiłeś w jego dalszej części jest przerabianie zegarów, czy mnie to również czeka? :-/
Nawigacja
[#] Następna strona